Den virkelige fjortisrusen

Gi ungdommen gitar før idretten tar dem.
Jeg husker ikke hvem som sa det, men tror poenget med denne smått ironiske kommentaren henger tett opp mot ulike oppfatninger av hvilke aktiviteter som kan være bra eller kanskje bedre enn annet og som i tillegg skaper aktivitet som kan bidra til å forebygge gjøremål som ikke er like bra.
Eller noe sånt.
Jeg har barn i en alder hvor det offentlige forsøker å bygge opp noen skumle tvangstanker om hva som er farlig og hva som er virkelig farlig for ikke å snakke om hva som er livsfarlig og da tror mange av disse sosionomene at den gode samtalen kan være forebyggende.
Vi må praaaaaate om det.
Vi må vifte med en pekefinger og si huff og huff, nesten litt sånn tante Sofie-aktig.
Vi snakker om rus og dop.
Vi snakker tåke.

Jeg skulle gjerne sett at skolen kunne satt fokus på en alternativ rus som er mye verre for barna på fjortisterskelen, og det er ferdsel i sosiale medier.

På fredag omkom en 13 år gammel svensk jente etter å ha blitt påkjørt av et tog i byen Kumla. Politiet tror hun tok sitt eget liv etter å ha blitt utsatt for grov nettmobbing over lengre tid. Det skjer nærmere deg enn du tror, kanskje du kjenner noen, og det er bare et tidsspørsmål før du leser om det i avisen og en eller annen finner ut at man skal gå i fakkeltog eller kaste roser i havet og synge «Barn av regnbuen» …
VG har en tekst om en som har jobbet innen psykiatrien som har snakket ganske mye med ungdom om dette, de forteller at nettmobbingen blir så altomfattende og invaderende i livet at det er umulig å komme unna. Man kan lese at det er mange som ser på dette som spennende og kult, man får masse respons og det gir en god følelse å få oppmerksomhet. Jeg vet om en alternativ måte disse kan få oppmerksomhet på, og det er å lenke dem fast i en eller annen gapestokk og la alle som ikke syns dette er like morsomt få lov til å gi dem oppmerksomheten de fortjener.
Seriøst.
Samtaler med spykologer funker ikke.
Sorry.
Dette handler om liv og død og det er ikke noe man snakker om.
Dette krever handling.
Når det første barnet i verdens rikeste land dør som følge av dette faenskapet, i dag eller i morgen eller en dag i neste uke, er det for sent å begynne å prate, finne fram en eller annen ringperm, er det den blå eller er det den røde … hmm, kanskje jeg kan ringe noen, den permen som beskriver prosedyrer og retningslinjer, sjekke opp nummeret til barnevernet eller hvem faen det går an å snakke med om sånne ting.
Kanskje det er best å ikke gjøre noe.
Kanskje det ordner seg av seg selv.
Kanskje noen andre kan ta seg av det.
Verdens rikeste land lider av av en naiv beslutningsvegring og en handlingslammelse som bare kan bekjempes med sterke og dramatiske virkemidler, det vil alltid være en eller annen som vet noe, en eller annen som fanger opp hvem det er som sitter med fyrstikkene og det er her det begynner.
Den som tier samtykker.
Den som tier er sterkt delaktig.
Den som bidrar til andres nød, lidelse og død, fortjener ikke et eneste ord …

4 kommentarer

 1. Oj for en god tekst om et trist tema.
  Håper noen kan henge den opp på lærerværelset.

  Hilsen Kristin, mor til to i målgruppen

  Liker

 2. Vi snakker om det. Men vi tar likevel ikke ansvar, fordi vi har blitt så utrolig flinke til å fordele roller, for å beskytte oss selv. Det er synd, men leit, om det er ungen til naboen. Da kan vi dra oss opp i moralsk indignasjon og peke ut syndebukker. Og klappe oss selv på skuldra. Fordi vi snakker om det. Men gjør vi no med det? Nei. Naboen er fremdeles en j…. i… og det kan jeg si høyt så lenge h*n ikke hører det.
  Kanskje vi skulle begynne med den hverdagslige nedrakkingen av andre. Som vi alle gjør i større eller mindre grad. Begynne å framsnakke, istedetfor baksnakke

  Liker

 3. Litt enig med kameldamen, men det er viktig å understreke at det er en god egenskap å gi kritikk. Ikle nødvendigvis som en negativ respons men som en konstruktiv tilbakemelding.an må si fra når noe er galt, men det som er ille oppi alt dette er at mange ungdommer ikke har klare definisjoner på hva som faktisk er galt.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s