Betraktninger

I dag har jeg sittet i solveggen og lest en god bok.
Det er god påske.
Jeg har lest en bok av Ethan Hawke som heter «Tarzan kysser jente baby, baby baby» – og ja, jeg er kanskje litt enig i de som syns det høres ut som en teit tittel – den heter «The Hottest State» på originalspråket og jeg liker originaltittelen best, kanskje litt fordi den er tvetydig med tanke på at «state» betyr både tilstand og sted i og med at boken handler om forelskelse.

Ethan Hawke er mest kjent som skuespiller, men han er en skuespiller som også kan skrive gode tekster. Jeg liker denne historien, legger den i kategorien «feel-good» og er en bok som jeg leste første gang når den kom ut på nittitallet en gang. Historien handler om William som forelsker seg i den unge førskolelæreren og hobbysangerinnen Sarah, og forfatteren lar oss følge kjærlighetshistorien gjennom denne unge og utålmodige hovedpersonen som raskt gir oss oppfattelsen om at dette ikke kommer til å gå særlig bra.
William elsker Sarah langt mer enn hun elsker ham.
Og det tar lang tid før Williams sår leges.
Det har blitt skrevet at boken tar utgangspunkt i forfatterens egen ungdomstid som skuespiller i New York, men han presiserer at den på ingen måte er hans historie selv om han ikke legger skjul på at romanen er inspirert av sitt eget liv.

Jeg liker boken fordi forfatteren klarer å skrive ut følelsene sine i en sammenheng som gjør det interessant for leseren. Dessuten har han gode personskildringer og stedskoloritter som gjør at historien lager bilder i hodet mitt.
Det er bra.

Denne teksten skal ikke handle om denne boken, men den skal handle om en som er glad i å skrive om bøker og som er flink til å skrive om bøker. Jeg følger bloggen «Betraktninger – en verden av bøker, bibliotek og blogg» som drives av en dame som er ansatt på bibliotek og som tydeligvis brenner for faget sitt. Hun beskriver seg selv som en person som ser på bøker som en livsnødvendighet og at hun leser hele tiden. Hun samler på bøker i det henseende at hun er bibliofil og synes bøker er en verdifull gjenstand i seg selv. Det betyr ikke at bøkene ikke er bruksgjenstander, for slitte bøker er ofte tegn på at de er veldig gode og er blitt lest mange ganger.
Hun skriver ofte og hun skriver bra.
Hun skriver på en god måte som gir meg lyst til å lese alle bøkene hun beskriver, men der må jeg dessverre melde pass. Jeg er ofte på biblioteket og har fått barna mine til også å se verdien av dette tilbudet og er veldig imponert over den kunnskapen som bibliotekansatte har i tillegg til at denne søke- og bestillingsfunksjonen de har på internett er utrolig bra. Men når jeg kommer over bøker som gir meg «noe mer», dette lille ekstra som er litt vanskelig å beskrive, så går jeg til bokhandelen for å skaffe meg mitt eget eksemplar som kan stå der på bokhylla som et slags symbol på noe som har preget meg.

Jeg liker tekster som klarer å skape bilder i hodet mitt, tekster som er bygget opp rundt en såpass god research at forfatteren får meg til å være til stede, se menneskene og omgivelsene og sette meg i den stemningen som drives fram av karakterer og stedskoloritter.
Det er hva jeg kaller en god bok.
Jeg skal ikke servere noen «Blog Award» selv om det kanskje er det jeg er i ferd med å gjøre. Jeg vil bare anbefale en god blogg skrevet av en person som liker å dele interessen sin med andre på en god og oppsiktsvekkende måte.
Det liker jeg.
Nå skal jeg ned i kjelleren, ned til mitt eget lille bibliotek, hvor jeg skal plukke fram Torgrim Eggen og hans «Hilal».

Fortsatt god påske!

4 kommentarer

 1. Du finn så mannge fine musikkstykker som passar til tekstane dine :)
  Eit av yrka eg vurderte var bibliotekar, eg trudde, eller dvs eg hadde vel ein draum om, at dei kunne lese bøker heile tida *ler*
  Bøker er livsnødvendig for nokre av oss.Det er mest som ein får eit fohold til dei og ja, nokre av dei gjer djupt inntrykk og pregar ein.
  Skal ta meg ein tur innom bloggen du anbefaler seinare, no er ein som ventar på dataen til farmora :)

  Fin anbefalelse av boka. Litt dumt med kjærleik som ikkje vert gjengjeld,vondt med opne sår, but that`s life too.

  Mvh Marie

  Liker

 2. Enig med deg i to viktige ting:
  Biblioteket er bra, men jeg, som deg, liker å ha mine egne bøker i mine egne hyller!
  JA, Betraktninger er en SVÆRT GOD blogg som jeg har stooooor glede av å følge!

  Fortsatt god påske :)
  Pia

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s