Bilde eller ikke – tre tips angående din CV

Det finnes mange som syns det er morsomt å se på bilder, men personlig er jeg mer opptatt av å høre en god historie så jeg kan lage mine egne bilder.
Jeg er med andre ord ikke enig i påstanden om at et bilde sier mer enn tusen ord.
Jeg heier på historien.
Det er mange som snakker og skriver om dette med bilde eller ikke på en CV. Jeg pleier å anbefale dette selv, men er samtidig såpass pragmatisk at du skal la det være hvis du selv er i tvil.

Det er mange jobbsøkere som underbygger sine egne fordommer, valgte sannheter, kall det hva du vil. Jeg treffer for eksempel en del mennesker som går rundt og tror at de ikke kommer til intervju fordi hudfargen deres kan være annerledes enn hudfargen til den som skal lese den.
Derfor vil de ikke ha med bilde av seg selv …
Det finnes også noen som oppfatter intervjuet som et slags mål.
– «Jeg håper jeg kommer til intervju …»
Dette er mennesker som ikke har tatt i betraktning at det ikke hjelper noe særlig å komme til et interju når du ikke vet hva du skal snakke om.
– «Jeg kom til et intervju selv om det var to hundre og sekstifire søkere, jeg er flink …»

Det finnes mennesker som påstår at du skal skille deg ut i en jobbsøkerprosess.
Du skal ikke det.
Du skal tilfredsstille et forhåndsdefinert behov og da skal du ikke komme med påfunn og sprell for å signalisere at du er av et bedre kaliber enn den gemene hop. Du må heller forestille deg at en CV er et dokument som skal bekrefte leserens fordommer, og da har du et bra utgangspunkt å jobbe fra …

Det er likevel ikke sånn at disse patetiske elektroniske rekrutteringsverktøyene klarer å likestille samtlige søkere, kanskje i første runde, men i det lange løp så er det historien din som bestemmer hvilken side du kommer på. På den annen side er jeg ganske sikker på at at det finnes mennesker som en eller annen gang kan ha fått seg en jobb fordi de har en eller annen fellesnevner med den som har lest vedkommendes CV.
Feilskjær forekommer i alle settinger.
Menneskelig svikt er en mager trøst.
Mennesker ansetter mennesker.
Mennesker har fordommer.
Det er bra.
Det er det som gjør oss til mennesker.

Jeg lar meg aldri friste av kandidater som har bilde av seg selv i skisporet eller på en fjelltopp eller unger på fanget eller en halvliter i hånden.
Snarere tvert i mot.
Jeg er av den oppfatning at man bare kan se riktig med hjertet.
Det vesentlige er usynlig for øyet.
Jeg liker ikke de som forsøker å signalisere at de er en del av denne patetiske eliten som tror at sykkelritt og andre siklebrønner har blitt en elitemarkør.

Det finnes mange som liker å sammenligne seg med hva som skjer i USA – the land of opportunities – og der har forskere funnet ut at bilde på CV’en fungerer hvis du er pen og tilhører den etniske majoriteten. Jeg har aldri vært så begeistret for forskere, hiver dem i samme bås som de som jobber med statistikk i og med at resultatene har en tendens til å være i samsvar med hva man har bestemt seg for på forhånd.
USA – the land of opportunities – har faktisk valgt å forby bilde på CV’en.
Ja ja.
Det finnes også noen som er av den oppfatning at «pen» er et relativt begrep og at «etnisk majoritet» henger sammen med hvor man velger å flytte beina sine.
Ja ja …

Tips 1:
Dersom du er vanskelig å gugle fordi det finnes mange som heter det samme som deg eller det kommer opp mange rare bilder i søkeresultatet, så vil jeg anbefale at du har bilde på din CV så du kan bekrefte hvem av dem som er deg.

Tips 2:
Dersom du virkelig tror utseendet har noe å si i en jobbsøkerprosess, bør du satse på personlig fremmøte hvor du overleverer din CV – med bilde på – enten det er fordi du tror du er for feit eller for gammel eller har feil farge i ansiktet.

Tips 3:
Det er ingen som er bedre til å være deg selv enn du.

6 kommentarer

 1. «Jeg er av den oppfatning at man bare kan se riktig med hjertet.
  Det vesentlige er usynlig for øyet.»
  Den oppfatning er eg også av, og den vesle prinsen, men ser ein potensiell arbeidsgivar med hjertet og har h*n tid nok til å oppdage det vesentlege ?

  mvh Marie

  Liker

 2. Og jeg har hatt gleden av å bli kallt inn til to intervju, vel gjennomført i forrige uke. Det er lenge siden jeg var i ordinært jobbintervju, så gleden ble stor da de begge handlet mere om verdier enn det «tekniske» . Og siden jeg er en dame som er godt voksen, 50 +, så fryder jeg meg over å være en av 6, av 63 og 66 søkere . Jeg hadde fokus på å vise HVEM jeg er . Hvis det er meg de får, så er det viktig at det er MEG de ser- iallefall den brøkdelen som det er plass til i ett intervju. Om jeg gjorde det godt i intervjuet ? JA, det følte jeg sterkt da jeg var ferdig :-) Så gjenstår det å se om det er AKKURAT meg de ønsker seg . Så langt har jeg fått bekreftet at jeg er en attraktiv kandidat til jobber jeg søker ! Denne gang uten bilde, da rammene for søknaden ikke hadde rom for det. Ellers så bruker jeg å ha ett lite portrett på CV.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s