Integrering uten kontroll

Jeg følger med på bloggen til Gunnar Stavrum, og han har skrevet en god tekst som handler om kriminelle innvandrere – nærmere bestemt ungdomsgjenger som raner barn. Dette er en stygg sak og jeg er sikker på at det er mange som har diskutert dette over hekken eller over lunsjbordet. Stavrum skriver at dette er en sak som bør isoleres fra diskusjoner om hudfarge eller religion, men at det handler om integrering uten kontroll.
Det har han helt rett i.
Det mener i hvert fall jeg, og så kan andre mene hva de vil.
Vi bor i et fritt land.
Som en liten digresjon, så legger jeg inn en liten snutt om hva jeg ville gjort hvis noen i min nærhet hadde blitt utsatt for dette faenskapet. Eller forresten, jeg skal spare dere for det …

Jeg har vokst opp med ulike kulturer, og syns det er spennnende med variasjon og nevner i mange av tekstene mine at jeg liker å forherlige det faktum at mennesker ikke er like. Jeg er imidlertid opptatt av at man skal følge de reglene som gjelder på det stedet man valger å slå seg ned.
When in Rome do as the Romans.
En kartlegging som Oslo kommune har gjort av barne- og ungdomskriminelle viser at innvandrerbarn og barn av innvandrerforeldre er grovt overrepresentert. Jeg tror at noe av årsaken er at integreringspolitikken og boligmarkedet gir ghettoer og rotløshet for mange ungdommer. Jeg tror også at vårt eget velferdssamfunn har noe å si, siden det er for lett for enkelte å ikke gjøre noe for å fylle dagen med fornuftige ting. Dette er jo også noe som har vært en gjenganger i historien og noe som har skylden for en del historiske fall.

Problemet i hovedstaden løses i hvert fall ikke med å lage badeland på Oslo Øst, for å si det sånn – denne patetiske «hestehandelen» er jo bare konstruert for å rydde opp i et strøk som ligger farlig nær byens nye smykkeskrin og det bør vel være opplagt for de fleste at bydelen ryddes for å gi plass til økonomene i Bjørvika som ønsker kort vei til arbeidsplassen sin.
Det ble en ørliten digresjon.
Vi bor som nevnt i et fritt land – på godt og vondt – og Stavrum trekker inn pressens etiske rettledning hvor han viser til paragraf 4.4:
Vis respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, rase, nasjonalitet og livssyn. Fremhev ikke personlige og private forhold når dette er saken uvedkommende.

Det som jeg syns er litt rart og som jeg tenkte å trekke fram, er at kalenderen i vårt siviliserte samfunn viser 2013 og at vi fremdeles snakker om raser. Det vil si at det er disse patetiske klovnene som lager lover og regler som i bunn og grunn er med på å hindre fremdriften av konstruktiv tenking. Jeg oppfatter det i arbeidslivet hvor jeg treffer mennesker som hevder at de føler seg tilsidesatt og vifter febrilsk med rasismekortet mens de på den andre siden av annonseteksten blir pålagt å bruke ord og setninger som skal invitere «kandidater som gjenspeiler samfunnet vi lever i» …
Jo, en annen ting; jeg ble bedt om å gjennomføre en sånn profilanalyse i forbindelse med et rekrutteringsprosjekt som noen syns jeg bør være med på og når jeg skulle taste inn mine data så måtte jeg oppgi rase.
Rase?
Vi snakker mennesker, gjør vi ikke?

5 kommentarer

  1. Morten; du vet jeg digger deg :)
    Innspill til den siste setningen i den gode teksten din og spørsmålet om vi snakker om mennesker, og det er jo det som er så trist. Det er jo bare å se hva vi gjør med oss selv og hverandre.

    Klem, Neelam

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s