En verdig død

Muffin var en rotte, en hetterotte, og en smart sådan. Hun var som et familiemedlem og vi hadde mye glede sammen, det blir for internt å legge ut så mye om dette her, men som alt annet så har et rotteliv også en slutt.
Muffin ble ganske gammel og levde et rikt liv, men den siste tiden var ganske tøff for henne og vi valgte omsider å få hjelp til at hun skulle få fred.
Hun fikk en sprøyte og sovnet i hånden min.
Deretter fikk hun en ny sprøyte som stanset hjertet hennes og det hele var over på ti minutter.

MUFFIN

Det er heller ikke så lenge siden jeg var vitne til en påkjørsel, en due havnet i grillen på en bil og ble liggende å flakse før den på et merkverdig vis klarte å karre seg i trygghet under noen parkerte sykler. Jeg fulgte den fra vinduet mitt, og bestemte meg for å ta følge med en kollega for avslutte lidelsene.

I begge tilfellene kom det positive kommentarer om at det er fint at det finnes mennesker som bryr seg så mye om dyr at de hjelper dem gjennom den vanskelige sluttfasen. Jeg er av den oppfatning at det skulle bare mangle, men det er først når vi konverterer spørsmålet over til mennesker at det begynner å bli litt vrient …

Det finnes noen som snakker om en “verdig død” – det er et begrep som det henger en del merkelige assosiasjoner ved, og diskusjoner som ofte kommer opp er at dette bør styres ved en eller annen form for selvbestemmelsesrett.
Jeg er enig.
Det er jo ikke sånne ting som man går rundt og snakker om og det er sikkert mange lunsjpauser som har blitt en arena for konflikt når dette blir et tema. Jeg syns det blir helt feil dersom dette skal formaliseres på en eller annen måte og mener at dette er et spørsmål som ikke trenger innblanding fra andre enn de som er involverte under trygge og troverdige omgivelser – det vil si nærmeste pårørende og kvalifisert personell.

Dødshjelp er et begrep som forklares som bestrebelser for å gi håpløst syke og smertelidende individer en kontrollert død den største utfordringen med dødshjelp er å finne ut når problemene kan sies å være kroniske. De fleste jeg kjenner er enig i at gode mennesker fortjener bistand til å få avslutte livet sitt dersom det er bevist at det ikke er muligheter for bedring. Handlingen må være slik at døden er et beregnet resultat og at døden er et ønsket og forventet utfall.

Det er lett å trekke paralleller til de som styres av livsforlengende behandling og tiltak hvor man som kommer til et punkt hvor man dessverre innser at avbryting av medisinske tiltak er eneste løsning. Noen ser på dette som «noe annet», men jeg tror det er viktig å kunne snakke om tingene som danner grunnlaget for dødshjelp, for eksempel det som enkelte oppfatter som en brist i utøvelsen av å ta vare på et menneske som selv ønsker å avslutte sitt liv.

Jeg har ikke så mye til overs for de som spiller inn religionsspørsmål.
Det er ikke det som er greia.
Jeg har heller ikke så mye til overs for de som kategoriserer dette som drap, og smertelindring blir bare et slags vikarierende argument som begrenses av legemiddelbransjens kreativitet. Jeg tror heller ikke at vi kommer unna dette rimelig utvannede begrepet som kalles «menneskeverd», og det er kanskje de ulike definisjonene på akkurat dette som styrker min holdning til at dette er noe som de involverte ordner opp i selv i trygge og troverdige omgivelser. Jeg er av den oppfatning at det blir helt feil når prinsipielle grunnlag står i veien for å vise barmhjertighet mot terminale individer i et torturistisk smertehelvete.

Vår sivilisasjon styres med lover og regler som underbygges av flere tusen år med prøving og feiling, og det bør ikke være noen overraskelse at de fleste oppegående mennesker har en liberal kraft som påvirker et ønske om et godt liv som svært sjelden lar seg ikke kombinere med mye av den detaljstyringen som preger dagens samfunn. Det er naturlig og ikke minst forståelig at det kommer ulike motreaksjoner når man diskuterer et eller annet som treffer nervene og følelsene våre, som regel fremstilt gjennom media som presenterer et verdensbilde som fragmenterte enkeltskjebner.

De fleste mennesker ønsker å bestemme over seg selv og sitt liv og de fleste benytter seg også av alternative begreper som gjør det litt enklere å forholde seg til akkurat det. Dødshjelp handler om retten til en verdig avslutning etter at man kan ta en god avskjed. Det er liksom en litt annerledes klang over den, men likevel finnes det noen som syns det er oppsiktsvekkende at sju av ti nordmenn er positive til dødshjelp. Det viser jo bare hvor liberale nordmenn er på dette området og at vi ønsker å bli friere til å få bestemme mer over våre egne liv og ikke minst bli hørt når vi er av den oppfatning at vi ønsker å bli ferdige før tiden.

13 kommentarer

 1. Takk for det fine bildet du har posta! Jeg er helt uenig i at hamstre og marsvin ikke kan måle seg med hetterotter, du om det. Og jeg har aldri forstått koblinga mellom verdighet og død. Verdighet kan bare kobles til liv og livsførsel. Derfor beskytter vi folk mot å assistere aktivt til dødshjelp eller selvmord. Men dersom man er en hetterotte, så behøver man jo ikke tenke på slikt, selvfølgelig.

