Kurs og utdanning eller kaos og utvanning

Vi mennesker er rare.
Ha, jeg kunne stoppet der og latt teksten stå som tidenes statement, som svaret på de fleste merkverdigheter som dukker opp i sporene våre – men det er ikke poenget i dag. Jeg skal i stedet trekke inn et inspill fra en jente som heter Malin (14) som helt sikkert kommer til å bli til noe stort en dag.

Jeg satt og leste en blekke med overskrift KURS og UTDANNING hvor hun leste KAOS og UTVANNING. Malin bruker briller, men jeg visste ikke at det sto så dårlig til før det gikk opp for meg at hun hadde et poeng.

Denne blekka var et innstikk i en eller annen avis og praten kom inn på sammenligninger med de andre innstikkene fra expert, smart, xxl og alle de andre som markedsfører sine uslåelige priser takket være deres gode innkjøp i store kvanta. Mange like varer betyr billig – poenget er masseprodusering – og vi snakket selvfølgelig karrierevalg, utdanning og arbeid og hun lurte på hvordan det kan ha seg at mennesker som hiver seg på en utdanningsbølge preget av masseprodusering går ut i godt betalte jobber når det er så mange av dem.
Et godt spørsmål.
Hun fulgte opp med det paradoksale med at det er mange av disse samlebåndstudentene som snakker nedlatende om jobbene de selv ikke vil ha men som kanskje har større betydning for at samfunnet skal gå rundt enn deres egen fremtidige rolle med tall og farger.
Hun har lyst til å bli lærer.
Et godt valg.
Hun vet at valg av et sånt yrke styres av indre triggere og det gjør meg glad.
Det vet hun, men det som er bra er at det ikke er derfor hun sier det.
Hun har skjønt viktigheten av egne valg.
Det er med andre ord håp …
Hun mente at en lærer burde ha dobbel lønn – en for seg selv og en for de andre – og det syns jeg er så godt sagt.
Det er jo en genial tanke.
Sykepleierne kunne få den samme ordningen. Genialt med tanke på at man kanskje kunne fått inn noen flere originaler som ville få lønn som fortjent, men på den annen side så må jo ikke disse viktige yrkene domineres av mennesker med ytre triggere for da er man jo like langt …

Vi har lav arbeidsledighet i dette landet.
De som er arbeidsledige vil selvfølgelig ikke være enig i det, men den er lav.
Stillingsmarkedet domineres av de samme menneskene som flyttes rundt som puslespillbrikker og bytter plass på brettet. Det er dette som på nynorsk kalles karrierestige mens vi som fremdeles snakker reint vet at man ikke kan klatre til topps når man har høydeskrekk eller ikke tåler den tynne lufta.

Malin var ikke en gang påtenkt på den tiden SPANDAU BALLET smeltet pikehjerter og magnetbånd, men det trenger jo ikke gå utover oss som er tørre bak øra – her er «Round and Round»

2 kommentarer

  1. Malin har et godt poeng, jeg lurer også på hvorfor så mange skal utdanne seg til økonomer og markedsdillere og ymse rolle hvor man sitter og forvalter hverandre. Lurer også på hvor det blir av alle samme, ikke det at jeg bryr meg, men om det virkelig er plass til alle sammen.
    Norge topper jo listene med utbrendthet og feilvalg, så noe tyder på at det kanskje ikke er det.
    God innlegg, som vanlig!

    Hedvig ;)

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s