Juks og faenskap

Arbeidslivet er fullt av mennesker som ikke hører hjemme i den jobben de har, og det er ikke så rent sjelden jeg lurer på hvordan han eller hun kan ha fått en sånn jobb som vedkommende har.
Noen er rett og slett ikke flinke nok.
Noen tyr til og med til juks.
De som følger med på disse sidene vet at jeg ofte trekker paralleller og metaforer mot fotballen, og det er ikke så rent sjelden at man ser juks og fanteri på fotballbanen. Her om dagen ble jeg sittende og skravle med en hyggelig fyr fra Sogndal som der og da var litt gretten for hvordan dette ufyselige møkkalaget fra Lillestrøm hadde jukset seg til poeng. For ordens skyld gjør jeg oppmerksom på at begrepet «ufyselig møkkalag» er min egen betegnelse og ikke noe som jeg skal tillegge denne hyggelige fyren fra saftbygda.

Vi er begge klar over at sånne ting reguleres gjennom en hel sesong, poeng går hit og poeng går dit via uthaling av tid og feilaktige dommeravgjørelser. Det som likevel er noe dritt er at det finnes alt for mange mennesker som rett og slett gir faen og det er et veldig dårlig signal og ikke minst et tegn på en stygg ukultur.
Jeg treffer en del mennesker i næringslivet som gir fullstendig faen i hvordan man gjennomfører og utfører oppgavene sine bare det gir en eller annen vinning i deres favør, og jeg har etter hvert laget meg en ganske lang «rødliste» over mennesker som jeg ikke vil ha noe med å gjøre.

Denne aktuelle fotballspilleren innrømmet etterpå at han filmet til seg straffe for å ordne uavgjort og ett poeng for møkkalaget i pissefarge. Nå skal det sies at jeg har sett værre eksempler på filming enn dette aktuelle eksemplet, og jeg er definitivt ikke tilhenger av hverken videodømming eller andre tekniske duppeditter som stykker opp spillet i patetiske forsøk på å skape en viss rettferdighet. Noen vil kanskje til og med gi kred til denne migbolten for at han innrømmer jukset sitt i etterkant, men resulatet fra kampen vil bli stående i historebøkene.
Håper juksemakerne også blir stående der som det de er.
Juksemakere.
Begreper som Respekt og Fair Play er bare latterlige symboler på ingenting.
De fleste andre idretter dynkes i dop.
De fleste utøvere driver på for å vinne og ikke for å være et moralsk dydsmønster. Dersom man vet at motstanderen tar seg en pille og en sprøyte til frokost må man gjøre det samme for å stille til start.
Juksere er ikke avvikere.
Juksere er den nye standarden.

Samtidig forteller BA om elevorganisasjonen i Hordaland som ikke ønsker at studenter som jukser seg til bedre karakterer skal stryke men at de skal få en ny prøve og til nød en advarende pekefinger. De mener at julsemakerne bør gis en sjanse til å vise kompetansen sin, og gjemmer seg bak den manglende kompetansen til lærerne som ikke oppdager jukset. Teksten følger opp med uttalelser fra diverse skolepolitikse talsmenn som heldigvis mener at det ikke finnes noen unnskyldning for juks, før juniorlaget til de som leder dette landet syns det er stilig at noen tør å ta debatten og at man i stedet bør finne løsninger for at de skal få lov til å komme tilbake og få god karakter i faget.
Det skal jo være plass til alle …
Grøss.
Jeg tror jeg aldri har tatt meg bryet med å se på en eneste karakterutskrift i min lange rekrutteringskarriere. Det er mulig at disse tallene kan si noe om evnen til å tilegne seg og videreformidle informasjon, men ikke så mye om evnen til å løse oppgaver og problemer.

Tilbake til de moralske dilemmaene på fotballbanen hvor enkelte spillere ødelegger gleden ved en spennende fotballkamp ved å regissere kontroversielle situasjoner hvor deres ufyselige opptreden havner i søkelyset takket være egoistiske motiver og kynisk opptreden på banen.
De er mer opptatt av å digge seg sjøl enn å gjøre noe for laget sitt.
Umoralsk oppførsel på banen virker å være underordnet lagets sportslige resultater. Det er akkurat som i næringslivet hvor løsninger som går mot regler og ærlighet prioriteres dersom handlingen kan hjelpe laget i jakten på seier.

Vi ser et moralsk forfall på ulike arenaer som i utgangspunktet skal være rammer for positive dannelsesteorier.
Det er trist.

2 kommentarer

  1. Vela har funnet bloggen din, jeg gleder meg til å lese mer for dette ser bra ut. Jeg kom over sidene dine etter et søk om «helter» og har så vidt begynt å snuse i arkivet ditt og du serverere tekster som treffer meg midt i trynet.
    Og jeg liker det.

    Klem, Vela :)

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s