Hull i CV

Det var en tid hvor mange mennesker – til og med meg selv – gikk rundt og sa at huller i CV ikke skal forekomme.
Huller i CV er ikke bra.
Huller betyr at du er en slabbedask eller at du kanskje til og med har sittet inne.
Uff og uff.
Fy fy.
I dag vet jeg bedre.
I dag sier jeg at et hull eller to kan være med på å styrke deg i en jobbsøkerprosess, vel og merke dersom du er ærlig og lojal mot historien din. De som mener noe annet har antageligvis ikke denne viktige erfaringen i livet som et hull i en CV kan «dokumentere» og som er med på å gjøre deg både sterkere, mer innbitt og ikke minst mer motivert og engasjert i forhold til de utfordringene du har foran deg.

Jeg har holdt foredrag om veien tilbake til arbeidslivet i fengsler, og da kommer spørsmålet.
Det er et hull som er vrient å forklare, for å si det sånn.
Si det som det er.
Dersom du tåler det selv, så skal ikke du være den som lider over at den personen på den andre siden av bordet ditt ikke er tøff nok til å skjønne at livet dreier seg om ganske mye annet enn hva som er innenfor deres egen boble.

Jeg har holdt foredrag på skoler om overgangen til den virkelige verden, og får det samme spørsmålet om hull på CV.
Men ærlig talt, svarer jeg da.
Du er student.
Du er nyutdannet.
Du har ikke grunnlagsdata til å forme en CV i samsvar med formaningene og malene som dikteres fra ulike kanter. Dersom jeg får en henvendelse fra en nyutdannet finansberte som søker på en jobb, så er jeg faktisk ikke interessert i å vite om hun har jobbet som spinninginstruktør eller negledesigner på fritiden. Jeg er interessert i å vite hvordan hun har tenkt å gå løs på oppgavene som står foran henne i den aktuelle stillingen.
Mennesker som påstår at man på død og liv skal sparkle alle hull prater piss.

Det kan være at du får spørsmål om hva du gjorde i tidsrommet bla bla bla som viser til dette hullet ditt, og da kan det for eksempel være at man svarer at man var arbeidsledig.
Feil svar.
Dette er riktignok et svar som bekrefter omstendighetene og hvorfor du har dette hullet, men lytt til spørsmålet som ber deg fortelle hva du faktisk gjorde i denne perioden.
Tenk over den.

Og, du … husk at det er hullene i osten som gjør den god og smakfull …
Boblene i Champagne og sikkert en del annet som du ikke tenker på :)

9 kommentarer

 1. Da gikk jeg arbeidsledig og studerte mens jeg skrev jobbsøknader samtidig med at jeg kranglet med NAV om at jeg faktisk var arbeidsøker. Mens da NAV ikke ville godta at jeg tok fag på NTNU for å ha noe meningsfullt å bruke all dautida til. Den dautida som nødvendigvis oppstår mens man jobber livskiten av seg med å få seg jobb.
  Som du er inne på så skjer det ting i den tida. Den tida som ser ut som hull i en ellers pyntelig CV. Jeg lærte meg ydmykhet, at det må ikke være drømmejobben som gir adgang til lønnslaveriet. At jeg kunne ta ufaglært arbeid for å komme inn i varmen. De faglærte jobbene kom etterhvert. Men jeg fikk vist at jeg faktisk kan jobbe. Noe ikke alle helt skjønte. Noen skjønner det kanskje ikke fremdeles

  Liker

  1. @sapiuntdeviare – litt usikker på kommentaren din, men regner med at du vet at man skal skille mellom arbeidserfaring og utdanning på en CV?

   Dersom du er fulltidsstudent så er du nettopp det.
   En fulltidsstudent.

   Liker

 2. Takk for en flott tekst!
  Jeg er mektig lei av sånne broilere, for det er jo de som er værst i denne ansettelsesmaterien, som ikke skjønner at huller i tilværelsen hører med til livet og er noe som, når alt kommer til alt, kalles erfaring.

  ❤ Vela

  Liker

 3. Hva med de som faktisk ikke brukte «pausen» i CV-en til noe som helst? De som satt hjemme og spilte, sov hele dagen og drakk bort helgene? Og som rødmer når du spør hva de brukte tida si på det året? Bare lurer…

  Liker

 4. Et godt innlegg! Så bra at det er greit med hull i CV’en, for med ME på fjerde året blir det det hos meg. Men jeg gjør jo noe! Sykdom er mye mer krevende enn et frisk liv i full fart.

  Liker

  1. Sykdom kan være vanskelig å snakke om i jobbsøkerprosesser, spesielt dersom de på den andre siden ikke er kjent med hva dette dreier seg om.

   I likhet med alle andre «huller» så anbefaler jeg uansett å si det som det er, som regel kan det være greit å forberede seg på at det kommer noen kommentarer men dersom man er trygg på historien sin og klarer å formidle den på en troverdig måte så sklir man fort over i noe annet.

   :)

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s