Jernteppe

Du har helt sikkert opplevd det, dere sitter og skravler om et eller annet og så plutselig er det som om plattformen under deg blir borte og du ramler ned i et stort hull og merker at du snakker om noe som du ikke kommer videre med.
Det blir full stans.
Hvor var jeg … eh, jeg kom litt ut av det.
Klikk.
Litt kjipt når dette skjer i et jobbintervju.
Jeg opplever det ganske ofte, – jeg har kandidater på den andre siden av bordet som legger ut på store reiser og så plutselig vet de ikke hvor de er …

De som følger med på disse sidene vet at jeg er opptatt av historier.
De som følger med vet også at jeg liker de som klarer å formidle disse.
Dette er i tillegg et av mine beste karrieretips – du må kjenne din egen historie og kunne fortelle den på en sånn måte at lytteren er interessert.
Dette er en treningssak og noe som jeg fokuserer mye på i jobbsøkerkursene mine.
Du bør førsøke å få historien din ned på fem minutter.
Maks ti.
Når du kommer deg til et jobbintervju, så skal denne sitte og det er denne du skal servere når de første ti minuttene er over og de på den andre siden av bordet har snakket om seg og sitt og gir ordet til deg.
Mange kandidater legger ut om utdannelse og arbedserfaring og oppvekst og jeg vet ikke hva.
Blås i det.
De som sitter på den andre siden av bordet har allerede fått med seg dette. De har lest din søknad og CV og de liker det som står der – det er derfor du er på intervju – og nå skal du bekrefte og verifisere et godt inntrykk hvor din historie på fem minutter skal gi dem det lille ekstra som poengterer at det er du som er riktig.

Kanskje har du vært på et interju hvor du i ettertid føler at du ikke fikk spørsmål om hverken ditt eller datt. Grunnen kan være at du allerede har gitt svaret i din egen presentasjon. De som skal treffe deg har et inntrykk basert på det de allerede vet om deg, det som de har lest i din søknad og CV og googlet og sånne ting, og basert på dette har de kanskje tre eller fire spørsmål som de kan «sjekke ut» etter at du uoppfordret har fortalt dem dette i historien din.
Tenk på den.

Normalt glemmer vi når vi ikke gjør noe spesielt for å huske akkurat ditt eller datt, enten fordi vi er uoppmerksomme eller fordi vi ikke tillegger det noen betydning. Mennesker har en arbeidshukommelse som bare har plass til en viss mengde informasjon, og det til og med bare for en ganske kort tid. Forskerne benytter betegnelsen arbeidshukommelse fordi korttidshukommelse ofte oppfattes som en hukommelse som lagrer onformasjon for noen timer eller dager.
Jeg så et program på National Geographic her om kvelden hvor de sa at det ikke er noe som heter korttidshukommelse.
Vi har bare en arbeidshukommelse og en langtidshukommelse.
Arbeidshukommelsen bruker ikke mer enn maks et minutt til å fange ny informasjon og lagre den så vi finner den igjen når vi trenger den i langtidshukommelsen, bevisst eller ubevisst.
Bevisst ved hjelp av husketeknikker eller ubevisst fordi opplysningene er registrert av sansene våre eller fordi de har gjort et følelsesmessig inntrykk på oss.
Det er faktisk sånn at all informasjon flyttes fra arbeidshukommelsen til langtidshukommelsen.
Det er faktisk ingenting som blir borte.
Det store spørsmålet er imidlertid om vi klarer å finne det fram.
Det som vi ikke finner er glemt men ikke borte og så plutselig dukker det opp av seg selv.
Titt.
Titt.
Som regel når vi minst venter det.
Da er det nesten værre når man ikke kan huske hva man har glemt … ?

Jeg lar meg imponere av folk som kan mye om et eller annet, mennesker med en lidenskap for faget sitt eller en eller annen interesse, nesten nerd men bare nesten selv om det ikke er mange som skjønner forskjellen. Det er artig å høre hvordan de legger ut om det ene og det andre, lar seg rive med av sine egne hjernespinn uten tanke på at den som lytter kanskje kommer fra en helt annen planet.
Tenk over den også, mens du først er i gang.

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s