  Liker

 2. Jeg støtter dødshjelp og vet at dette er et vanskelig tema, spesielt for de som ikke har opplevd å havne i situasjoner hvor diskusjonen har kommet i gang.
  Du skriver godt og du får fram de riktge poengene.

  Kondolerer med Muffin ♥

  Hedvig

  Liker

 3. Ha, jeg hadde hamster når jeg var liten. Den var det mye selskap i, gitt!
  Sov hele dagen og løp i hjulet om natten. Hetterrottene er kulere, helt enig, de er skikkelig selskapelige skapninger og jeg følger anbefalingen din.

  God og viktig tekst.
  Jeg er poitiv til aktiv dødshjelp og var selv med på å bestemme når bestemor skulle få fred for plagene sine. Jeg tror at det er mange «forståsegpåere» som kommer med disse svada-argumentene med menneskeverd og sånne ting uten å ta hensyn til hovedpersonen som lider.

  Klem, HM

  Liker

 4. 7 av 10 nordmenn tenker riktig, det er en menneskerett å få lov til å være med på å påvirke og vise medbestemmelsesrett over eget liv. Og til de som argumenterer med de som ikke er i stand til å ta en slik beslutning fordi de er helt grønnsak, – hvilket liv er det egentlig de fører?

  Et liv er ikke bare et liv.
  Et liv skal ha innhold og ikke minst mening.

  God tekst, Morten!

  Anita ;)

  Liker

 5. Det finnes ingen som kan vurdere objektivt for seg selv eller andre hva som fortjener å bli kalt et meningsfylt eller verdig liv. Livet blir ikke meningsløst selv om døden nærmer seg eller man har store smerter. De som jobber for rett til aktiv dødshjelp burde heller jobbe for bedre smertelindring til døende og tenke over at når noen skal assisteres inn i et selvmord, er det også noen som gjøres til mordere. Det er ikke sikkert de vil føle seg komfortabel resten av livet med å ha begått en slik handling, selv om den skulle velsignes av et liberalt lovverk. Skuffet over deg, Morten – denne diskusjonen skulle aldri vært ført på en blogg. Dårlig dømmekraft å rote i slike problemstillinger i et sånt forum.

  Liker

 6. Teksten til Morten er for god for en kommentar fra en som meg, men jeg fikk likevel lyst til å stille spørsmålstegn ved denne «Caviidae» som kan påstå noe så trist som at smertelindring er en løsning for mennesker som lider. Tviler på at vedkommende har opplevd nærvær med mennesker som lider.

  Dessuten er dette et tema som bør diskuteres i så mange fora som mulig og et tema som definitivt ikke bør stemples som en problemstilling.
  Heier på deg, Morten!

  Harald :)

  Liker

 7. En vanskelig, men viktig debatt. Jeg vet ikke hvilken side jeg ‘lander’ på, men ønsker derfor debatten velkommen – dette er unektelig en realitet som er kommet for å bli. Bare se på Sveits..

  Liker

 8. Dette er en viktig tekst med et tema som fortjener spalteplass i så mange medier som overhodet mulig og jeg vil gjerne takke for en god tekst og for at du har forståelse for det og deler en viktig tekst.

  Mvh
  Astrid Nielsen

  Liker

 9. Avslutningsvis bare en replikk til denne «Harald»: jeg tror faktisk at god smertelindring er viktig for at døende skal kunne ta fornuftige valg, leve godt og så lenge som mulig. Og jeg mener det finnes tema som krever at man utviser streng dømmekraft, til og med på en blogg med kanskje ti lesere. Til sist: hvis en skal følge opinionen i alle vanskelige spørsmål, ville vi i sum få et samfunn vi hatet å leve i. Majoriteten av befolkningen har rasistiske holdninger, mener at sosialklienter bør jobbe for føden og mange vil ha dødsstraff. Heldigvis har vi et lovverk som disipliner folk slik at vi fortsatt kan kalle oss en sivilisert stat.

  Liker

 10. Døden dreier seg stort sett om de etterlatte og spørsmålet handler egentlig om deres samvittighet. De som har samvittighet til å se andre mennesker lide bør se seg selv i speilet.

  Hilsen Siv

  Liker

 11. Ein video til ettertanke. Vi fødest, vi lever, med og i gleder og sorger, håp og draumar. og vi døyr, midt i livet eller mett av dage. Videoen viser også nokre stereotype bilder, som gjer meg litt trist, at sjuke og gamle vert sett i ei kø, litt bortgløymt med sine tankar.
  Kanskje er det det vi er redd for, å møte døden åleine, som ei brikke, ute av stand til å gjere noko frå eller til? Kanskje det er derfor nokre bestemmer sin eigen død? Redd for å vere til belastning? Redd for einsemda ? For smerten? Det ukjende som døden er?

  Eg undrar meg over teksta di i dag. Det er forskjell på dyr og menneske. Eg tenkjer vi må arbeide mot eit mål, der den enkelte kan kjenne seg trygg på å bli ivaretatt på ein verdig og god måte i livets sluttfase. Vi er så ulike og lever så ulike liv vi menneskeborn. Vi lever og døyr åleine, nokre meir aleine. Eg tenkjer at eit samfunn som gir sine innbyggarar eit planlagt dødsstøt har blitt eit kaldt og kynisk samfunn, som «ryddar» vekk kostnadane ved eit verdig dødsleie for kvar og ein av oss.

  Mvh Marie

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s