Trynefaktor

Trynefaktor er et begrep som er med på å starte mange artige diskusjoner, og det er jo litt fram og tilbake i disse dager med alle disse studentene som ønsker at prøvene deres skal være anonyme så ikke læreren deres skal påvirkes av andre preferanser.
Støtter den.
Det som jeg ikke støtter, er alle disse som snakker negativt om trynefaktor i ansettelsesprosesser og tror at dette handler om utseendet og at man skal være pen.
Det er feil.
Det går ikke an å definere «pen», men kan kan definere hva man liker eller ikke liker.
Det er noe helt annet.
Det er helt greit.
Mennesker er forskjellige.
Mennesker skal være forskjellige og jobbsøkere skal i utgangspunktet vurderes etter nøytrale og rettferdige kriterier og hvordan man ser ut har lite å si når alt kommer til alt. Det vil likevel dukke opp … la meg bruke begrepet «tilfeller», at du føler en viss reaksjon som gjør at du tenker på trynefaktor og det er fordi mennesker ansetter mennesker og det vil alltid være noen som av en eller annen grunn ikke liker deg. Det er faktisk en del av livets merkverdigheter at det finnes noen som rett og slett ikke liker trynet ditt, men vri det på den måten at det forteller betraktelig mye mer om vedkommende enn om deg.
Det er nemlig et viktig poeng å kunne skille mellom utseende og framtoning.
Det er her mye av utfordringen ligger.
Jeg har ingen problemer med å innrømme at jeg ikke liker bimboberter med botox i trynet og lipglossen smurt utover, menn i rosa skjorter eller pirkete petimetere med beslutningsvegring, birkenblærer eller tafatte byråkratislaver. Trynefaktor handler om en ting, og det er identitet – dersom det er en mismatch så blir resultatet det samme som når man forsøker å presse to motpolende magneter mot hverandre.
Det går bare ikke.
Jeg leste for øvrig et intervju i en av disse gratisblekkene om en fyr i rosabransjen som hevdet at det er en klar sammenheng mellom ditt utseende og din suksess og at du vil stille foran i køen med et flott utseende og en bra kropp.
Dust.
Han er selvfølgelig programforpliktet til å servere pisspreik som dette når han representerer denne bullshitbransjen.

Det er også viktig å tenke på at de fleste mennesker selv velger hvem de vil tilbringe tid sammen med – heldigvis – og da dukker det opp faktorer som enkelte ikke tenker over.
Sånn er det bare.
Jeg treffer en del kandidater som kler seg ut og på den måten forsøker å skjule den riktige personligheten sin.
Det blir feil.
Det ender som regel med at jeg ber dem om å gå videre.

2 kommentarer

  1. God tekst, som vanlig, og dette er noe som jeg kjenner meg igjen i. Jeg merket det med en gang jeg kom inn i rommet at hun som satt på den andre siden av bordet virket nedlatende og skeptisk. Spørsmålene pirket i personlige ting og hun virket forutinntatt, men det er jo ikke noe annet å gjøre enn å gå videre som du skriver i et annet innlegg. Sannsynligheten er stor for at dette med «trynefaktor» er gjensidig, og det er det ikke så mange som tar med i beraktningen, kansje fordi man kuntenker på seg sel selv og er skuffet og bitter over å ikke få være med.
    Sitererer deg på en ting til: «menneske ansetter mennesker» (og godt er det!)

    Hilsen Sara :)

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s