Rævkjøring av seriøse jobbsøkere

Jobbsøkerprosesser handler ikke bare om denne gode miksen mellom identitet og integritet, men også en slags seig masse med vrangforestillinger om hvordan man skal skille seg ut i denne suppa som mange velger å la stå på fosskoking i stedet for å gjøre den spiselig.
Jeg fått noen henvendelser fra noen som ikke liker at jeg er så tydelig i min forakt for elektroniske rekrutteringsverktøy. Jeg har ikke tenkt å endre mitt standpunkt i forhold til dette, men jeg er samtidig like forbanna tydelig på at jobbsøkere rett og slett må innfinne seg med at det finnes selskaper som benytter seg av dette faenskapet.
Sånn er det bare.
Jobbsøkere har ikke annet valg enn å innrette seg etter dette.
Dessverre.
Dersom du skal gjennom denne døra så må du ha riktig nøkkel, alternativt kjenne noen som kan hjelpe deg med å smette inn bakveien.

Jeg ble invitert til å snakke litt om sånne ting på en skole og fikk spørsmål om en portal som heter Jucan – antageligvis basert på et dustete forsøk på et slags ordspill – og greia med denne siden er at de som er jobbsøkere kan forholde seg til samme søknadsprosess hos alle annonsørene. Stillingsportalens formål skal være å gjøre det enkelt å være jobbsøker, og de som tjener penger på dette mener seriøst at man kan masseprodusere et søknadssett og blåse det ut i verden.
Snakk om å rævkjøre seriøse jobbsøkere.
Vi som har litt peiling på jobbsøkerprosesser og som vet hva som hindrer flinke folk i å nærme seg terskelen til en ansettelse, griner ved tanken på at det finnes mennesker som tjener penger på sånt makkverk uten tanke på at hver rekrutteringsprosess faktisk lever sitt eget liv.

Det hører med til historien at jenta som rakk opp hånda og serverte initiativet skriver hovedoppgave om bruk av elektroniske rekrutteringsverktøy. Det spiller ingen rolle hva hun heter men vi kan godt kalle henne Randi, hun refererte til noen av innleggene på bloggen min som nesten fikk meg til å føle meg som et slags idol og vil for øvrig få mer spalteplass litt senere som gjesteblogger.
Nok om det.
Livet er morsommere for oss som liker fotball og jeg heier på et møkkalag som er ganske kjent for dette med identitet og ikke minst profil. Her om dagen leste jeg en god tekst på en av de uavhengige supportersidene til dette møkkalaget, de hadde sjekket hvordan de andre fotballklubbene profilerte seg og konkluderte med at det var påfallende hvor like alle disse sidene var og skylden for det ble rettet mot et press av å følge en mal som styres av en medieavtale.
Den aktuelle supportersiden trekker fram et veldig viktig poeng, og det er overbevisningen om at både leser og klubb mister noe på det. Disse skjermbildene skal jo være et personlig uttrykk for hva klubben står for, og da bør det være meningen at det som bør fremheves henger sammen med identitet og ikke minst profil.
Jeg regner med at du skjønner sammenhengen.

4 kommentarer

 1. Tja, jeg har en stesønn med en fantastisk cv innen sin bransje. Han dømte de fleste sånne rekrutteringsportaler nord og ned. Det følges ikke opp i det hele tatt på de visstnok.
  Jeg som har IT som min bransje kan ikke engang tenke på å legge inn noe som helst på noe sånt. Mange ganger er det jo kunnskaper man har som ikke synes på en cv og dermed heller ikke kommer med på disse portalene som gjør at man får en jobb. Men jeg er sløv uansett for tida med det hele, er man sykemeldt så blir det vel sånn, trur eg

  Liker

 2. Ja kven er eg… Det fekk eg iallefall ikkje heilt fram då eg søkte nokre stillingar på ein anerkjent arbeidsplass for eit par år sidan. Det var ikkje enkelt for ei novise som meg å fylle inn i «skjemaet» deira presise opplysningar. Dei dekkjer ikkje alt. Vart innkalla til intervju, men brevet kom forseint og mailen som òg var sendt hadde lurt seg i søppla pgav vedlegget dei hadde sendt med’Det var nok ei meining med det *ler*
  Kommunikasjon er ikkje enkelt. Dei såg berre ein del av meg, gjennom orda eg formulerte.
  Jaja

  God søndag på deg!
  Mvh Marie :)

  Liker

 3. Nå er vel jeg ferdig med den slags arbeid som å få meg arbeid, annet enn det jeg får lyst og muligheter til og som jeg skaffer meg selv. Men ville bare si at jeg har massevis å hente fra deg og dine tanker, og både nyter, koser meg med og i mellom også får lettere former for tendenser til litt mer enn humring. Latterutbrudd er kanskje for hardt å ta i med. Men håper du skjønner hintet. ;) :)

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s