Aktivitetsplikt

Jeg leser om enkelte politikere som ønsker aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottagere som av en eller annen grunn står utenfor arbeidslivet.
Noen er sikkert stolte av å si det som de tror ingen andre tør å si.
Jævla snyltere og slabbedasker.
Det er valgkamp-politikk i et nøtteskall og sånn det har blitt i verdens rikeste land.
Saken bunner i en greie hvor det ble stilt krav til at en ung sosialhjelpsmottaker skulle møte på jobb hos en arbeidsmarkedsbedrift, han ønsket ikke dette av en eller annen grunn som ikke kommer tydelig fram, begynte å klage litt og fikk medhold. Jeg kjenner ikke hele saken, og aner ikke hvorfor han bestemte seg for å ikke utnytte denne muligheten, men det kan jo være så enkelt som at han ikke ønsker å forholde seg til mennesker som ikke vet hva de snakker om og de er det ganske mange av når man havner i denne situasjonen. Jeg har ved en rekke anledninger kommentert min misnøye med at disse omgivelsene kjennetegnes av mennesker som ikke skjønner hvordan mekanismene i arbeidslivet funker og kanskje han rett og slett har tatt noe av dette til etterretning.
De som står utenfor arbeidslivet treffer på dem ved en rekke anledninger.
Dessverre.
De som ikke har vært utenfor arbeidslivet skjønner seg antageligvis ikke på dette, men de fleste kan kanskje forestille seg hvordan det går når man leker med verktøy som man ikke behersker.
Det kan fort bli litt søl.
Jeg har jobbet såpass lenge med aktive arbeidssøkere at jeg vet hvordan disse surrealistiske opplevelsene påvirker tilværelsen deres, de fleste er topp motiverte mennesker som har blitt kuttet bort i nedbemanningsprosesser driftet av broilere med riktig stempel i rævva. De trenger noen småjusteringer og litt flikking her og der, litt smøring og startgass og kanskje et oppdatert kart som viser hvor de befinner seg og hvilken vei de bør velge for å finne veien tilbake. Av og til kan det dukke opp en eller annen skeiv skrue, en liten produksjonsfeil som det kanskje ikke er så veldig mye man kan gjøre noe med, men dette skjer i alle sammenhenger.
Sånn er det bare.

Arbeidsministeren i verdens rikeste land sier at aktivitetsplikt for sosialklienter fra dag én ikke er noe annet enn symbolpolitikk som ser pent ut på papiret.
Jeg er enig.
Det er trist at enkelte er så jævlig opptatt av det som ser pent ut på papiret i stedet for å se virkeligheten.
En sosialpolitisk talsmann fra opposisjonen siteres på at han mener stønadsmottagere skal ut i «lavterskelaktivitet» som snømåking, vedhugging, seniorhjelp, flyttehjelp og annet.
Hvis man nekter, blir det kutt i ytelsene.
Dersom han hadde snakket om straffedømte kriminelle så hadde jeg vært helt enig, men mennesker som av en eller annen grunn står utenfor arbeidslivet trenger noe helt annet. NAV har selv bestemt at det er begrepet «aktiv arbeidssøker» som skal benyttes og da får man holde seg til det og kanskje slite litt mer for å få på plass riktige mennesker som kan knekke kodene, mennesker som har sovet utendørs og som kan bruke et kart og kompass. Alternativet vil resultere i mer byråkrati og er det noe vi ikke trenger i dette landet så er det nettopp det.

En annen ting som det er litt viktig å få med seg, er at dette velferdssystemet som man snakker om stort sett dreier seg om fornuftig bruk av egne penger. Mennesker som har vært mange år i arbeidslivet og lagt penger til side i denne boksen som noen har klusset «velferdspolitikk» på, rister ut sine egne penger.
Det skal de få lov til.
Det skulle bare mangle.

Det blir feil når man skal lytte til noen som aldri har satt sine bein på et NAV-kontor og som har sett hva som skjer der.
Eller hva som ikke skjer der, for å si det på en litt bedre måte …
Det blir helt feil når en sosionom uten andre synlige tegn på liv enn sittemerker i rævva fra en sliten stol i en lesesal skal gi formaninger til mennesker som kan vise fram sine stolte arr.

… og så en liten ting til, kan nesten ikke dy meg, men det er jo også sånn at det finnes enkelte arbeidssøkere som oppfatter et visst press om aktivitetsplikt på hjemmebane. Du går jo bare hjemme og dasser, så da kan du jo ta huset og oppvasken og middagen og beise terrassen eller noe annet …

Det har blitt september og høsten er den beste tiden til å være aktiv arbeidssøker. Jeg benytter anledningen til å hilse til alle de som skjønner hva det betyr og påtvinger aktivitetsplikt til funky toner fra EARTH, WIND & FIRE:

2 kommentarer

  1. God tekst, Morten. Jeg har selv vært arbeidsledig og kjenner utfordringene. Fint å lese det på trykk og håper flere kan skjønne hva det handler om.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s