Stortingsmelding nr 46

Det er mange veier til Rom.
Det er mange veier til ny jobb, også.
Jeg jobber som guide og stifinner for de som av en eller annen grunn står på utsiden av arbeidsmarkedet, og har med årene blitt rimelig kjent med hva som funker og hva som ikke funker. En grunnleggende forutsetning er at deltakerne har eierskap til sin egen prosess og det har etter hvert blitt ganske tydelig for meg at de fleste som havner på et eller annet tiltak må åpne sansene sine litt bedre for denne forutsetningen – dog med visshet om at mange har blitt videresendt fra en som hadde litt for mange gale farger på målskjemaet sitt.

Jeg treffer av og til på mennesker som har mer fokus på å fullføre kurset med håp om å få et eller annet kursbevis i stedet for at de må fortelles at jobbsøk er noe de må gjøre selv – like ofte som jeg treffer arbeidsledige «coacher» som har praksisplass som veiledere hos aktører som driver med arbeidsrettede tiltak. Det sier seg selv at det blir litt sånn hipp som happ hvem som kommer i mål og hvem som ikke gjør det …

Det foreligger en ny stortingsmelding med klar tekst om at det er ønskelig med flere i arbeid.
Det er bra.
Det er et potensial for at flere uføre kan jobbe noe og at flere uføre skal ha muligheten til å jobbe deltid.
Nå skal det nye tiltak på banen.
Det er bra.
Utfordringen er jo bare å finne ut om det er noe i den andre enden.
Det står også skrevet at det er ønskelig å slippe til flere ideelle men ikke kommersielle leverandører på dette feltet. Flere aktører er vel og bra, men jeg liker ikke tanken på at privatisering oppfattes som et trusselbilde som dekkes av en vrangforestilling om at det er noen som tjener penger på andres nød og fornedrelse. Det blir et lite paradoks at det trekkes fram et ønske om at veien tilbake til arbeidslivet skal foregå i tett kontakt med ordinært arbeidsliv samtidig som det ikke er ønskelig med økt kommersialisering gjennom konkurranseutsetting.
Ehh …

Det bør være en kjent sak at aktivisering gjennom ulike tiltak bør forenkles med fokus på viktigheten av å komme raskt i gang når man havner i en rolle som arbeidsledig. Det henger sammen med motivasjon og innsatsvilje, to vesentlige momenter som daler i takt med tiden. Det er i tillegg snakk om en ny form for kvalitetssikring, og selv om jeg ikke er kjent med hva som er innholdet i denne diskusjonen, så er jeg av den oppfatning at man må begynne med å få på plass ulike enheter som driftes av mennesker som vet hvordan næringslivet faktisk fungerer og hva som kreves for å finne veien videre. Sosialkuratorer og pedagoger og husmødre med brevkurs i coaching vet ikke dette. De har ikke oversikt over arbeidsmarkedet eller forankrede nettverk rettet mot sentrale beslutningstakere, og dessuten så virker det som om de fleste av dagens arrangører er mer opptatt av å tilfredsstille NAV enn å ha fokus på kursdeltagernes faktiske behov.

Tiltakskarusellen snurres av mennesker som aldri har plantet beina sine i arbeidslivet.
De snurrer og snurrer og blir så svimete i huet av å betrakte sin egen snurring.
Hu hei, hvor det går.

Dårlige tiltak for arbeidsledige har negativ effekt på arbeidsløshet. Jeg har jobbet med disse utfordringene i noen år, såpass lenge at jeg ikke lenger er overrasket over at de som burde vite bedre ikke klarer å se hele bildet og iverksette riktige tiltak i samarbeid med mennesker som vet hva de driver med i stedet for å umyndiggjøre og nedverdige voksne mennesker med å tilby seks uker på isolat hvor de skal lære å skrive en CV på en side og tenke positivt …
Grøss.

2 kommentarer

 1. Bra tanker Morten, jer er helt enig med deg.
  Jeg tror at det er kjempebra at Norge har active labour policies, det er akkurat det vi andre land mangler, og da får de store problemer.
  Men, problemet i Norge er at Staten og andre samfunnsaktorer er vant til å ha for mye penger, og da kan skjer at man blir ikke vant til å tenke effektivt: hvordan bruker vi mindre penger på den best mulig måte?
  NAV tiltak er bra, jeg vil ikke at Norge får mindre labour policies og tiltak, MEN jeg tror at de kan forbedres, særlig kurs og praksisplass, for å ha mer resultater med samme pengene. Nå kaster de bare bort masse pengene på en ineffektivt måte, som du også sa.

  Jeg har tanker rundt det, soon or later jeg skal skrive noe om det :)

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s