Hva skal det være i dette været?

Jeg vet at det er mange som sliter med dette begrepet «overkvalifisert» og vet også at noen av mine lesere har opplevd dette som en tilbakemelding ved egen jobbsøkerprosess.
Et merkelig begrep.
Man skulle tro at man enten var kvalifisert eller ikke kvalifisert, for dersom man er så heldig å få inn en person som oppfattes som overkvalifisert så bør man jo heller stille spørsmål om vedkommendes motivasjon.
Overkvalifisert …
Det må jo være flott å få inn et menneske som kan levere mer eller mindre umiddelbart?

Dårlige og mangelfulle tilbakemeldinger er ganske vanlig i rekrutteringsprosesser, og det finnes overraskende mange som sorterer søknadsbunken etter fine titler, mastergrader eller nisser og troll på en cv, gjerne kombinert med synsing og troing og sikkert en del andre ing-er som jeg ikke kan komme på i farta …
Dersom man oppfattes som “overkvalifisert” er det vanlig å tro at vedkommende lett vil kjede seg med for enkle oppgaver ved at de ikke får utnyttet potensialet sitt og vil kjede seg, noe som i og for seg raskt kan avklares og verifiseres (alternativt dementeres) ved en rask telefonsamtale. Det finnes faktisk mennesker som er interessert i å trappe ned eller redusere enkelte ansvarsområder og samtidig være kjempemotivert for den aktuelle stillingen. Dersom man gidder å avklare dette, ser jeg en større mulighet for å få riktig person inn i rollen, en som til og med er operativ fra dag en – i hvert fall nesten – i motsetning til å få inn ferskvare som vokser ut av stillingen etter kort tid. Det er også lett å tro at dette henger sammen med trusselen om å få inn en medarbeider som kan true eget revir eller at man ser utfordringen ved å lede en som har mer kompetanse eller erfaring …
Nok om det.
Jeg skal i stedet skrive om en fyr som ligger i den helt andre enden, i hvert fall hvis man skal følge noen av denne synsingen og troingen eller en annen -ing. Dagens Næringsliv skriver om Knut Anders Thorset (27) som ringte på en stillingsannonse som fristet, men fikk høre at det ikke var noen vits i å søke da han ikke hadde den nødvendige salgserfaringen som gjorde at han kunne gå rett inn i stillingen.
Men Thorset la ikke på røret, han fortsatte å snakke og hadde historien sin klar, en historie som var så god at han snakket seg inn til et intervju hvor han overbeviste alle om at han var riktig til jobben.
Sukk …
Jeg blir nesten litt glad i hjertet mitt, og tror at det kan være håp for menneskeheten.

Husk at det er mange mennesker der ute som utformer stillingsannonser etter en eller annen mal som får hele dritten til å ligne en ønskeliste eller ikke ligne noe i det hele tatt.
Det er din jobb som seriøs jobbsøker å bringe spennende alternativer på banen.
Det er viktig at du er bevisst den verdien du har.

Nå kjenner jeg ikke detaljene i denne konkrete jobbsøkerprosessen, men regner med at det ikke er sånn at han har mast og mast og til slutt så har de blitt så lei av maset hans at de har tatt han inn.
Det er jo ikke det som er poenget.
Du må selvfølgelig finne ut hvor mye du mangler og om det du mangler kan kompenseres med noe annet.
Jeg pleier å si det sånn, at det ikke er du som skal ta initiativet til å snakke om det som du ikke kan.
Jeg pleier også å si at det ikke er noen som fyller alle kriteriene i en stillingstekst, men at du må finne ut hva som er viktig for å kunne utføre de oppgavene som er beskrevet.
Manglende salgserfaring?
Ha, hvor vanskelig er det, da?

Stillingsannonser er kanskje den mest brukte måten å søke jobb på. Det er i hvert fall det som er gjennomgangstonen hos jobbsøkere, og det er fremdeles en del mennesker der ute som ikke tenker over verdien av nettverk og alternative innganger til arbeidsmarkedet. De som leser en stillingsannonse har en tendens til å henge seg opp i kompetansekravene hvor det sår at du skal ha en master her og ti år der og det er ikke måte på.
Ikke begynn i denne enden.
Nå er det ikke sånn at du skal søke på alt, for all del, men her er det snakk om å identifisere seg med noe som rimer med egne forutsetninger og muligheter.
Les hva arbeidsoppgavene går ut på og tenk over hvordan du kan tenke deg å løse dem.
Deretter bygger du opp historien din etter dette.
Scenen er din.

Jeg tror for øvrig at verden hadde blitt et litt bedre sted å leve hvis vi køler på med litt mer funky soul …

Én kommentar

  1. Hmm..veldig rart å «dette over» denne artikkelen.. Dette er veldig likt meg og min situasjon. Både få beskjed om å vere overkvalifisert, ønske trappe ned, vore ledar i ti år, ønsker ikkje lederansvar, andre oppgåver, lære nye ting, starte roleg på lavt nivå for å kome over i noko anna, finne ut kor veien i arbeidslivet skal gå vidare osv.. Bli avvist fordi nokon har tatt ein avgjerelse for meg på føre hand at eg kjem til å kjede meg. Ein smule irriterande.. Men hjelper veldig å vere aktiv på tlf, rine, snakke med agentane, konsulentane :) Solgte meg også inn pr tlf til intervju på salgsjobb. Fekk intervju utan å ha levert søknad på jobben. Kom meg til andregongsintervju men blei bak i rekka foran andre med lang salgserfaring. Heilt greitt. Kjekt å kjenne at der finns nokre der ute i jobbverden som satsar på mennesker med kompetanse og erfaring, ikkje berre på dei med BI og teoretiske begreper innanbords. Hoppar iallefall vidare her i jobbsøkeprosessen med godt mot og von om å finne akkurat den jobben eg har lyst på om litt :) Takk for fine tankar og innspel i denne prosessen !!! Alltid inspirerande å lese dine innlegg!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s