Valgte sannheter, holdninger og samfunnsstrukturer

Jeg kommenterte en tekst på sidene til Kirkens Bymisjon her om dagen. En god tekst skrevet av Kristin Walstad som handler om innvandrere og utfordringer med å finne arbeid som samsvarer med utdannelse og generell kompetanse. Dette er noe jeg har skrevet en del om tidligere, og hver gang konkluderer jeg med at jeg gjerne skulle sett at det blir slutt på å definere grupper på den måten som det ofte gjøres i slike diskusjoner.

Holdninger og samfunnsstrukturer trekkes fram og det er vel snart på tide å flytte fokus til det som det egentlig handler om, nemlig hvordan man skal få en jobb i samsvar med sin kompetanse. For det første må NAV stake opp litt i rutinene sine og så må man få øynene opp for at det ikke er sosialkuratorer som er bindeleddet mellom flinke folk og arbeidslivet. Jeg vet om en del «arenaer» som skal bistå arbeidsledige med å finne fram i denne jungelen, men i virkelighetene fremstår de som mer opptatt av å tilfredsstille NAV enn å ha fokus på deltagernes faktiske behov. Når noen av disse kursleverandørene i tillegg tilbyr praksisplass til sine deltagere i egne lokaler for å tilfredsstille leveransekriteriene til NAV så sier det seg selv at dette ikke er bra.

Jeg kommer stadig tilbake til hva jeg oppfatter som den største utfordringen man støter på i en jobbsøkerprosess som har strukket litt ut i tid, og det er hva jeg kaller «valgte sannheter». Når man tror på noe, uavhengig om det er riktig eller feil, og tror så sterkt på det at man begynner å oppsøke tekster og miljøer som bekrefter det man tror på, så blir dette til et kjempehinder som forkludrer hele jobbsøkerprosessen.
Jeg får ikke jobb fordi jeg er for feit.
Jeg får ikke jobb fordi jeg er for gammel.
Jeg får ikke jobb fordi jeg er for mye ditt eller for mye datt.

Kutt ut «ikke» og kom til poenget.
Jeg skal ha jobb fordi jeg er bla bla bla.
Det er det du skal fortelle.
Det er dette som skal være historien din.
Det er ingen løsning at «de som sitter med makta skal ta tak i de samfunnsmessige strukturene» som skal lede folk i jobb, men det kan være en løsning at noen mennesker får øya opp for at kunnskap ikke begrenses med tall eller farger. Mennesker ansetter mennesker og man ansetter nye mennesker for at man har en jobb som skal gjøres. Samfunnsmessige strukturer er en liten del av noe i den helt andre enden, og jeg er ganske lei mennesker som tror de blir noe av å trekke fram en del av seg som de tror betyr noe.
– «Jeg fikk jobben til tross for at jeg er kvinne!»
– «Jeg fikk jobb selv om jeg har bakgrunn fra den dype jungelen i Afrika!»
Det finnes ganske mange alternative begreper på dette som noen kaller «kvotering», og de skal jeg ikke presentere her – jeg vil i stedet oppfordre mennesker til å annonsere at de har akseptert en jobb fordi selskapet som ansatte dem oppfatter dem som riktig i den respektive rollen.

7 kommentarer

 1. «Valgte sannheter» er et godt uttrykk, det er en merkelig trygghet i slike valgte sannheter samtidig som det er viktig å utfordre dem. Om du har opplevd en avvisning på ett grunnlag en eller flere ganger, kan en ny situasjon plutselig være annerledes. Og ikke minst har du påvirkningskraft på hvordan du blir møtt ut fra hvordan du selv går inn i situasjonen.

  Liker

 2. Enig i det du skriver om naive NAV som ikke griper inn mot noen av disse jobbsøkerarenaene.
  Reaktorskolen er jo kjent for å bruke egne kursdeltakere på praksisplass som instruktører og da lurer de jo både deltakerne og ikke minst den stakkars instruktøren.
  Alt for å spare penger og for å tilfredsstille leverandørforpliktelsene til NAV.
  Lurer på hvorfor ingen andre skriver om dette?

  Hedvig

  Liker

 3. Reaktorskolen?
  Husker at jeg var på kurs hos dem for noen år siden og det var jo bare tragisk, mest på grunn av de som var satt opp til å lede kursene. Utrolig dårlig kvalitetssikring av NAV og jeg støtter meg til kommentaren fra Hedvig.

  Hilsen Anne Marie

  Liker

 4. Hmm, må her avsløre at jeg i mange år har vært involvert som karriereveileder/instruktør på slike jobbsøkerkurs. Uten at jeg kjenner meg helt igjen i (hele) beskrivelsen du gir her…

  Problemet med jobbsøkerkurs generelt sett er at leverandøren er mellom barken og veden, og instruktørene alltid er under press fra NAV om resultater. Med kunden (NAV) hengende over med kritisk blikk og truende pekefinger (til både leverandør, instruktør og deltakerne) er det ikke så enkelt å holde på tanken om hva som er målet for det man driver med.

  Slik jeg ser det er ett av problemene med jobbsøkerkurs (for NAV) at det hvert 2.år byttes leverandører. Det offentlige dr… i resultatene på tjenesten de kjøper. Hvis staten kan spare noen tusenlapper på å velge det laveste anbudet bryr de seg overhodet ikke om at forrige leverandør hadde topp sluttresultat og fornøyde kunder (deltakere). Ikke rart staten sliter som «bedrift» når resultater ikke teller….

  Mange av instruktørene på jobbsøkerkurs HAR faktisk bred erfaring fra arbeidslivet, OG relevant kompetanse og skolering, pluss et genuint ønske om å jobbe profesjonelt. Måten disse kursene drives på er sinnsykt forskjellig utfra både leverandør og instruktør. Jeg baserer meg på individuell veiledning, karriereveiledning og coaching – fordi det er det JEG har kompetanse på, mens mine kolleger bruker det DE kan. I bunn av alt som skjer ligger kravene fra NAV til hva kurset skal lære jobbsøkerne, enten det er pedagogisk eller ikke. Kravene må fylles, dokumenteres og rapporteres. Pekefingerblikk, altså.

  Det er ikke oss alle forunt å kunne drive uavhengig med vårt personlige firma der vi kan få yte profesjonell karriereveiledning…. *spark, spark*. Dog, jeg har prøvd det óg, jeg da. ;)

  Liker

  1. Ha, det skulle tatt seg ut … nei, jeg står på den andre siden og hjelper flinke folk med å finne riktige veier til nye jobber som rimer med forutsetninger og muligheter og har ganske mange innspill til hvordan NAV burde korrigert tekstene sine :)

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s