Noen ord om hyller og knagger og speil …

– «Hvordan gikk intervjuet?»
– «Jo, takk», smilte hun.
– «Jeg tror det gikk bra, han brukte litt tid på å snakke om selskapet og så gikk vi gjennom min CV før han presenterte noen av utfordringer som lå foran denne stillingen … han spurte hvordan jeg så på dem og hvordan jeg ville løse dem, kom inn på dette med motivasjon og litt om fritid og interesser på slutten … så ja, jeg tror det gikk bra».
– «Har du fortsatt lyst på jobben?»
– «Jeg?»
– «Ja», svarte jeg.
– «Ja, jøss … alle vil jo jobbe der …tenk å få jobb der … det ville jo bare vært, jeg mener … hallo …»

Jeg pleier å si at ingen selskaper er bedre enn menneskene som jobber der, og at jeg derfor blir litt overrasket over å høre hva som er den virkelige årsaken til at noen vil ha den eller den jobben. Jeg pleier også å si at jeg ikke har så mye til overs for de som sitter og jokker til sånne oversikter som viser hvor «alle» har lyst til å jobbe. Det er nemlig ikke sånn at alle kan lykkes på den samme arbeidsplassen og det er dette som kanskje er den største utfordringen for mange arbeidssøkere. De ønsker å bli en del av noe som de kanskje ikke har forutsetninger til å bli en del av, det blir nesten som de som går rundt og surmuler for at de ikke er med i den kuleste gjengen i skolegården.

Jeg treffer av og til mennesker som melder seg på jobbsøkerprosesser fordi de ønsker det og det selskapsnavnet på CV’en sin, som om det i seg selv er en god referanse.
Det er det ikke.
Det er jobben du utfører og resultatet som følger dette som er interessant.
Ikke minst for deg selv.
Det er ikke så rent sjelden jeg treffer på mennesker som burde har vært et helt annet sted og jeg kan finne på å lure på hvordan i all verden de har fått akkurat denne jobben …

Det er laget ganske mange oversikter over kostnader ved feilansettelser og ikke minst tidsforbruk forbundet med dette, og de fleste er sikkert enig i at det er mye smartere å gjøre jobben riktig med en gang enn å bruke mye tid og energi på å rydde opp.
Løsningen ligger i forberedelsene.
Det gjelder for øvrig både de som skal ansette en eller annen og de som skal finne seg en ny arbeidsgiver.

De fleste undersøkelsene viser at det er langt færre feilansettelser når fagledere er med i ansettelsesprosessen, disse som kjenner til de virkelige utfordringene og som kan fortelle de riktige historiene. De som sitter høyere opp på organisasjonskartet har en tendens til å feile, kanskje begrunnet med at de har litt for høye tanker om seg selv, mens yngre ledere har en tendens til å speile seg selv.
Paradoksalt nok så er det sistnevnte gruppe som er mest aktive når man snakker employer branding.
Ser du sammenhengen?

2 kommentarer

  1. Det var nesten så jeg trodde at du hadde begynt med sånne interiørtips, men skjønte raskt at du holder sporet og serverer noe du er enestående på. Ikke for det, jeg aner jo ikke om du er god på interiør, men når det kommer til karrieretips så er du et unikum!

    Hilsen Astrid :)

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s