Det er så helsikes mange sjefer!

Dagens tekst skal gi kred til konsernsjef Finn Haugan i Sparebank1 Midt-Norge, jeg linker mot en tekst i E24 hvor han mener at det norske næringslivet er for topptungt, nå har han tatt grep i eget reir og redusert antall ledere fra 116 til 48.
– «Sjefer skaper ikke resultater», spissformulerte han under en næringskonferanse i forrige uke.
– «… og det er så helsikes mange sjefer».

Han tar et oppgjør med denne historiske sannheten som også står mitt eget hjerte nært, nemlig påstanden om at den eneste muligheten til å gjøre karriere er at man på død og liv må bli sjef. Teksten trekker også fram en professor på BI som har resonert seg fram til at omtrent hver sjuende yrkesaktive nordmann har en sjefsstilling.
Det er jo for jævlig.
Det er ikke han som sier det.
Det er min kommentar.
Det finnes en del mennesker som hevder at ledere skaper resultater.
Det er feil.
Arbeidslivet er stappfull av «ledere» som fokuserer på helt andre ting enn å la flinke folk få lov til å gjøre jobben sin, den jobben som de er glad i og kvalifisert for og som fører til at de skaper resulter.
Finn Haugan, mine damer og herrer:
– «Det har gått inflasjon i sjefstitler i norsk næringsliv generelt, det er nok en velstandsvorte …»

Det finnes forskningsstudier som viser at lederegenskaper er genetisk basert, og dette bekrefter at man ikke nødvendigvis blir en leder av å lese en bok og få et eller annet papir for å tilbringe tid i et svett klasserom.
Ledelse er veldig mye annet enn resultater og oppgaveløsing.
Ledelse er omtanke, støtte og anerkjennelse av sine medarbeidere.

En undersøkelse fra analyseselskapet Ipsos viste at 6 av 10 studenter så seg selv i en eller annen lederrolle etter studiene. Den samme undersøkelsen viste at de samme studentene (les: fremtidige ledere …) hadde kredittkortgjeld på gjennomsnittlig tolv tusen kroner og 1 av 3 kjøpte ofte ting som de egentlig ikke hadde råd til. Hver femte broiler hadde mottatt purring på ubetalte regninger og halvparten visste ikke hva en betalingsanmerkning betydde …

Jeg syns rett og slett at vi burde begrense all denne «lederutdanningen» og heller forme mennesker i samsvar med hva arbeidslivet virkelig har behov for.

Når en blind leder en blind, faller begge i grøften
– arabisk ordtak

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s