Intervention Required

For mange år siden jobbet jeg i databransjen med drift og nettverksovervåking, ganske omfattende og komplekse greier hos en av landets største datasentraler. Kort fortalt så dreide det seg om å sørge for at alt som man forventet skulle funke når man benyttet seg av betalingssterminaler virkelig funket.
Og det gjorde det.
Vi satt og stirret på en vegg full av skjermer og hadde full kontroll.
Vi var så flinke at vi kunne forutse når det ville dukke opp en utfordring, vi kunne lese skjermbildene og de blinkende lysene, grafene og meldingene som poppet opp på skjermen.
Intervention Required.

Vi hadde en sjef som digget at vi satt med beina på bordet og snakket fotball, drakk kaffe og gjorde sånne ting som man kan tillate seg å gjøre når man har full kontroll. Sjefen var fullstendig klar over at vi ikke hadde sittet med beina på bordet og snakket fotball, drukket kaffe og gjort sånne ting dersom vi ikke hadde kontroll.
Han stolte på oss.
Han var trygg på kompetansen vår.

Noen år senere sitter jeg i en rolle hvor jeg stadig treffer på sjefer som liker å gå rundt og sjekke at ansatte gjør det som de er ansatt for å gjøre, de lager til og med verktøy og skjemaer og oversikter og lister med forskjellige farger som skal gjøre det enklere for dem å sjekke at de ansatte gjør det som de er ansatt til å gjøre. Jeg syns dette virker som om de ikke har kontroll, de skulle gjerne ønsket at de har det men signaliserer at de er mer opptatt av å vise at de har det enn at de faktisk har det.
Kontroll, mener jeg.
Dette er sjefer som ikke er trygg på sine ansattes kompetanse, sjefer som ikke tør å la flinke folk få lov til å gjøre jobben sin i fred, og det er dårlige egenskaper for en sjef.
Intervention Required.

En helt annen ting, sånn på en torsdag – det er for lite funk i hverdagen og her er JAMIROQUAI med «Blow Your Mind»

6 kommentarer

 1. Enig med Lone, tror noe av feilen ligger i dårlige spirer fra BI som dressere opp på prosesser og flytdiagrammer og ender opp som handlingslammede døgenikter.

  LPT, NSM

  Liker

 2. Dette er et viktig innlegg og noe som mange ledere jeg støter på, nemlig mangel på kontroll og også tillit til sine ansatte. Vanskelig dersom det er ledere som selv ikke har valgt sine ansatte, men som leder bør man uansett klare å sette grenser og forventninger. Her syndes det mye, beslutningsvegring bør få litt mer fokus på BI og øvrige arenaer som hevder at de yngler ledere. Personlig savner jeg det å kunne si «han vil jeg ta med meg i krigen» og jeg kan dessverre ikke huske sist jeg hadde med å gjøre en medarbeider som dekket kriteriene for dette nåløyet.

  Og du, enig i at det er alt for lite funk i hverdagen og da er det fint at du supplerer.
  God helg!

  Steinar

  Liker

 3. Alt skal måles nå for tiden. Velkommen til staten, min gamle arbeidsplass. Tror jeg brukte mer tid på å krysse av på skjemaer om hva jeg brukte tiden min til enn å gjøre arbeidet mitt!

  Liker

 4. Frihet under ansvar er et begrep som jeg opplever i ferd med å dø ut, ogheldige er det som fremdeles kan skilte med en god leder som kan faget sitt.

  Staten dukker ofte opp i sånne diskusjoner og jeg kjenner mange som jobber der som opplever det samme – selv om jeg aldri får noe fornuftig svar på hvorfor det er sånn selv om jeg mistenker denne innavlede sosionomtanketangen som tåkelegger arbeidsplassene.

  Ser samtidig at dette smitter over til det private næringslivet, mulig det er noen stoler på BI som har blitt infisert …

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s