Valget er ditt

Ok, folkens.
Da har valgdagen kommet.
Noen av dere har kanskje allerede forhåndsstemt, – har tenkt tanken selv, men så er det jo noe spesielt med dette opplegget, rammene rundt og hele pakka som hører med i gymsalen.
Ja, eller et annet sted.
Jeg skal i gymsalen.
Jeg syns nesten det er litt andektig, og det er sånn det skal være.

Du har alltid et valg.
Det er en setning som jeg har brukt i forskjellige former i ulike tekster på disse sidene, men jeg liker denne setningen.
Du har alltid et valg.
Dersom du ikke tror på det, så velger du å trekke deg bort.
Se om du skjønner den.

Jeg har sett en del eksempler på å bygge opp en bevisstgjøring om dette med valget. Mediene har vært fulle av ulike varianter, noen morsomme og noen som ikke er like morsomme, og dessuten har mulighetene for å forhåndsstemme blitt godt tilrettelagt.
Jeg syns det er veldig bra.
Jeg har null respekt for de som ikke bruker stemmeretten sin og er av den oppfatning at de er en trussel mot demokratiet.

«We’re blaming «society», yet we are society
So to make it a better place, we must change ourselves first»

– Ramandeep Singh

Jeg husker fremdeles første gangen. Jeg husker godt at jeg sto og sjanglet utenfor gymsalen på Foss videregående skole, klar for å manne meg opp til en målbevisst gange mot disse små kabinettene med grå dusjforheng.
Jeg hadde bestemt meg.
Jeg trodde jeg hadde bestemt meg.
Det var kanskje bare noe jeg hadde hørt.
Jeg så henne stå like utenfor inngangsdøra, hun sto alene og litt tilbaketrukket fra to andre med to ark i hånden, hun hadde fått øye på meg og jeg tror hun vinket.
– «Nå må du velge riktig, Morten», smilte hun.
Jeg nikket.
Jeg skulle velge riktig, men var kanskje ikke så sikker på hva som var riktig.
Jeg kikket på den spinkle kroppen som beveget seg som i sakte film mens hun ikke slapp meg med blikket, hun holdt meg fast som om hun passet på meg som hun alltid hadde gjort når jeg var liten. Hun hadde sagt noe mer som jeg ikke hadde fått med meg, sett meg inn i øynene, utilslørt granskende, før hun, nesten umerkelig, ristet lett på hodet.
– «Nå må du velge riktig», gjentok hun.

Hun bodde i tredje etasje.
Vi bodde i femte.
Det var hun som hadde lært meg å knyte skolissene mine når jeg var liten gutt.
Det var hun som pleide å henge ut av vinduet mot lekeplassen når aktivitetene våre tok litt av.
Det gjorde de ganske ofte.
Det var hun som vi hadde litt respekt for, noen var til og med litt redd for henne, men jeg visste at hun bare var snill.
Hun var den kloke.

Jeg husker godt at jeg hadde stått og sjanglet utenfor valglokalet, og jeg hadde for lengst funnet balansen når jeg gjemte meg bak det grå dusjforhenget og gjorde det jeg måtte gjøre.
Jeg valgte det som jeg følte var riktig.

Noen av dere har kanskje lagt merke til 7-Eleven og deres «grublekaffe» for å lokke unge og sofasittende nordmenn til valgurnene samtidig som de oppfordrer resten av bransjen til å slå et slag for demokratiet.
Det er bra.
Valgdeltagelsen i verdens rikeste land er relativt lav, spesielt blant unge.
Det er snakk om 44 prosent i aldersgruppen 18-30 år.
Det er rett og slett en stor skam.
Sitter de og ser reprisen av Paradise Hotell mens nyhetsbildet flasher over Syria, overfyllte fengsler og fugler som drukner i oljesøl?

Grublekaffe

Jeg har enda til gode å smake på denne «grublekaffen», men her syns jeg 7-Eleven har gjort et godt valg.
Nja … litt bløt den der, men kunne ikke dy meg :)

Nå er det opp til deg om du fortjener å se deg sjøl i speilet.
Godt valg!

12 kommentarer

 1. Du kommer med «hårde ord» mot sofasitterne i dag. Jeg tror det finnes mange ulike grunner til at folk ikke stemmer. Noen føler kanskje avmakt og at hva de stemmer ikke spiller noen rolle. Andre er kanskje opptatt med sitt «lodd i livet» som kanskje er litt tyngre en hva gjennomsnittet i dette land har fått. Det kommer også an på hvilken familie man er født i tror jeg. Atter andre gir kanskje blaffen, rett og slett. Men å påstå at alle sofasittere knasker chips mens barna blør i Syria, syns jeg er litt drøyt. Når man påstår at alle ikke-stemmere er ignoranter drar man ganske mange mennesker over en kam. Kanskje sitter det en ikke-stemmer et eller annet sted i dette land som har gjort mer for syriske barn, eller Afrikas barn, eller barn av hvor-det-måtte-være enn meg, deg og vi har gjort foreløpig.

