Fremtiden er nå

Ukeavisen Ledelse har en tekst med sju tips til fremtidens ledere, den tar for seg forventninger til ledere i årene som kommer hvor en ekspert foreslår at vi får se en ny type relasjon mellom ledere og ansatte hvor ledere i større grad må behandle sine ansatte som partnere.
Ehh …
Mange av oss som er tørre bak øra har ment dette som en selvfølge i ganske mange år, og den utviklingen vi har sett i de senere år er kanskje noe vi kan takke BI og andre suppekokere for.

Ledere må stadig oftere takle at de er på feil sted til enhver tid. De må kunne tåle mangel på kontroll, bli flinkere til å delegere og skape situasjoner som er mer ledelsesuavhengige. I fremtiden vil ansatte styre seg selv i større grad, og lederen må etablere voksenrelasjoner til medarbeiderne.

Lederskapet må kontinuerlig tilpasses endringer i rammebetingelser og miljø. Lederen må kunne snu seg raskere og ha flere mål. I tillegg må lederen kunne leve med stor grad av usikkerhet uten å bli handlingslammet. Situasjonsbestemt ledelse blir viktigere, lederederstilen må tilpasses til hvem eller hva som skal ledes. Ulike mennesker må ledes på ulike måter.

Ledere i store og små bedrifter må forstå hvordan virksomheter opererer i andre deler av verden. Ledere som har problemer med dette, vil ha lettere for å ta gale beslutninger. Arbeidsplassene blir mer flerkulturelle, også i ledergruppene.

Team og teamutvikling blir viktigere. Det gjelder å utvikle komplementære ferdigheter i teamet og dyrke mangfoldet. Hvis for mange tenker likt, får vi for lite innovasjon. Men når mange tenker ulikt, kan konflikter lettere oppstå. Det må vi tåle.

Ledelse og ansatte bør dele store mål. Den generasjonen som går ut i arbeidslivet nå, har lett for å kjede seg. Derfor må de inspireres. Ledere må også være i stand til å se og forstå andre. Selv må lederen være flink til å gå ut og inn av profesjonelle og private roller, samt til å takle den utflytende grensen mellom disse.

En coachende lederstil blir viktigere enn styring av de ansatte. Hver enkelt medarbeider har behov for en unik utviklingsplan. Det blir stilt større krav fra medarbeiderne om å bli behandlet som en unik person.

Lederen må ta ansvar for egen påvirkningskraft og være tydelig og trygg i sin kommunikasjon.

Når jeg leser sånt, så blir jeg faktisk litt engstelig, mest fordi sånne lederutviklingsprogrammer har gått så til de grader over stokk og stein. All denne industrialiseringen av «ledertalenter» og prefabrikkerte medarbeidere som spyttes ut fra et samlebånd uten evne til å klamre seg fast i noe annet enn sine egne papirer.
På den annen side, så er det bra at dette kommer på plakaten.
Kanskje det går an å få ryddet opp litt.
Jeg foreslår at de som leser disse «tipsene» bestemmer seg for at fremtiden er mer eller mindre umiddelbart.
Fremtiden er neste time.
Fremtiden er neste minutt.
Fremtiden er nå.

4 kommentarer

 1. Etter at jeg begynte å følge sidene dine har jeg også begynt å gløtte på ukeavisen ledelse og innrømmer at jeg av og til blir litt forundret over noe av det jeg leser. Det er mye copy/paste fra utenlandske «eksperter» blandet med «synsere» fra våre egne rekker og jeg oppfatter mye av dette som selvfølgeligheter i likhet med deg. Tanken slår men om leserne faktisk er så kunnskapsløse og bevisste som redaksjonen kan sikte til med tanke på hva som publiseres. Da er det fint at sånne som deg slenger inn noen korrekser :)

  MRM

  Liker

 2. Jeg vil bare kommentere at jeg liker tekstene dine og dine gode vinklinger og skarpe penn.
  Bra!

  Hilsen Terje H

  Liker

 3. F… Det betyr altså at alt jeg har lært om ledelse på NTNU ikke er gangbar vare? Hva skal jeg gjøre da? Akkurat sånn som jeg alltid har gjort? Før Masterstudiene? Får satse på at jeg har fått tørket meg bak ørene i mellomtiden…

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s