Nettverk betyr at du deler kunnskap og informasjon

Mennesker har benyttet seg av nettverk i tusenvis av år, helt fra vi bodde i huler og utvekslet kunnskap over leirbålet.
Noen var flinkere til å jakte enn andre.
Noen var flinkere til å lage hulemalerier.
Noen var flinkere til ditt eller datt og så kunne vi lære litt av hverandre, alternativt la andre gjøre noe for deg og så kunne kanskje du gjøre noe annet til gjengjeld.
Det går litt ut på det samme.

Når jeg snakker om jobbsøkerprosesser så kommer jeg ikke utenom nettverk. Det finnes noen som ikke liker å snakke om det, men det er nesten sånn at dette er noe som du rett og slett ikke kommer utenom. Du kan sitte passivt foran en PC og klikke deg nedover sidene på de ulike stillingsportalene i likhet med tusenvis av andre, og så går det som det går.
Da er det bedre å jobbe målrettet.
Seleksjon og konsentrasjon.
Det begynner med at du må finne ut hvor du vil.
Hvis du ikke vet det, så spiller det ingen rolle hvilken vei du går.
Når du vet hvor da vil, så finner du en kjentmann og spør om veien.
Det er så enkelt.
Det er dette som er nettverk.

Når jeg snakker om nettverk så kommer jeg ikke utenom LinkedIn, og jeg er ikke redd for å bruke mitt eget nettverk når det kommer til å bringe fram gode kunnskapsformidlere. Det er jo en gang sånn at det skjer noe med en forsamling når det er litt forskjellige mennesker som står foran og messer. En fyr som er god på dette, er en tidligere kollega av meg som heter Edgar Valdmanis, og i denne teksten vil jeg rett og slett linke mot hans fortreffelige nettsider hvor han lærer deg hvordan du også kan få glede av LinkedIn.

Jeg får ofte spørsmål om hvor grensene går når det gjelder nettverkskontakter og om det er greit å ha med seg venner.
For all del.
Ta med deg så mange du vil, men være klar over at nettverk er noe som i likhet med alt annet må brukes fornuftig. Mange kontakter betyr mer informasjon, men du må likevel ikke glemme dette med seleksjon og konsentrasjon. Det kan være litt kjipt å deale priser og leveringsbetingelser eller noe annet som har med forretningene dine å gjøre på dagtid og bøtte noen øl om ettermiddagen, alternativt pule litt om kvelden.
Her må du ha et skille og det kan være fort gjort å gå seg bort i dette landskapet.
Jeg har for eksempel tannlegen min i nettverket mitt. Nå er jeg ikke så ofte hos han, men vi har mange ganger utvekslet kontakter som har resultert i god butikk.
Tenk over den.
Det er også viktig å være raus, åpen og ikke minst ærlig. Når du er jobbsøker og ønsker bistand fra nettverket ditt, så må du faktisk fortelle dem at du ønsker bistand.
Det begynner med deg selv i likhet med alt annet. Det kan jo være at det finnes noen som tror at du trives bra som «konsulent» eller en annen tittel man kan finne på å gjemme seg bak og ikke er klar over at du i virkeligheten henter inntekten din på NAV.
Tenk på den, også …

Helt på tampen, – jeg vet at det finnes noen som hevder at det ikke ser bra ut å være arbeidsledig, de gjemmer seg bort og føler at de ikke er verdt noe.
Drit i det.
Dette er oppkonstruert oppgulp fra broilere som slikker seg rundt i eget fett.
Et hull i en CV er som et skrubbsår eller et arr, tegn på at du lever.
Kom deg ut i nettverket ditt og gjør dem kjent med din historie.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s