Lederutvanning

Selv om noen av tekstene mine kan gi inntrykk av noe annet, så regner jeg nesten med at de fleste har valgt en utdanning basert på et håp om å kunne bruke det de har lært til et eller annet. Når du kommer deg til et jobbintervju, bør du ha lært deg kunsten å fortelle hvorfor du har valgt akkurat dette og hva du har tenkt å bruke det til. Dette er en av de største hemmelighetene i jobbsøkerprosesser, men det finnes dessverre selskaper som slipper til mennesker i rekrutteringsprosesser som sorterer søknadsbunken basert på titler, mastergrader eller nisser og troll på en CV.
Noen av dem ansetter til og med mennesker uten at de har en konkret stilling, men hevder at de må ha han eller hun før han eller hun går til noen andre.
Det er dette som på nynorsk kalles Talent Management …
Det er et paradoks at så mange av disse tør å snakke om feilansettelser …

Jeg blir ganske glad når jeg i en intervjusituasjon hører dette fra en kandidat, uoppfordret:
– «Jeg har brukt min kompetanse til ditt og datt …»
Du som leser dette fyller inn valgfri kompetanse basert på hva du kan i stedet for «ditt og datt».
Du som leser dette og ikke trenger å få alt med teskje eller sølvskje kan ignorere ovennevnte setning, men i verdens rikeste land er det jo forventet å sjablongifisere og ta hensyn til alle og enhver.

Det er alt for mange som setter likhetstegn mellom kunnskap og formell utdannelse.
Det blir feil.
Jeg treffer mange mennesker som er bedre egnet til jobber de ikke har formell kompetanse til enn menneskene jeg vet sitter der fra før.
Det blir trist.
For alle.
Utdanning kan legge et grunnlag for videre læring, men det er ikke ensbetydende med at man kan så veldig mye når man er ferdig. Jeg treffer en del av disse «høyt utdannede», og blir like skuffet hver gang over hvor lite realitetsorientert mange av dem er.

Det er en misforstått sannhet at kunnskap er makt.
Det kan være riktig å si at kunnskap har potensial til å være en maktfaktor men det forutsetter at den brukes riktig.

Chris Hedges, Empire of Illusion: The End of Literacy and the Triumph of Spectacle:
«We’ve bought into the idea that education is about training and “success”, defined monetarily, rather than learning to think critically and to challenge. We should not forget that the true purpose of education is to make minds, not careers. Living in a culture that does not grasp the vital interplay between morality and power, which mistakes management techniques for wisdom, which fails to understand that the measure of a civilization is its compassion, not its speed or ability to consume, will condemn itself to death …»

Her om dagen traff jeg en jente som har vært med på å lage den fine reklamefilmen om lederutdanning i Forsvaret. Diskusjonen handlet om den gryende misunnelsen fra enkelte andre skoler som endelig får seriøs konkurranse fra mennesker som ikke ønsker å utdanne seg til arbeidsledighet. Forsvaret utdanner handlekraftige ledere som vet at man må ta beslutninger her og nå, mens de som så smått har begynt å sutre i mediene er mest kjent for pingler som slikker seg bortover korridorene.
Lederutdanning er viktig for å få mennesker til å løse oppgaver sammen. Forsvaret utdanner cirka tusen ledere hvert år til forskjellige militære stillinger og henvender seg til de som tør å ta en avgjørelse.
Det er ord som treffer.
Det er ord med mening.
Forsvaret tilbyr en lederutdanning som ikke bare utdanner deg som leder, men som menneske. Jeg benytter en hver anledning jeg har til å markedsføre Forsvaret som utdannelsesinstitusjon, av og til kan det være at jeg har brukt setninger som «alt er bedre enn utvanning fra BI» men det må nok ha vært foran eventuelle tvilere. Som bonus vil du lære deg hvordan du skal pakke tingene dine og at det er ditt eget ansvar å få det med deg, du lærer til og med at man aldri skal ta vare på kulepenner som ikke fungerer og at man ikke skal legge brukte fyrstikker tilbake i esken.

En god jobbsøkerprosess handler om din rolle som historieforteller.
Noen trenger en eller annen, og din første oppgave er å fortelle «noen» at denne «en eller annen» er deg.
Deretter skal du fortelle «hvorfor» og poengtere med «derfor».

Hvis du mener at du kan noe eller vet noe om et eller annet, så er du ikke flink før du beviser at du kan bruke det til noe.
Det er dette det handler om.
Hysj.
Ikke si det til noen.
Du er kanskje en av disse som bruker masse energi på å bekymre deg over alle de andre som søker på de samme jobbene som du søker på og da vil du selvfølgelig ikke at de skal få vite denne hemmeligheten …
Jeg har for øvrig aldri skjønt hva som er vitsen med å bry seg om de andre – som om det er en slags konkurranse – og mitt råd er å passe dine egne saker. Du får nemlig jobben hvis du klarer å benytte deg av denne hemmeligheten på riktig måte, vel og merke hvis hun som sitter på den andre siden av bordet har en kompetanse som hun klarer å bruke riktig :)

4 kommentarer

 1. Jeg har lest bloggen din en stund og må si jeg liker din litt aggressive stil, men i dette tilfellet synes jeg du er litt i overkant unyansert. Jeg er selv høyt utdannet, men har ikke opplevd at jeg har fått noe gratis av den grunn. Tvert i mot så har jeg utallige ganger fått høre at «bla bla bla, du er en interessant kandidat, men vi har valgt å gå for noen med mer erfaring. Men om du bare får en fot innenfor blablabla». Det er jo i og for seg forståelig, da jeg som nyutdannet er et relativt usikkert valg (Nå har jeg mange refereanser da jeg har jobbet ved siden av studiene, samt har hatt mange verv. Eller som du så fint sier det; jeg har brukt min kompetanse til ditt og datt).Ofte så føler jeg meg undervurdert nettopp fordi jeg har tatt utdanning. Du trenger ikke å tro at du er alene om å ha det synet du har i rekruteringsbransjen så ta det helt med ro.

  Siden jeg selv har gått på en handelshøyskole (ikke BI riktignok), så kan jeg godt identifisere meg med den stereotypen du identifiserer, men akuratt som det ikke nødvendigvis er erfaringen som sier at en kandidat er et bra valg eller ikke, så er det heller ikke slik at bare fordi noen har gått på BI, så er det ikke slik kunnskapen man får på disse institusjonene er verdiløs. Det er bare sånn at all kunnskap er verdiløs uten en forståelse av kontekst og et kritisk blikk kunnskapen man bruker. Det gjelder også for eksperter som deg.

  Sånn ellers tar jeg gjerne i mot tips til hvordan jeg skal selge meg i et arbeidsmarked hvor alle ser etter noen som har minst 2 år erfaring :-)

  Liker

  1. Takk for fin tilbakemelding, og rent umiddelbart fikk jeg lyst til å kommentere at jeg syns det er fint at du oppfatter deg som annerledes enn min unyanserte tekst. Dette er en følelse jeg vil at du skal ta vare på, jeg heier på de som tør å stå fram og ikke være som alle andre – ta vare på denne følelsen så kommer du langt :)

   Hilsen Morten

   Liker

 2. og foressten man lærer nok å ta avgjørelser i forsvaret, men man lærer ikke hvordan man får sine ansatte til å gjøre den god jobb når man ikke ser på.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s