Verdier på en mandag …

Jeg klipper fra en tekst i en dansk karriereblogg som treffer meg og min virksomhet rett i hjertet, og det dreier seg om verdibasert ledelse. Her kan vi lese om en foreleser og pensjonert professor som var med på å definere dette for tjue år siden, og som ikke liker den utviklingen han ser:
– «Det er totalt misforstått når organisasjoner utformer verdigrunnlag og henger verdiene opp på veggen for å få ansatte til å følge dem … »

Verdibasert ledelse henger sammen med selvorganisering og utvikling av sine sterke sider, noe som forutsetter selvstendige medarbeidere som vet hva de skal gjøre og hvordan de skal gjøre det og at de selvfølgelig får gjøre jobben sin i fred. Det hender at jeg treffer folk som rammer inn «fine setninger» som er utformet på lukkede styrerom av mennesker som ikke en gang har vært på gulvet og snakket med egne ansatte.
Det sier seg selv at det ender opp med å bli flåsete.
Du har sikkert også truffet de som forteller at de «ønsker å fremstå som bla bla bla» uten tanke på hvordan de oppfattes og fremstår i virkeligheten. Kundegruppen min er ganske full av mennesker som rett og slett føler seg lurt når hverdagens verdigrunnlag viser seg som noe helt annet enn hva de leste om i stillingsannonsen og hva de ble forført med på intervjuet.

Verdiene må etterleves med handling. Det dreier seg ikke bare om et budskap som sier «hvordan vi gjør vi det her» men det begynner med å ansette riktige mennesker som identifiserer seg med dette i utgangspunktet.
Det handler om noe så enkelt som å begynne i den riktige enden.
Verdier er ikke noe man kan lese seg til i en lesesal med håp om at de kan «tilpasse seg» eller «skli inn i miljøet» bare tittelen er riktig og lønna er god nok. Verdier er det du har med deg basert på oppvekst, miljø og erfaring og skal oppfattes som noe helt annet enn himmelropende pjatt.

Jeg tror uka blir fin.
God mandag!

2 kommentarer

 1. «Verdier er det du har med deg basert på oppvekst, miljø og erfaring og skal oppfattes som noe helt annet enn himmelropende pjatt.» Enig.
  Eg tenkjer at når eins eigne verdiar kolliderar med eins arbeidskvardag, ja då lyt ein ta eit grep.Oftast trur eg at ein må skifte beite då det er svært vanskeleg å endre ein kultur, iallefall åleine :)

  God mandag til deg !
  Veka blir fin :)

  Marieklem

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s