Åpent kontorlandskap

Jeg har fått en kommentar fra en av mine lesere som lurer på hva jeg mener om åpent kontorlandskap. Mitt svar er at jeg syns det er helt greit, men at det selvfølgelig henger sammen med hva slags rolle man har og hva man jobber med.

Jeg er for eksempel ikke tilhenger av hvordan Telenor i sin tid ønsket å ha det når de flyttet inn i det nye bygget sitt for en del år siden med førstemann på jobb fikk plass og at det ikke skulle ligge et eneste støvkorn på plassen når den forlates. Jeg mener at en arbeidsplass bør være personlig og at det skal være lov å sette sitt eget preg på den siden det er her man tilbringer mesteparten av tiden sin – i hvert fall i våken tilstand – og da er det en forutsetning at man har det litt hyggelig, komfortabelt og ikke minst praktisk.

De fleste som har en eller annen oppfatning om åpent landskap trekker fram dette med internkommunikasjon.
Det er lettere å snakke sammen.
Det er lettere å fange opp ting.
Det er kanskje riktig.
Det kan kanskje også oppfattes som effektivt med tanke på at flere folk kan samarbeide på færre kvadratmeter.

Tanken bak dette med åpent kontorlandskap henger opprinnelig sammen med en ide om at bortfall av fysiske barrierer skulle føre til økt sosial interaksjon, bedre arbeidsflyt, større sosial likhet i bedriften og redusert hierarkisk struktur.
Det kan fungere dersom alle er kjent med regler og rutiner.
Det blir som alt annet, egentlig.
Lyd er kanskje det værste, de som snakker høyt og kanskje spesielt i telefonen er en gjenganger.
Ringelyd på mobiltelefon er fy-fy.
Jeg treffer også på en del mennesker som misliker andres rot. Det være seg kaffekopper eller appelsinskall, tomme brusflasker eller store jakker som henger over stolryggen.
Det er også en del som misliker at fler og fler “melder seg ut” ved å ha propper i ørene.
Da er jo hele vitsen borte.
Jeg hører også om mennesker som opplever en viss misnøye med synligheten. Alle ser når du kommer og går, prater privat og sitter lenge på dass og sånne ting – elementer som kan oppfattes som en paradoksal usynliggjøring av andres behov for kontroll.
Det er ikke bra.
Det er samtidig interessant at mye av dette med hvordan man skulle oppføre seg i et åpent kontorlandskap er hva man definerte som sunn fornuft for noen år siden, men dette begrepet har blitt så utvannet at det må ganske klare regler og ikke minst grenser til for å skape en forståelse av hva som skal til for at alle skal ha det bra. Man kan jo heller ikke lenger snakke om alminnelig folkeskikk siden fokus på kulturmangfoldet har åpnet for alt for mange ulike definisjoner av hva som egentlig er «alminnelig».

Jeg tror at den største fordelen med åpent kontorlandskap kan være vissheten om at det er mulig å skape et godt og sosialt miljø hvor man kan la seg inspirere av menneskene rundt seg, lufte tanker og senke terskelen for samarbeid. Ulempen er definitivt stressfaktoren ved støy og følelse av at man mister store deler av privatlivet.

Konklusjonen er at en åpen kontorløsning stiller svært store krav til det sosiale mennesket hvor den enkeltes behov for privatliv varierer med situasjon og den enkeltes personlige egenskaper. Da er det nesten litt merkelig at de som ofte snakker høyest om dette er de samme menneskene som ønsker å viske ut skillet mellom jobb og fritid …

3 kommentarer

 1. Veldig interessant! Der jeg jobber har vi alle hver sitt kontor, men vi har alltid dørene åpne med mindre vi snakker i telefonen. Neste år flytter vi til nytt bygg og da blir det åpent landskap for de fleste. Jeg er veldig spent på hvordan det blir. Jeg er åpen for det, men kjenner at det blir litt av en overgang allikevel. Nå kan jeg høre på musikk uten problem, åpne vinduet hvis det blir for varmt, skru på varmen hvis det blir for kaldt… Det er ganske mange som snakker høyt i gangene, og jeg lurer på hvordan det blir når alle sitter i samme rom. Jeg tror det blir bra, noen har godt av å bli mer sosiale. Jeg håper bare ikke det blir for sosialt :-)

  Liker

 2. Jeg har sittet i landskap i mange år. Det går stort sett greit det, men jeg er en av de som plugger ørene fulle av musikk. Jeg kan jobbe med musikk, men ikke med prat i bakgrunnen. Kan ikke jobbe med prateradio heller. Det er gjort noen studier på dette, som viser at hvis en kan skjelne ord i en samtale så forstyrrer det mer (underbevisst) enn hvis en barer hører summing i bakgrunnen (finner ikke link).

  Det verste for min del er at en av og til blir sittende litt «utsatt» til. Det vil si at jeg blir sittende med ryggen til en gjennomfartsåre. Jeg forstyrres av at det går mennesker forbi ryggen min og de gangene jeg klarer å stenge alt ute hopper jeg himmelhøyt hver gang jeg oppdager at det står noen bak meg og «venter til jeg er klar for spørsmål».

  (Og så er det problemet med at folk kan se at jeg leser blogg i arbeidstiden da…)

  I løpet av året skal vi i landskap med «free seating» – slikt som Morten beskriver fra Telenor. Det blir spennende å se hva det fører med seg.

  Liker

 3. Takk Morten :-) Hyggelig :-)
  Vi er to på hvert kontor, og til høsten blir enkelte av oss tre. På grunn av oppbemanning, men ikke mer kontorplass. Enkelte påstår at produktiviteten går ned med åpne landskap. Og da er jo litt av vitsen borte. Siden en av hovedgrunnene til å bygge åpne landskap (ved nybygg) er at det er billigere å bygge et stort rom, istedenfor flere mindre. Og med trådløs teknologi slipper man mye kabling. Som fordyrer.
  Jeg tror ikke åpne landskap er noen god løsning på sikt. Vi er nok sosiale, men vi vil ha «vår» private sfære. Også på jobb. Og velge når vi vil være sosiale. Tror nok at det er her det ligger at noen finner at den samlede produksjonen går ned i kontorlandskap med mye sosial interaksjon. Men man kan nok finne at enkelte steder vil det være mye kollektiv krativitet.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s