Karakterer

Jeg traff en dame her om dagen som viste meg en forskningsrapport som tok for seg hva karakterer kunne fortelle en potensiell arbeidsgiver, og hun ble ikke overrasket i det hele tatt av å høre meg fortelle at jeg aldri har sett på en eneste karakterutskrift i min lange rekrutteringskarriere. Jeg finner det trist at det er så mange som oppfatter skolen som et sted hvor man går for å raske med seg noen tall på et papir i stedet for å få med seg noe som kanskje kan brukes til noe ved en senere anledning, og vi var skjønt enige om at disse tallene muligens kan si noe om evnen til å tilegne seg og videreformidle info men ingenting om evnen til å løse problemer.

Denne kvinnen, spiller ingen rolle hva hun heter men la oss kalle henne Randi, var i ferd med å skrive en avhandling om karakterer som seleksjonskriterium og hvordan flinke folk ble skviset ut fordi tallene var litt forskjellig fra de som hadde tegnet opp rutene. Avhandlingen hennes bygget på denne rapporten som viste at karakternivået forklarte ni prosent av jobbprestasjonene mens evnenivået forklarte tjuefem prosent, bekreftelsen på at karakterfokus hindrer gode kandidater i å slippe til.

Jeg har nevnt en rekke ganger tidligere på disse sidene at pugging ikke er annet enn absorbering av overfladisk informasjon og at puggeflinke mennesker ikke er synonymt med flinke folk. Ungdommen vokser opp med at det er viktig med gode karakterer, men skjønner lite om hvordan de skal bruke noe av det de tror de lærer.
Resultatet blir at de utdanner seg til arbeidsledighet.
Man kan med andre ord si at skolen belønner feil adferd.

Jeg anbefaler en tekst fra bloggen til Tor Bach.
Les og lær …

Slenger på litt musikk mot slutten – her er MORTEN ABEL med «Be My Lover»

4 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s