Nål og tråd på organisasjonskartet

Aftenposten har en tekst om en jentegjeng som har startet syklubb – de beviser sin mangel på kunnskap om hva som er riktig betydning av «nettverk» og syr vrangborder med tro på at det sikrer karrieren.
Sorry, jenter.
Nettverk handler ikke om å dra hverandre inn i jobber.
Det paradoksale er karrierevalget deres – digresjon, kanskje … – men bransjen renner over av kompetansen de beskriver og det er ikke akkurat så mange bedrifter igjen i dette landet som ikke har falt for fristelsen ved å outsource.

Teksten hopper over på betydningen av gode nettverk og viktigheten av å ha et bevisst forhold til å bygge og ikke minst vedlikeholde det. En professor som har forsket på området hevder at halvparten av alle jobbene som han inkluderte i forskningen sin ble tildelt gjennom nettverk – vi vet fra før at vikar- og bemanningsbransjen har konstruert myten om at det er så mye som sytti prosent som går utenom den tradisjonelle og defensive annonseringsprosessen – men det er likevel sånn at dette med nettverk ikke er det samme som å gå til en eller annen person og vips så ordner det seg.
Det er ikke sånn det funker.
Jeg får daglig en drøss av henvendelser på LinkedIn fra mennesker som ønsker at jeg skal skaffe dem ny jobb, de tror jeg har skuffen full av spennende muligheter og høye tanker om at jeg lar meg forføre av en master i fjatt eller dill og forventer at jeg skal skrape store hull i avtaleboken min for å finne ut hvor jeg skal legge ut den røde løperen.
Sorry, men det er ikke sånn det funker …
Denne professoren som uttaler seg i nevnte tekst peker imidlertid på en riktig ting, og det er viktigheten av å kommunisere målene for nettverket sitt så de kan markedsføre det videre.
Da begynner vi å snakke riktig bruk av nettverk.

Det er mulig jeg oppfattes som en flisespikker, men jeg skulle gjerne sett at de brukte begrepet alumni. Noen vil kanskje påpeke at det går litt ut på det samme, men det er en ganske stor og vesentlig forskjell på å fasilitere for innspill til en jobbsøkerprosess og dette med å «dra hverandre inn i jobber».

Syklubber og gutteklubber ender alltid opp i sirkler, og når det går rundt og rundt over en viss tid så er det lett å forestille seg hvordan utfallet blir.

5 kommentarer

 1. Vet vel ikke helt om jeg har noen nytte av å være en NTNU Alumni?

  En blogg blir veldig enveis, når kommentatorene ikke får respons på kommentarene sine. Bloggposten er gjerne skrevet for å trekke fram et poeng, stille et spørsmål. De som svarer i kommentarfeltet har også innspill og tanker om emnet som tas opp, og setter pris på den toveis kommunikasjonen som oppstår når de får respons. Det blir som med salg og gjensalg. Mange kjøpmenn tenker slik at en vare er ikke solgt før kunden kommer tilbake og kjøper mer av den samme varen.
  Over tid vil et aktivt komentarfelt genere flere lesere, og det er vel derfor de fleste skriver blogger, for å bli lest?

  Liker

  1. NTNU er vel en av de mer seriøse aktørene i den norske utdannelsesjungelen, og er kjent for å ha en alumnigruppe som funker – jeg er mao litt usikker på hva du mener med «nytte» …?

   På den annen side så er jo nettverksbegrepet ganske ullent og noe som nordmenn fremdeles er litt skeptiske til.

   Liker

 2. @Morten. Spliser gjerne fikker jeg òg ;-) og hengte meg opp i alumni-begrepet brukt slik jeg forstår at du bruker det, og slik jeg oppfatter NTNU Alumni som et nettverk for tidligere NTNU-studenter. Der er gjerne nettverkene allerede skapt i studietiden og vil nok over tid fungere slik du beskriver, som sirkler. derimot har jeg mer tro på slike nettverk hvor man kan trekke på de andres erfaringer og kompetanse, til beste for sitt arbeid eller sosiale situasjon. Men det er vel egentlig selvsagt?

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s