Mennesker ansetter mennesker

De som følger med på disse sidene kjenner min forakt for elektroniske rekrutteringsverktøy og sånne HR-mennesker som har mer fokus på prosesser og målinger enn å tilrettelegge for at flinke folk kan få gjøre jobben sin ordentlig.

Ansettelse av riktig person forutsetter en krystallklar formening om hvem man ønsker å ansette i den aktuelle stillingen, og begrepet «hvem» er bare et ord som skal inkludere riktig kompetanse, personlighet og motivasjon.
Jeg treffer en del jobbsøkere som spytter og spyr ut begreper som «trynefaktor» og sånne ting i sin frustrasjon over at de ikke blir lagt merke til i ansettelsesprosessen, og mitt råd til disse er rett og slett at de skal se videre.
De som skal ansette har allerede bestemt seg.
Det ble ikke deg.
Sånn er det bare.
Dersom du fortsetter å grave, så kan det være at du finner noe du ikke ønsker å finne og det er ikke noe poeng.

Det finne mange som sorterer søknadbunken basert på fine titler, mastergrader eller nisser og troll på en CV.
Råtten frukt finnes i de fleste fruktfat.
Det finnes også mange som ikke ønsker å hverken vise seg fram eller stå fram i det hele tatt, disse som i tillegg setter bort tilbakemelding og oppfølging til en eller annen administrasjonsmedarbeider eller koordinator eller bare som en link fra et elektronisk rekrutteringsverktøy. Våre venner i Danmark kan i disse dager lese side opp og siden ned om hvordan Carlsberg bruker dataprogrammer til å avvise jobbsøkere som de mener ikke er egnet. Det er jo ingen ny sak dette, så jeg er litt usikker på hvorfor Ukeavisen Ledelse trekker den fram selv om det er bra at dette svineriet får fokus.
Det er selvfølgelig demotiverende for en jobbsøker å få usaklige avslag, men desto verre når man får bekreftet mistanken om at det ikke er noen som har tatt seg bryet med å se på resultatet av alt arbeidet som en seriøs jobbsøker har lagt ned.
Skam.
Jeg gremmes over noen av mine bransjekollegaer og benytter enhver anledning jeg har til å kommentere dette i de ulike nettverkene som jeg frekventerer – mennesker som hevder at de jobber med mennesker men som i virkeligheten bare sitter på rævva og glaner på en skjerm.
Grøss.

Dagens ti bud går til mennesker som ansetter mennesker:

Bud 1
Du skal aldri ansette noen som er lik deg selv. Kloning er mulig med rotter og sauer og sikkert en del andre flotte skapninger, men dersom du fyller lokalene dine med kjønnnsløse papirdukker så detter disse overende så snart noen begynner å puste tungt.

Bud 2
Hire for Attitude.
Pugging er ikke noe annet enn absorbering av overfladisk informasjon, det er enkelt og raskt å lære bort ferdigheter men det er mye vanskeligere å finne mennesker med riktige holdninger, egenskaper og forutsetninger.

Bud 3
Se etter de som har vært ute noen vinternetter og som har klart å reise seg opp etter å ha ligget med ansiktet i asfalten. Det er disse som vil hjelpe deg når du står i dritten, og pysene kommer ikke til gjøre noe særlig i et miljø som er preget av raske endringer.

Bud 4
Se etter en som tåler en spøk og som kan by på seg selv – ikke bare med korte smil i hverdagen men også innspill og kommentarer som skaper liv og røre og glede.

Bud 5
Resultater teller mer enn potensiale.

Bud 6
Fyll opp den bøtta som er tom.
Se på hvem du har og hva de kan og styr ansettelsesprosessen etter mennesker som har kvaliteter og ferdigheter som du mangler.

Bud 7
Fyll opp varebeholdningen – husk at behov er noe som endres over tid og selv om du er mett akkurat nå så kommer det en tid hvor du blir litt fysen. Ikke vent til det dukker opp en åpning for å ansette nye mennesker, men sørg for at du har en pool med potensielle kandidater.
Du skal aldri avvise seriøse jobbsøkere.

