Hodelus og skrittsopp

Jeg hadde det samme ubesvarte anropet fire eller fem ganger på displayet, og en eller annen gang ut på dagen fikk jeg anledning til å svare på det ukjente anropet. Stemmen i den andre enden fortalte at jeg var vanskelig å få tak i og jeg kjente at jeg ble litt varm mellom ørene. Jeg tenkte telefonsalg eller sånn markedsføringspiss men valgte likevel å spørre hvem hun var og hva det gjaldt, var ikke noe spesielt skarp i stemmen eller noe sånt, men hun gjentok at hun hadde prøvd å få tak i meg i noen dager. Det var da jeg vurderte å si morn og morna og legge på men så refererte hun til noen mennesker som jeg kjenner ganske godt og som jeg liker ganske godt og at hun visste at jeg hadde et godt rykte og så lot jeg henne fortsette.
Jeg hadde kaffe.
Jeg hadde beina på pulten.
Jeg hadde tid.
Jeg hadde i hvert fall fem minutter, men så kjente jeg at jeg begynte å bli litt varmere mellom ørene da hun fortalte at hun ringte for å få tips i forbindelse med sitt søk etter unge ledertalenter. Det var da jeg valgte å rense stemmen og fortalte at jeg har bygget opp mitt gode rykte basert på min evne til å finne riktige mennesker uten noen form for kvotering. Jeg sa til og med at jeg ikke har noe behov for å bli assosiert med dette tøyset, litt usikker på om jeg brukte begrepet «tøys», kanskje jeg sa noe annet men sånn sett i ettertid så kan jeg sikkert godt ha sagt det.

Dette konseptet handler om et knippe mennesker som skal gjennom flere runder med tester og evaluering og referanser og sikkert litt annet som mange av disse organisasjonsutviklingsselskapene liker å briljere med når de skal forsvare tallene som står på fakturaene deres. Nå har det seg sånn at jeg aldri har latt meg påvirke av alderen til en kandidat, og ekskluderer ingen på grunn av et årstall i en CV. Grunnet til at jeg ikke liker dette spesifikke fjaset er denne forherligelsen av en forhåndsdefinert gruppe kvoterte mennesker hvor jeg mener at profesjonelle bransjefolk bør holde seg for gode for å motarbeide noen av sine egendefinerte fagetiske prinsipper. Samtidig er det vel heller ikke til å stikke under en stol at jeg ikke er så veldig begeistret for at en lederrrolle bør invitere forsøkskaniner til å sjonglere med sin manglende erfaring.

Man kan samtidig lese i E24 om noen som har etablert et nettsted for elitestudenter hvor kun de som har best karakterer slipper til – ment som et eksklusivt tilbud for de beste talentene for at hodejegere og bedrifter kan få tilgang til å søke etter kandidater mot betaling.
Ok, jeg slipper til et uttrykk som etter hvert har blitt rimelig utvannet på disse sidene:
Grøss.
Jeg støtter en av kommentarene som følger den aktuelle teksten om at dette minner om noe som ble forsøkt av noen som hadde litt dusere farger på skjortene sine for sytti eller åtti år siden. Tiden flyr, men menneskene virker ikke å bli noe særlig smartere når alt kommer til alt – spesielt ikke når vi lar oss diktere av at begrepet «smart» ikke kan bekreftes av noe annet enn et tall …

5 kommentarer

 1. God tekst. Jeg er også blant de som er rimelig lei av dette oppkonstruerte tøvet med å glorifisere unge ledertalenter. Liker vinklingen din med at lederrollen ikke bør invitere forsøkskaniner til å sjonglere med sin manglende erfaring. Litt usikker på overskriften, men regner med at det sikkert kunne stått «pest og plage» :)

  – ders

  Liker

 2. Så befriende deilig å lese sånne ord :)
  Jeg var med på en karrieremesse her om dagen og traff på noen av disse som du refererer til, ikke så mange hjemme for å si det sånn

  Og hei på deg, Anders!

  Liker

 3. Jeg var skoleflink og ville sikkert vært en av de som du skriver om, men dette var noen år siden og i dag vet jeg at du har så rett så rett.
  Takk for en god tekst!

  Kaisa

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s