Det var ikke sånn ment

Det er ganske mange mennesker som glemmer at skribleriene deres kan tolkes på mange måter og enkelte strekker den litt lenger og sliter med å forstå at det finnes noe som kan misoppfattes.
– «Det var ikke sånn ment», begynner de før jeg avbryter videre diskusjon med å si at det er sånn jeg oppfattet det.
– «Du er ikke klar nok», korrigerer jeg.
– «Du mangler fokus og struktur …»
Dagens tekst handler om CV’er og hvor klar og tydelig du er på hva du kan og hva du har fått til.
Jeg ser en del CV’er og de fleste av de som har skrevet den mener selv at den er god.
Den er faktisk så god at de har lyst til å sende den til en potensiell ny arbeidsgiver.

Jeg opplever ofte i mitt daglige arbeid å ha en jobbsøker ved siden av meg som har lagt sin CV på bordet og ber meg lese, vurdere, korrigere, kommentere – som oftest med en mine som forteller noe som ligner på «se hvor fin CV jeg har laget» eller «nå håper jeg du er fornøyd med meg» eller noe som ligner på noe av det. Det er da det dukker opp en og annen tanke i hodet mitt om hvor like mange av de som går på skole og ulike utdanningsinstitusjoner er, jeg tenker da på de som er der av andre årsaker enn viljen til å lære noe, de har mer fokus på karakterer og hva andre mener eller tror enn at du skal komme seg videre med det som de forhåpentligvis får med seg.
Jeg er sikker på at du kjenner noen nerder.
Jeg er sikker på at du innerst inne skjønner at disse har forstått ganske mye mer enn deg …
Det var en liten digresjon.
Jeg tar på meg lærerblikket og går inn i rollen som kynisk petimeter, finner fram rød penn og begynner å fargelegge før jeg ved tilbakelevering spør hvem som skal mene at den er god.
Det er nemlig ikke deg eller meg.
Det kan være meg dersom jeg skal vurdere deg i en eller annen jobbsøkerprosess, men de fleste mennesker som skal lage seg en god CV glemmer hvem den skal være god for.

En god CV er en CV som er relevant og interessant for aktuell leser.
De som sier noe annet vet ikke hva de snakker om.

Du må stille spørsmålet hvem som er aktuell leser.
Det er ikke deg.
Jeg kan spørre denne jobbsøkeren som jeg står ved siden av hva hun mener med ditt eller hva hun mener med datt eller hvorfor det står sånn eller sånn i stedet for sånn eller sånn.
Da kommer det.
Da kommer en eller annen forklaring eller kanskje en bekreftelse.
Da kommer dette «det var ikke sånn ment» eller «du må se det i forhold til …» eller noe annet rart som man kan finne på å si når man ikke skjønner at man ikke kommer til å stå ved siden av aktuell leser for å forklare ditt eller datt og den aktuelle leserene kan misoppfatte det som står der og gå videre med andre kandidater som er klarere i forhold til hva de kan og hva de har fått til.
En CV må stå på egne ben uten støtte fra dine forklaringer eller tilleggskommentarer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s