Noen har åpnet døra for deg

Jeg snakket med en dame her om dagen, hun krøllet seg litt sammen når jeg spurte om åssen det gikk før hun fortalte at hun hadde fått fyken.
– «Så fint», svarte jeg.
– «Da åpner det seg et hav av nye muligheter!»
Jeg kjenner henne som en bra dame som jeg stoler på, jeg har også fortalt henne ved noen tidligere anledninger at hun burde være litt mer oppmerksom ovenfor seg selv og litt mindre i forhold til dette med å blidgjøre alle andre, selv om dette tydeligvis har en misforstått sammenheng for enkelte mennesker i arbeidslivet.
– «Jeg tror du trenger et tupp i rævva for å komme deg videre», poengterte jeg.
– «Og nå har du fått det …»
– «Jeg har fått sparken», fortsatte hun.
– «Det er jo ikke så kult å ha det på cv’en …»
– «Hvem sier at du skal ha det på cv’en?»
– «Hva mener du?»
– «Det jeg mener», fortsatte jeg.
– «Det er ikke du som skal ta initiativ til disse «ikke-tingene» som livet drar med seg, du skal ikke fortelle at du har fått sparken men du skal selvfølgelig fortelle sannheten rundt hvordan arbeidsforholdet ble avsluttet når dette kommer fram i samtalen … husk at du fremstår som en ærlig og fin person og det vil en profesjonell rekrutterer fange opp, en sak har mange sider, minimum to, og det kan jo være at det er flere som skjønner at det kan ha vært arbeidsgiveren som har driti seg ut ved å kvitte seg med feil person, skjønner du?»
Hun nikket.
Hun var ikke «der» enda, men jeg er sikker på at hun kommer dit når støvet har senket seg.

Greia var at hun hadde følt seg rimelig naken i et intervju hvor personen på den andre siden av bordet hadde mast litt for mye om hvorfor hun sluttet i sitt siste arbeidsforhold, litt senere hadde det kommet fram at han kjente noen som jobbet i bedriften hun hadde blitt oppsagt i og dette bekjentskapet var tydeligvis typen som ikke visste hvordan man skulle håndtere konfidensiell personalinformasjon.
Det er mange av dem.
Det er ikke bra.
Det er heller ikke så bra at mange av disse sitter med et viktig mandat i ansettelsesprosesser og som definitivt ikke burde vært der de er. Arbeidslivet kryr av sånne som er mer opptatt av å studere bokser og rubrikker og tall og symboler i stedet for å vise en viss forståelse av hva ansettelse av riktig person egentlig går ut på.
Det er trist.
Bare sånn for ordens skyld, så har hun ikke gjort noe som enkelte kan oppfatte som «galt» – det er bare sånn at bedriften hun jobbet i gjorde seg litt større enn de var og så måtte de kvitte seg med noen hoder som de mente at de sikkert kunne klare seg uten for å overleve.
Det er helt vanlig i dagens arbeidsliv.
Det er takken for at du gidder.
Det hører også med til historien at hun ikke hadde lært seg å bli fortrolig med sin egen historie, den som skal komme fram når man befinner seg i en jobbsøkerposess, men dette er en øvingssak og nå står hun litt bedre rustet.
Sannheten skal fram, og sannheten blir trodd bare man vet hvordan man forstår den.

Når jeg har en kandidat foran meg, så ser jeg etter hva vedkommende har akkurat nå.
Det er det som gjelder.
Det kan være glimtet i øyet eller hvordan han eller hun poengterer påstanden om at de faktisk er riktig person til rollen.
Det handler om historien.
Det handler om mennesket som står bak en god søknadstekst og en matchende CV.
Det handler om troverdigheten, bekreftelsen og ærligheten.
Det handler også om de små tegnene som viser at du lever, et av dem kan være fra en ubehagelig opplevelse på arbeidsplassen, tapet av en god venn eller kanskje en skade hvor du måtte bruke litt tid på sidelinjen.

Jeg anbefaler to av mine tidligere tekster, – hull i CV og nye hull. Husk at det som enkelte kan oppfatte som et hull kan opfattes som en åpning for andre.
Du kan gjøre ditt for at dette hullet blir noe annet enn noe som enkelte tror du gjemmer deg i.

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s