Takk for meg

I dag klipper jeg fra en tekst i Aftenposten som forteller om en av Orklas mest betrodde sjefer som plutselig måtte slutte. Det er ganske mange historier i det norske næringslivet om sjefer som «plutselig» må slutte, men dette skal egentlig ikke handle om dette. Jeg har i stedet lyst til å trekke fram en kommentar som hun kommer med i dette intervjuet, og det er hennes uttalelse om at hun føler en viss spenning og forventning når hun tenker på de nye mulighetene som åpner seg. Jeg skulle ønske det var flere som tenkte som så.
Hun sammenligner det nærmest som et samlivsbrudd med sorg og lettelse på en gang, og jeg er sikker på at de fleste av dere kjenner disse følelsene.
Kanskje man er litt bitter.
Kanskje man griner litt.
Kanskje man syns at livet er urettferdig, alt er bare trist og leit og sånn går dagene.
Det er mange som tenker at det befinner seg noen andre i kulissene, en eller annen som har deiligere pupper eller større pikk – stryk det som ikke passer – og du kan velge om du vil stå på en ubehagelig barrikade eller velge å komme deg videre i livet ditt.
Det er ditt valg.
Dolket i ryggen?
Nei.
Dersom du står oppreist og viser trynet ditt i den riktige retningen så er det vanskelig for noen å dolke deg i ryggen.
Da er det du som kan være først ute med å si «takk for meg».
Tenk over den også, mens du først er i gang.
Det er sånne ting det er lett å snakke om og skirive om når man står på utsiden, men det er faktisk ganske lurt å ta vare på denne tiden som følger og forsøke å se på den som en slags gjenfødelse eller kanskje noe som ligner.
Uansett hva man føler så er det viktig å ikke bli overrasket over sine egne reaksjoner. Noen bruker litt tid på en eventuell sorgprosess eller bruker litt tid på å roe ned et snurrende hode og tørke opp litt sikkel og oppkast mens andre er raske til å hive seg på en ny karusell.
Hullet kan bli stort, men du må leve i dette hullet.
Dersom du ikke skjønner hva jeg mener med det, så kan du slenge deg i veggen.

Hun forteller også at hun går ut med selvtillit og hevet hode, jeg kjenner ikke historien til noen av partene men vet at dette er et begrep som hun skal presentere i et fremtidig jobbintervju.
Det er det viktig å tenke på.
Det er en god erfaring som både du og din fremtidige arbeidsgiver vil få nytte av.

Det er mange mennesker som har fortalt meg at oppsigelsen ble et vendepunkt som førte med seg noe positivt. Vanskelige krisesituasjoner kan få fram ressurser som man ikke vet at man har.
Livet går heldigvis videre for de fleste.
Det er utrolig hva man kan omstille seg til, og det må man tenke på mår man kommer i situasjoner hvor man ikke lenger passer inn i den rollen man har. Mennesker er i kontinuerlig endring og kulturer forandrer seg etter hvert som noen kommer og noen går – det er da det er viktig at hver og en kjenner sin besøkelsestid. Det er ikke om å gjøre å være den siste som sitter igjen og suger på sneipene i askebegeret og tyller i seg dovent øl.
Det er viktig å skjønne når festen er slutt og man skal si takk for seg.

Hun sier så mye bra at jeg klipper ut en snutt til:
– «Jeg skal selv bli flinkere til å fortelle folk hva jeg liker med dem mens vi jobber sammen, ikke bare i takketalene».

Jeg har møtt en del Orkla-mennesker opp gjennom årene som sikkert kan bekrefte denne teksten. Jeg har blitt ganske godt kjent med dette selskapet fra utsiden og tror ikke det skiller seg nevneverdig fra et par andre steder hvor jeg ikke ser noen grunn til å bevege meg.
Nja, det siste ble en liten digresjon.

Her er JAMES BLAKE med «Retrogade»

3 kommentarer

  1. Jeg ble først litt skremt av overskriften og trodde den annonserte noe annet, men skjønte raskt at jeg leser nok en god tekst i den flotte bloggen din ;)

    AJ

    Liker

  2. I likhet med andre hoppet hjertet et par slag raskere enn normalt hos meg :) Hvorfor skal mennesker som leverer så mange fine tanker for så mange slutte? Heldigvis var det bare et nytt innlegg på høyde med andre her, som vi skulle få lese.

    Jeg tar med meg de tankene du startet hos meg i dag også jeg, Morten og lover å ta de med meg gjennom dagene som kommer også. I likhet med de aller fleste tankene du deler med oss. Selv om din blogg kan virke som en blogg for spesielt interesserte, ved første øyekast, er det alltid noe for alle å hente her, tenker jeg. Takk for dagens servering. Igjen!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s