Hemmeligheten ligger i råvarene

Det bor en jente nede i veien hvor jeg bor som av og til kommer med noen smarte spørsmål. Jeg er rimelig sikker på at hun syns jeg jobber med spennende ting, kanskje det henger sammen med at jeg av og til har «gode dager» hvor jeg kan tillate meg å gjøre andre ting og det er som regel på sånne dager vi pleier å treffe på hverandre.
Det er noe med spørsmålene hennes som gir inntrykk av en viss faglig interesse.
Det liker jeg.
Her om dagen smalt hun til med noe som virkelig kan oppfattes som rimelig relevant for mitt nedslagsfelt – hun vet at rollen min befinner seg mellom et eller annet selskap som skal ansette en eller annen og diverse mennesker som kan passe inn i rollen – og i sammenheng med dette spurte hun hvilken side jeg velger hvis jeg absolutt må velge en side.
Det var kanskje ikke akkurat sånn hun formulerte det, men det ligner.
– «Det er jo selskapet som skal ansette noen som betaler deg, er det ikke?»
– «Det er riktig», svarte jeg.
– «Da er du på en måte ansatt av dem?»
– «Nei», smilte jeg.
– «Og dersom jeg virkelig må velge side så står jeg sammen med kandidatene som jeg har valgt ut, dette er noe som kundene mine vet og jeg tror det er derfor de liker å handle fra meg, de vet at jeg har fokus på at kandidaten skal være riktig, riktig i forhold til alt, ikke bare kunnskap og erfaring men verdisyn og kulturforståelse og hele pakka som følger med et ansettelsesforhold … kundene mine vet dette og det er derfor de betaler meg, skjønner du?»
– «Mja … hva hvis de ikke liker de du finner?»
– «Jeg vet ikke», nølte jeg.
– «Jeg har ikke opplevd akkurat det …»

Det er mange bedrifter som benytter seg av ekstern rekrutteringsbistand når de skal ansette nye medarbeidere fordi de tror at disse er mye flinkere til å foreta utvelgelsen av den beste kandidaten.
Jeg er ikke helt enig.
Jeg mener at den viktigste grunnen til å sette bort denne tjenesten er at man får anledning til å få flere kandidater inn i prosessen så de kan øke valgmuligheten, kandidater som er spisset til den aktuelle rollen og som ikke er blandt dem som sitter og følger med på ulike stillingsportaler og søker på alt som de tror de kan passe til.
Selve utvelgelsen er det bedriften selv som må foreta, – det hjelper ikke med tester og synsing og hvis og vas fra noen utenfra når kandidatene skal sjekkes opp mot virkelige problemstillinger og utfordringer som ligger i stillingen og som bare bedriften kjenner til.

Du har sikkert lagt merke til hvordan mange rekrutteringsselskaper presenterer seg og legger inn noen ekstra ord om sine fortreffelige prosessbeskrivelser. Selv syns jeg det kan blir for mye av det gode og min påstand er at det er menneskene som utfører jobben som gjør den store forskjellen.
Metodene er stort sett de samme.
Mange rekrutteringsselskaper mangler ansatte med spisskompetanse innen fagområdet det skal rekrutteres til, og rekrutteringsprosjekter er ofte synonymt med «salg» fra produktselgere som tjener penger på å videreformidle navn.
Det er som regel de samme selskapene som skryter av de store databasene sine og verktøy som de ansatte i bunn og grunn ikke ser nytteverdien av.
Ingen er tjent med å ha kandidater liggende i en database.
Kompetanse er ferskvare.

– «Hvordan får man en sånn jobb?»
– «Det tar litt tid», begynte jeg og fikk lyst til å legge til at det ikke er noe sånt som man kan lære på BI og sånne steder, men lot det være.
– «Jeg har holdt på med dette siden midten av nittitallet og da sier det seg selv at jeg har truffet en del mennesker … det er jo det som er greia, det å treffe mennesker, mener jeg … det handler om å vise forståelse for andre menneskers potensiale, styrker og begrensninger, noe som er bygget opp ved erfaring og kunnskap, kreativitet og ikke minst utveksling av gode historier …»
– «Hvor mange mennesker har du ansatt?»
– «Det vet jeg ikke», nølte jeg.
– «Eller … jeg har en oversikt men det er jo sånne ting som jeg lever av, for å si det sånn … det er på en måte kilden min og den kan jeg ikke snakke så mye om».
– «Det var den jeg ventet å høre», smilte hun.
– «Det skal liksom være litt hemmelig?»
– «Ja», smilte jeg.
– «Det skal kanskje det …»
OK, så er det her hemmeligheten ligger.
Det handler om råvarene og vi som har holdt på en stund og vet hva vi driver med vil aldri gi fra oss en eneste rute i excelarket som viser denne «råvarebørsen».
Jeg kan gi mye av meg selv, men excelarkene mine får du aldri

Ny medarbeider er en strategisk viktig utvikling av ett selskap.
Ny jobb er et viktig valg for en kandidat.
Dette tar jeg på alvor.
Det handler om å forstå mennesker og mennesketyper.
Jeg tror at min egen «hemmelige formel» ligger i at jeg ikke er redd for å si at jeg gjør litt mer enn å sortere søknadsbunker etter fine titler, mastergrader eller nisser og troll på en CV. Jeg viser respekt for erfaring og kompetanse, noe som jeg velger å vektlegge som sterkere enn ulike «tester» og «verktøy» fordi dette er fakta som ingen kan bestride. Jeg tør å benytte kreativitet og vilje til å tenke utenfor fastlåste rammer, og syns det er … la meg bruke begrepet «oppsiktsvekkende» at mange ikke drister seg til å treffe kandidater som kan utfordre deres egen posisjon for å skape dynamikk og samspill.

Det er et lite paradoks at mennesker som ikke ser verdien av å ha tilgang til en dyktig hodejeger med et tilhørende nettverk har en tendens til å ansette mennesker som er mest mulig lik dem selv. De tenker ikke på at dyktige hodejegere motvirker innavl ved å tørre å tenke annerledes og kanskje få inn en som kan utfordre organisasjonen og åpne noen av de vanntette skottene som finnes i alt for mange selskaper. Jeg bruker fordelen av å stå på sidelinja for alt den er verdt, det er lettere å sette seg inn i utfordringene med objektive øyne, alternative briller, kall det hva du vil, og så tar jeg ikke med meg sidrumpa tradisjoner og historiske betingelser som pakker inn ansatte som en tvangstrøye.
Tenk over den, du.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s