Bud 8
Test og prøvekjør – du kan ikke stole på papirer og referanser, men du må tørre å presentere noen av utfordringene dere står ovenfor og da må du finne ut hvordan vedkommende vil jobbe for å løse dem.

Bud 9
Hør på historiene som menneskene foran deg forteller.
Når du tror at du har en stjerne foran deg skal du lytte til hele historien.
Hvis noe er uklart, så er det ditt ansvar å spørre.

Bud 10
One Love – mangfold og variasjon er viktig.
Sørg for at du åpner nettverket ditt mot alternative retninger.

Bonuspoeng:
Hvis du ikke vet hva du driver med så finn på noe annet og la andre gjøre jobben med å ansette riktig person.

10 kommentarer

 1. Har nettopp lest opp budene for min bedre halvdel, et menneske som ansetter mennesker;) Han nikket i enighet:)
  Jeg har selv jobbet litt med rekruttering og fikk beskjed om å lære meg diverse testverktøy (veldig in for 10-15 år siden..) som skulle fortelle oss hvilken type menneske kanditaten var… Jeg husker jeg syntes det var ubehagelig å kalle jobbsøkerne en bokstavkode. Jeg likte bedre å snakke med dem…

  Liker

  1. @Ann Judith – testverktøy kan sikkert fungere som et supplement hvis de som bruker det vet hvordan de skal bruke det, jeg har erfart at det ikke er så mange som er klar over det …

   Ellers takk for fin kommentar :)

   Liker

 2. En viktig tekst, og jeg syns virkelig det er synd at det jobber mange mennesker i sentrale posisjoner som ikke vet hva de jobber med.
  Disse budene bør deles i personalforum.
  Takk for at du deler!

  KL

  Liker

 3. Jeg er ikke der enda at jeg trenger hjelp til å søke jobb men vet hvor jeg skal henvende meg når den tid kommer :-)

  Fikk bare lyst til å kommentere at dette var en flotr versjon av min favorittsang.

  Hilsen Malin

  Liker

 4. Flott Morten ! Du er så tydelig at en nesten skulle tro at du nordfra :-) Jeg er i jobbsøkeprosess og har for første gang MED meg i ryggraden at JEG vil ha riktig arbeidsplass med plass for DEN jeg ER og kan tilby- jeg serverer MEG, så får de velge MEG om det er MEG de vil ha- vanskelig å finne rett rom å være i hvis de som allerede er der får «sjokk» når den nye kommer som en annen :-) .Og ellers er jeg sabla god på kommunikasjon MED mennesker og er godt nok utdannet med Bachelor og annet snacks. Jeg har forresten sjelden brukt det jeg har lært konkret i utdannelsen når jeg jobber. Noe har nok ligget i bunn av det gode jeg har tilegnet meg – men JEG er stappfull av gode egenskaper og kvaliteter, og det er DETTE som ER mitt arbeidsverktøy :-) Alt annet er teknisk som jeg kaller det- dataprogrammer ,rutiner, prosedyrer osv.

  Liker

  1. @Tanketrollet:
   Takk for kompliment – sammenligning med folk nordfra er ærefullt.
   Mange av ordene du serverer i kommentaren din er viktige momenter som mange mennesker i min verden tjener ganske mye penger på å formidle, så her kan man si at du gjør en god investering i å lytte til deg selv.
   Lykke til, gleder meg til å høre hvordan det har går!

   Liker

 5. Veldig deilig å se at det er noen som ser forbi CV og tester. Jeg har de siste månedene jobbet for Manpower og vært ute på et engajsment som fra å være 3 uker ble til 5 måneder :) Jeg føler meg sett av både rekrutteringsbedriften og bedriften jeg jobbet i. Føler meg heldig og takknemlig og engasjert til å gå videre med jobbsøket :)

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s