Noen ord om jobbsøknaden

Jeg leser karrieresider på nettet og gremmes når det er så mange «rådgivere» som forteller deg hvordan du lager en god søknad hvor floskler som «konkurranse» og «salg» er gjengangere. Samfunnet vårt renner over at alle disse patetiske figurene som vinner et eller annet fjas på TV, de som tropper opp på audition og vier livet sitt til at noen skal få best mulig inntrykk av dem før de som regel ender opp med å sippe i media når de ikke får være med på leken lenger …
Sammenligningen med mange av de jeg treffer i mitt eget arbeid er ganske slående. Det finnes nemlig bare en person som kan avgjøre hva som er en god søknad, og det er den personen som du har tenkt å sende søknaden din til.

Jeg treffer mange jobbsøkere som sjekker ditt og sjekker datt, finner fram noen kloke ord her og noen kloke ord der, klipper dem inn der det passer og analyserer og analyserer og tenker og klipper og limer litt til og analyserer enda mer mens de lurer på om de skal sende den i dag eller vente til torsdag i neste uke. Det blir nesten på samme måten som når du skal ut på en reise – du har bestemt deg for hvor du skal, men pakker og pakker og pakker ut og pakker ned igjen og til slutt så kommer du på at du ikke rekker toget.

Noen ganger er «godt nok» godt nok og det er som nevnt ikke din oppgave å avgjøre det. Du skal selvfølgelig gjøre litt research, men ikke så veldig mye mer enn å sjekke om rollen rimer med dine forutsetninger og muligheter.

Kjernen i søknaden er et brev hvor du anbefaler deg selv til jobben. Den skal tilpasses den konkrete stillingen du har lyst på og det kan være greit å ta utgangspunkt i et standard brevoppsett for å oppfylle visse formkrav.
Den bør aldri være på mer enn en side.
Den skal være kort, informativ og markedsføre dine kvalifikasjoner i forhold til stillingen. Det er mange som ikke tenker over at eget kommunikasjonsbehov er større en mottakerens informasjonsbehov …

En god søknad skal være godt skrevet og lett å lese. Skrivefeil skal ikke forekomme, det kan oppfattes som om du ikke tar deg bryet med å lese korrektur og at denne jobben ikke er så viktig for deg.
Dersom du ikke er så god i norsk, så skal du selvfølgelig aldri få noen andre til å skrive den for deg – jeg har sett eksempler på dette, og det er blir bare dumt …

Husk at poenget med søknaden er å vise hvorfor du er motivert for stillingen og hvorfor bedriften skal velge deg – derfor må du ikke være redd for å by på deg selv, men gjør det på en troverdig måte.
Du må også huske på at du ikke skal ta initiativ til å legge fram ting som ikke taler til din fordel. Når du skal selge bilen din, så trenger du ikke fortelle til en potensiell kjøper at du hadde problemer med bremsene for fire år siden men det er fikset og bilen går som en kule.

Du skal aldri lage standardsøknader. Jeg vet at elektroniske rekrutteringsportaler legger opp til dette – synd og skam – og min oppfordring til alle er å benytte en hver anledning til å fortelle alle hvor dumt det er med sånne verktøy.

Det er mange som forsøker å forklare hvorfor denne jobben er viktig for dem, at dette er en stilling med utviklingsmuligheter og at den matcher utdannelsen sin og sånne ting.
Drit i det.
Det eneste som er viktig er hvorfor de skal ansette deg og ikke hva du kan få ut av det.

Til slutt må du tenke over hvilken e-postadresse du sender fra – du bør ha en profesjonell adresse og ikke tull og tøys – jeg anbefaler fornavn.etternavn@domene.com
Selv om du kaller deg «hot mama» eller «daddy cool» blant venner, så må du være klar over at det skaper et helt feil førsteinntrykk dersom du benytter den type e-postadresse til jobbsøking …
Dette handler om identitet på lik linje med alle de andre digitale sporene du legger igjen.

Her har du BASTILLE med «No Angels»

5 kommentarer

 1. Enkelte yrkesgrupper (sjåfør, mekaniker, industriarbeidere, m.fl.) dropper søknaden og lager en slags «CV-søknad». Denne leveres personlig og nettverk/kontakter benyttes, selvsagt. Er det greit å droppe selve søknaden?

  Liker

  1. Den beste måten, spør du meg … :)
   Det er lite som slår personlig fremmøte, men det forutsetter at man treffer en som er beslutningstaker.
   Jobbsøk i stua på finn.no styres av tilfeldigheter.

   Liker

 2. Du bruker sånne ord og setninger som gjør at det bare sier smakk og så klarer jeg å skjønne hva det er jeg gjør feil i mine egne jobbsøkerprosesser.
  Du er helt sikkert en knallgod karriererådgiver, Morten Besshø!

  Hilsen Nina Ramirez
  – som kanskje kommer til å sende deg en mail senere for å få privattimer ;)

  Liker

 3. Snart ti år i samme firma og nå snakkes det om en omstrukturering, da tenker jeg at det er på tide å finne på noe annet og takker for gode tips!

  Hilsen Mona :-)

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s