Blue Monday

Det er mange der ute som ikke liker mandager.
Det er tungt å komme i gang etter noen dager med fri.
Det er noen ganger jeg lurer på hvorfor det egentlig er sånn og om det skyldes at man av en eller annen grunn ikke trives med jobben sin.
Nei.
Det er nok ikke så enkelt.
Det er vel heller sånn at helgen har vært fin, man har kost seg og gjort hyggelige ting og kanskje fått lite søvn og på mandag er man rett og slett bare trøtt.

Dårlig mandag er litt oppskrytt.
Det er nesten som om det er sånn det skal være, som om det å møte opp trøtt og utkjørt pynter et selvbilde.
– «Har du hatt en fin helg?»
Det er kanskje det første du får høre.
Det er kanskje det første du spør noen andre om.
Det er kanskje ikke sånn at man egentlig bryr seg noe særlig, men noe skal man jo snakke om og da virker det som om det ligger en slags forventning over hva man egentlig vil høre.
Jeg er rimelig sikker på at du kjenner deg igjen.
Dersom du er en av dem som har hatt en pyton helg, så håper du at ingen kommer og spør.
Dersom noen likevel skulle finne på å spørre, så sier du noe som ligner på «greit» og «helt ok» og sånne ting for å bli fort ferdig med disse innledende frasene før rytmene drar seg til.

Det er som regel best å bare hoppe i det og komme i gang, men jeg sliter litt med selskaper som legger møter til en mandagsmorgen. Det er som om ledelsen signaliserer at nå er moroa over og nå bestemmer jeg at alvoret skal begynne.
Det blir nesten som en form for maktdemonstrasjon.
Mandag er begynnelsen.
Mandag er dagen hvor man skal legge grunnlaget for en produktiv uke.
Bare tull.
Jeg har i mine lederroller valgt å ha disse oppstartsmøtene på fredag. Da er det som regel en god stemning og det er jo noe som pleier å være en medvirkende årsak til produktivitet.
Bare prøv selv.
Sett opp ukeplanen på en fredag og si til deg selv og dine at den påfølgende uken skal bli sånn og sånn. De som kommer og sier at mandager er en drittdag møter seg selv i døra for at de er dårlige til å planlegge.

4 kommentarer

 1. Jeg husker når du begynte med fredagsmøtene, tror det var flere enn meg som var litt skeptiske siden vi var klar for helg men skjønte raskt at dette var et sjakktrekk. Det var jo nettopp helgen i enden som effektiviserte et møte som i utgangspunktet ble oppfattet som litt seigt og når alle kom på jobb på mandag så visste alle hva de skulle gjøre.

  Håper det står bra til med deg.
  Si fra hvis du trenger en dyktig Sharepointutvikler :)

  Thomas

  Liker

 2. Kommentaren min forsvann i det blå, like greit. Eg startar på nytt att.
  Det er fredag.Ute er det vått og grått. Beina mine, som har trakka mykje ute i Guds frie natur i sommar,skal i dag få kvile. Tannlegebesøk står for tur, ny frisk start på ein fredag, slett ikkje verst. Cafebesøk med venninne, lyspunkt. Kanskje innkjøp av nye friske blomster på bordet og noko godt å drikke og ete seinare i kveld. Litt mental rydding, i tillegg til litt anna rydding. Eg startar i dag, siste feriefridag, med å tenkje på neste veke. Eg gler meg til gjensyn med medarbeidarane mine. Eg gler meg til å gjere fredagen til «mitt» prosjekt iallefall, der eg skal gå gjennom kven eg er, korleis eg vil vere og kva eg vil gjere, next week. Kanskje mandagen og mandager får regnbogens fargar :)

  God helg!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s