Hud og hår

Jeg har skrevet noen tekster på disse sidene om dette som handler litt generelt om antrekk og utseende på jobbintervju og på arbeidsplassen – noe som ikke er så vanskelig som mange tror men som henger sammen med hvilket miljø man snakker om og gjerne en dose sunn fornuft – og i helgen fikk jeg et spørsmål fra en jente i veien der jeg bor som lurte på om jeg hadde en kommentar til en tekst i Nettavisen om Maj Linn Solberg (24) som ikke fikk jobb på grunn av tatoveringer og hårsveis.

Jeg digger mangfold og syns det er fint med mennesker som tør å være seg selv, noe som for øvrig er noe helt annet enn mennesker som tror at det er fint å skille seg ut bare for å skille seg ut, men jeg liker ikke personalpolitikk som handler om tall og farger og det er noe som jeg ser ganske mye av i arbeidslivet.

Denne teksten som det vises til er egentlig bare trist, men det som jeg syns er det verste med sånne tekster er tankesettet til menneskene som legger seg selv fram som et offer når de ikke får jobben de søker på. Hovedpersonen i denne teksten – i likhet med alle de andre som griner i media for at de er for gamle eller for feite eller hva det nå er – glemmer at selskapet som skal ansette noen er i sin fulle rett til å foreta sine utvelgelseskriterier.
Sånn er det bare.
Det nytter ikke å komme med begreper som at det er urettferdig eller usolidarisk eller annet fjas.
Man velger hvem man vil leke med, og det finnes faktisk noen mennesker som man rett og slett ikke liker.
Sånn er det bare.
Lik det eller ikke.
Jeg tror at de fleste ikke liker at det er sånn, men i likhet med alt annet så er det de små marginene som avgjør om det går den veien eller den andre veien. Signaler og koder går begge veier og det er ikke noe som handler om å være kompetent eller ikke. Jeg har luket bort realitydeltagere fra egne rekrutteringsprosesser fordi jeg rett og slett ikke liker dem og hvilke tanker de har om seg selv og sitt og det finnes sikkert en drøss med mennesker som syns det er feil og at de sikkert kunne ha gjort en god jobb.
Det er mulig.
Det er bare det at det ikke er det som er poenget.
Det handler om identitet og hvilke signaler man sender ut og vissheten om at det finnes mottagere i den andre enden som man ikke vet hvordan vil reagere. Og er det ikke paradoksalt, at det pleier å være de som ligger helt i ytterkantene for hva noen kaller kunst og andre dumhet som ikke klarer å ta inn over seg at det faktisk finnes noen som tenker helt annerledes enn dem selv?

Jeg er sikker på at Maj Linn Solberg (24) vil lykkes et annet sted.
Jeg er sikker på at hun vil bli glad og kanskje til og med tenke at det jammen var fint at hun ikke fikk den jobben, for der hadde hun ikke trivdes uansett.
Tenk over den.

Relaterte tekster:
Noen ord om dresscodes
Catwalk på arbeidsplassen

3 kommentarer

 1. Jeg er enig i at det er alt for mange som går til mediene og klager, kanskje noen av dem til og med har blitt pushet til å gjøre det fordi menneskene rundt støtter opp om hvor «urettferdig» og «usolidarisk» dette er. Du har skrevet godt om valgte sannheter i andre tekster og det er ofte de respektives meningsfeller som fungerer som bensin på bålet i stedet for at de sammen kan klare å tone det ned.
  Lurer på om noen av dem tenker på at historien deres alltid vil være søkbar?
  Kan godt tenke meg at noen rynker på nesa når de finner ut at kandidater sutrer i media.

  Anita ;)

  Liker

 2. Jeg tenker vi velger hverandre i arbeidslivet, jeg. Noen ganger hører jeg folk klage over tilbud de ikke fikk, og spør tilbake: Er dette en arbeidsplass du virkelig ønsket deg og et arbeidsmiljø du ville trives i? Svaret er ofte nei, det koker ned til at det kjennes bedre ut å kunne takke nei selv enn å bli avvist.
  Noen arbeidsplasser dyrker likhetsprinsippet og andre mangfoldet.Det er en øvelse å oppsøke de plassene som kjennes riktige ut i forhold til eget ståsted.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s