Personlig egnethet vektlegges

Du har sikkert sett denne teksten i en stillingsannonse og samtidig lurt på hva som egentlig menes med dette.
Stikkordet her kan kanskje være noe så enkelt som «preferanser».
Ikke dine, men den som skal ansette deg.
Man kan nesten være fristet til å si at det handler om små faktorer som avgjør om vedkommende liker deg eller ikke, nesten som en slags kamuflert bortforklaring.
Det er ikke noe riktig eller galt ved dette.
Det er den som skal ansette en eller annen sitt privilegium. Det eneste som kan oppfattes som «galt» er eventuelle kandidater som forsøker å spille seg inn på faktorer som ikke stemmer med virkeligheten, noe som i og for seg er litt vrient å differensiere siden mennesker har ulik virkelighetsoppfatning.

Jeg tror det kan være riktig å si at dette begrepet går litt ut på at det er noe med deg som gjør at du får til det du skal gjøre på en måte som gjør at det bare faller seg sånn helt naturlig.
Se på service, for eksempel.
Noen bare har det i seg, de reiser seg og smiler på refleks og jeg tror det er her det ligger – personlig egnethet er en slags refleks eller nerve som slår inn når det skal.
Det ligger i blodet.
Man kan også diskutere – eller kanskje spørre seg selv – om personlig egnethet kan utvikles.
Jeg tror det.
Jeg tror ikke det er noe man lærer om på BI og sånne steder, jeg tror heller ikke at det går an å ta en master i det, men tror at det er noe som kan utvikles over tid basert på enkelte livserfaringer.

Personlig egnethet kan gi deg et naturlig konkurransefortrinn dersom du har en uformell kompetanse som kan dyrkes i den aktuelle stillingen. Utfordringen din er å formidle det på en god måte, men det får du til.

Personlig egnethet er også en overførbar ferdighet som ikke er knyttet til et bestemt yrke men som en slags kombinasjon av menneskelige kvaliteter og egenskaper som man kan tilpasse og bruke i en profesjonell sammenheng på en subjektiv, unik og erfaringsbasert måte.

Personlig egnethet må for all del ikke forveksles med fagkunnskap.
Personlig egnethet dreier seg om følelser, tanker og handlinger og du oppfordres til å tenke over hvordan du kan tenke deg å presentere dette i en søknadstekst eller i en CV uten at det skal bli noe annet enn bare ord.
Jeg lover deg, – det er ikke lett …

Men seriøst, folkens – det er fredag og det er på tide å slippe løs dyret i deg.
Ta den helt ut.
Rull ut hele din personlige egnethet og … ja, du finner sikker på noe.
God helg!

7 kommentarer

 1. Takk for nok ett godt innlegg ! Jeg liker stillingsannonser hvor de skriver akkurat det. Fordi jeg da tenker at jeg har ett fortrinn jamført egenskapene mine – særlig hvor ett førsteinntrykk og resten skal åpne dører og holde de åpne. Jeg har i årene før jeg som voksen utdannet meg til sykepleier og veileder ( coach ) alltid jobbet med salg. Mange undret seg hvorfor jeg valgte en helt annen vei. Men for meg var det de samme egenskapene som var arbeidsverktøyet mitt. Evnen til å se ett annet menneske og løsningsorientering . Alt det andre er bare teknisk kunnskap som kan læres av nesten hvem som helst. En annen side ved en slik formulering er at det alltid er en gruppe mennesker som allerede er i staben, og jeg har tenkt at det er også en formulering som kan si noe om at «de» søker en som er egnet i denne staben. Jeg er slik jeg er, serverer denne, og så får andre vurdere om jeg er en som «passer «. Jeg vil jo helst inn ett sted hvor det er plass til selveste meg. Å være sykepleier er ikke mitt mål- men det jeg lærte der ligger i bunnen. Etikk, psykologi, kommunikasjon og slike ting som er det jeg opplever mest givende uansett hva jeg gjør. Men en Bachelor åpner også dører. :-)

  Liker

 2. Jeg er så enig med deg Morten. På alle punkter. :) Det får bli med denne kommentaren i dag, det er jo tross alt helg. Og før den starter for fullt, har jeg en god del som må utrettes. ;) En kan jo ikke ta sjansen på at en ikke blir ferdig til helga. :)

  Liker

 3. Interessant og godt formulert tema dette.
  Og ja, «Personlig egnethet dreier seg om følelser, tanker og handlinger»

  Å ha papir på at kunnskapen ligg i botnen er oftast ei forutsetning for å få ein jobb innan det fagfeltetet ein rettar seg mot og ikkje minst gir den ei tryggheit.På dei arbeids-stadane eg har vore, og eg tenkjer at slik er det overalt, ser eg/ein medarbeidarar som merkar seg spesielt ut som «rett kvinne/mann på rett stad», dei har dette ekstra som skin gjennom og som gir resultat. Ikkje nødvendigvis resultat i kroner og ører, ikkje alle arbeidsstader kan heilt målast i det sjølv om «samfunnet» helst prøver vri det til det, men resultat i gode menneskemøter og bedra livskvalitet for «kunden» :)

  Det er ikkje lett å formidle til ein ev kommande arbeidsgivar kvifor ein tenkjer ein er egna i den stillinga ein har søkt på. Eg har prøvd å formidle mine svake og sterke sider, så langt eg ser dei :)
  Tenk berre på t.d ein eigenskap som tolmodigheit, det kan vere ein svært så god eigenskap, men den kan også hemme framgang på mange områder :)

  Stilig musikkinnslag.

  God helg til deg med. Eg skal utføre nokre dagsverk og rulle ut mi personligheit der *ler*

  Mvh Marie

  Liker

 4. «Jeg tror det kan være riktig å si at dette begrepet går litt ut på at det er noe med deg som gjør at du får til det du skal gjøre på en måte som gjør at det bare faller seg sånn helt naturlig.» Beste forklaringa jeg har hørt (lest så langt! Kanskje noen har en personlig egnethet når det gjelder blogging også?

  Liker

 5. Personlige egenskaper er noe mange jobbsøkere synes er vanskelig å beskrive. Og så er de redde for at arbeidsgiveren bruker «tryne-faktor» for å sile jobbsøkerne. Særlig når det står «personlig egnethet»; Hva er h*n ute etter? Er det en felle?
  (Gleder meg alltid til å lese nye innlegg hos deg. Ble ikke skuffet i dag heller.)

  Liker

 6. En gang for lenge siden drev jeg familiebarnehage. Mens ungene var små og før min videreutdanning. Jeg hadde et barn med Downs Syndrom i gruppa. Han hadde en spesialpedagog med seg hver dag. Hun var altså spesialpedagog, men 40 år og barnløs. Jeg mener i utgangspunktet at ikke det skal ha noe å si, men foreldrene til barnet med Downs og pedagogen var veldig på kollisjonskurs. De forsøkte fortvilet å la meg være sjef og påvirke pedagogen etter forledrenes ønsker og behov. Jeg argumenterte med «men jeg har jo ingen formell kompetanse!» «Hakke du kompetanse? Hakke du fire unger’a?» sa faren til barnet… I tillegg tror jeg i dag at min personlige egnethet var hakket bedre enn pedagogen, gitt…

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s