Den store arbeidslivsundersøkelsen

Det er kanskje litt seig materie å servere på en tirsdag, men brødet smaker best når det kommer rett fra ovnen eller hvordan det var …
Jeg skal referere til Hovedorganisasjonen Virke som har sluppet tallene fra arbeidslivsundersøkelsen som viser at det står bra til i norsk næringsliv, men den forteller også at det finnes alt for mange ledere som trenger et tupp i rævva når det kommer til å snakke med sine ansatte. Jeg syns det er … la meg bruke begrepet «oppsiktsvekkende» at det finnes såpass mange ledere i næringslivet som ikke forstår at ledelse dreier seg om å skape resultater gjennom andre og da må man snakke sammen.

Jeg foretrekker en lederstil som lar mennesker få lov til å være mennesker og som lar sine ansatte få lov til å gjøre jobben sin i fred, det dreier seg om elementære forutsetninger som tillit og respekt, men i dette tilfellet så handler det om ledere som ikke lytter til ansattes ideer og at det er en stor mismatch mellom ledelsens intensjoner og det som de ansatte opplever på arbeidsplassen.
Man kan lure på hvorfor det er sånn.
Vibeke Hammer Madsen er direktør i Virke og en dyktig kvinne som snakker med klare ord. Hun forteller hvordan hun opplever at mange ledere snakker og snakker om de gode intensjonene sine i fine festtaler og så blir det med det. Hun mener at Norge mangler entreprenørskapskultur:
– «Dersom Norge skal få til en stor omstilling fremover, som jo er viktig med de utfordringene vi står overfor, må vi tørre å jobbe med nye tanker og ideer. Det vil medføre høyere risiko, og det er helt klart at det her er viktig å få med seg medarbeiderne …»

Virke-direktøren mener det er en typisk norsk tankegang at dersom man har gått på trynet en gang, så kvier man seg for å prøve på nytt.
Vi husker feilene i stedet for mulighetene.
Bedriftene må begynne og trene mer systematisk på risikohåndtering, og de må skape strukturer på arbeidsplassen slik at medarbeidere involveres fra idé til gjennomføring.
Det betyr blant annet at man må snakke sammen …

Man kan som nevnt lure på hvorfor det er sånn, og de som følger med på disse sidene har lest noen innlegg om verdibasert ledelse og vissheten om at kulturforståelsen må være dypt forankret i de ansatte. Det kommer derfor ikke som en overraskelse når jeg leser en kommentar fra en doktorgradsstudent på BI som advarer mot å legge for mye i sånne tall da det med stor sannsynlighet er flere medarbeidere som holder ideene sine tett ved brystet med vilje, medarbeidere som får en god ide vil med stor sannsynlighet finne på å etablere eget selskap og heller bli konkurrent med sin gamle arbeidsgiver.
Sånn står det til med den lojaliteten, liksom.
Man kan lure på hvorfor det er sånn, og mens lederne sitter og lurer og lurer på hvem som er hvem og hvem som har ansatt hvem og hvorfor det er sånn eller sånn, så legger jeg inn et lite hint om at det ofte kan være lurt å snakke med noen flinke folk når man står fast på noe.
Det er helt greit, det.
Det er ikke sånn at alle kan alt, det er jo derfor man skal ansette riktige mennesker som kan utfylle hverandre, men den største trusselen er kanskje den som sniker seg på når det går opp for enkelte mennesker at virkeligheten ikke rimer med pensum. Det er nesten så det frister å sette inn noe som ligner på en setning som jeg har skrevet en rekke ganger tidligere, nemlig at det finnes så mange som er så redd for å gjøre noe galt eller si noe galt at det er best å sitte helt i ro og holde kjeft …

God ledelse begynner med å vise forståelse for hele syklusen av en medarbeiders forhold til sin arbeidsplass og hva som skal til for å få den og den til å fungere med den og den.
God ledelse er med andre ord ganske enkelt.
Det handler jo bare om å kunne snakke sammen og ikke minst stå for det som man velger å si.
Men for all del, den store arbeidslivsundersøkelsen viser at det står bra til og den gir samtidig en god pekepinn på viktigheten av å ta utgangspunkt i hva som er den typiske norske virksomheten når vi skal utforme ny politikk med hva som bør prege arbeidsmiljøloven og hvordan kompetanse skal bygges. Det vil alltid være noen som ser på dette som småpirk selv om stans i spillet er et tegn på at det er behov for å ta en liten sjekk.

Jo, en liten ting til slutt; det er ikke alltid sånn at spillereglene står printet inn på baksiden av lokket …

Én kommentar

  1. En tysk undersøkelse fra nittitallet, (husker ikke referansen lenger) viste at bedrifter med god kommunikasjon samt der ansatte ble vist tillit, økte produktiviteten betraktelig. Og det er vel det lederskap handler om, kommunikasjon og tillit til de man selv har ansatte.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s