  De jeg er bekymret for er ikke velgere som ikke bruker sin stemme, men velgere som ikke vet hva de bruker sin stemme på. Det finnes partier som selger seg billig og forteller folk det de helst vil høre (og de er ikke alene i historien om å drive, ganske sukkssessfult, en lignende bedrift). Det finnes partier som peker ut i svake i samfunnet som syndebukker, og (vi) menneskeheten elsker dessverre syndebukker. Jeg har brukt min stemme i år for å holde slike partier èn stemme lenger unna makten. Dessverre er ikke en stemme nok. Slik er bare demokrati.

  Liker

 2. Veldig god tekst, som vanlig fra deg, og jeg er fullstending uenig i kommentaren ovenfor. Det er selvfølgelig meget bekymringsfullt når en så stor andel av befolkningen ikke klarer å ta et standpunkt og det sier egentlig alt om hvordan det står til med et blasert folk.

  Jeg har forhåndstemt på et parti som selvfølgelig ikke står for alt som jeg er opptatt av, men det er en del av dette som valget også handler om. Når man velger en ting så velger man bort noe annet.
  Godt valg!

  Neelam :)

  Liker

 3. Oj, der slapp jeg å skrive en lang kommentar siden Neelam skrev den for meg :)
  Nå skal jeg ut og gjøre min borgerplikt!

  – ders

  Liker

 4. Jeg vil også kopiere fra Neelam: Når man velger en ting så velger man bort noe annet.

  Jeg vet ikke om standpunktsvegring er et riktig begrep, men det er det jeg kommer på i farta. Jeg tror at noe av årsaken er at den nye generasjonen har alt for mange valg som de skal forholde seg til, det vil si den triste sluttsummen fra en overfladisk forbruksfanatisme.

  ♥ HM

  Liker

 5. Alltid. Eit valg.Å velge rett, for samfunnet heime og ute, for seg sjølv og sine. Har sete å kryssa av i manntalet i dag. Unge og gamle har kome til lokala og levert si stemme. Det er noko andektig over det, å levere sin stemmeseddel i urna.

  Kom nett frå fjelltur. På toppen såg eg utover min stad og tenkte at jammen er vi heldige som lever i eit demokrati, der vi faktisk får lov å velge mellom fleire parti utan å vere redde for represalier og kaos.

  Teksta di og videoen, finfin.

  Marieklem

  Liker

 6. Jeg digger når du er så rå og brutal på tastaturet ditt, Besshø!
  Jeg har vel nevnt det i noen tidligere kommentarer men så er det dette med gode ord som ikke kan sies for ofte.

  // Harald

  PS: Vet du om Neelam er single?

  Liker

 7. Har vært i gymsalen i dag òg. Som jeg har vært annet hvert år siden 1979 og min første opplevelse med valglokalet. Da var ungdomsskolelærerinna mi valgfunksjonær, og hu sto og strålte stolt av at hennes elever brukte stemmeretten sin.
  Skulle egentlig stemme blankt, men i innspurten fant jeg et parti som ikke har lovet og løyet så mye som de andre, siden de ikke har hatt tid til det på den korte tida de har eksistert som parti. Og da var det enkelt å velge bort noe. Og så var det det med eiendomsretten som er forskjellig i byen og på landsbygda. Matjorda er faktisk den vi lever av, noe langt de fleste på tinget ikke har forstått. Bortsett fra Lundteigen da. Men har bor i Buskerud, og der har jeg ikke stemmerett, så da ble hans parti ikke med i trekningen denne gangen heller

  Liker

 8. Jeg er enig i kommentaren til Hanne Mette om at det er alt for mye å velge mellom. Flere nyanser av de samme fargene skaper bare forvirring og leder til en feilsitering av et begrep som i utgangspunktet burde være positivt ladet, nemlig mangfold.

  Jeg er enig i teksten din, kan nesten tilføre «som vanlig», og tilhører klubben som kaster et bekymret blikk mot ungdommene på første rad som ikke gidder å løfte på rævva for å strekke seg ut mot godene som serveres foran dem på silkeduk.

  Godt valg!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s