Du skal skape bevegelse på dansegulvet

Jeg vet at det er en del mennesker der ute som rynker på nesa når jeg snakker om at jeg oppfatter det som en forutsetning at man har det morsomt på jobb og at man skal trives med det man gjør.
Det finnes nemlig en del mennesker som «bare skal ha en jobb».
Det er jo sånn samfunnet er lagt opp.
Man må tjene penger.
Betale skatt.
Kjøpe mat og klær og ha et sted å bo og sånne ting.
For all del.
Jeg tror ikke dette er mennesker som tilhører min «målgruppe», for å si det sånn. Nå vet jeg at det sikkert er noen som vil rynke på nesa av en sånn påstand også, men blås i det …

Du har kanskje sittet i et jobbintervju hvor du har den ekle følelsen at den eller de som sitter på den andre siden av bordet skal forsøke å plukke deg fra hverandre.
Grill og drill.
Du sitter der og føler deg mindre og mindre og til slutt så er du så liten at du rett og slett blir borte.
Noen ganger er det ingen ting i veien for at du kan initiere dette selv, jeg tenker da på dette med å forsvinne på eget initiativ i stedet for å få følelsen av at de som sitter på den andre siden egentlig gir inntrykk av at de ikke har lyst til at du skal være der.
Jeg har gjort det.
Jeg har reist meg opp og takket for meg, sagt rett ut at jeg føler at dette virker helt feil og velger å avslutte her og nå så kanskje vi heller kan treffes ved en senere anledning. Det siste er for øvrig bare smisk som sørger for å holde buksa på plass, men jeg krøsser ikke møkk så lenge jeg klarer å drite sjøl.
Dristig?
Nja …
Jeg har nevnt det før, og sier det så ofte jeg kan – du er mer sammen med menneskene på arbeidsplassen din enn ditt øvrige sosiale nettverk, og derfor er det en forutsetning at man trives sammen.
Flåsete?
Ego?
Det er ditt valg.

Jeg husker en tid hvor man sa at to mot en er feigt. Når jeg bruker dette begrepet i sammenheng med et intervju, så er det fordi du skal være klar over at det er helt vanlig med «to mot en» og du skal heller ikke se bort fra at det er tre eller til og med fire personer på den andre siden.
Tenk på at dette er bra.
Det er et tegn på at de tar deg seriøst og at det er flere som vil treffe deg. Utgangspunktet er jo positivt, ikke sant – du har blitt innkalt til et intervju fordi de liker deg og nå vil de vite mer og bli bedre kjent med deg.
Kjør på.
Ikke se det på den måten at du trenges inn i et hjørne.
Snu på det og tenk at du er en DJ som skal skape bevegelse på dansegulvet.

Se for deg en setting hvor du møter din potensielle leder i et jobbintervju, alternativt en som vil bli en nær kollega – du har søkt på en jobb som du er genuint interessert i og denne personen blir viktig for deg.
Se for deg at vedkommende har med seg en person fra HR eller en som er litt høyere opp på organisasjonskartet. Denne personen er også viktig, men så er det noen ganger sånn at du vil oppleve et slags «spill» mellom disse to. Forhåpentligvis er dette «spillet» eller aller helst «samspillet» veldig bra, men noen ganger sitter disse to og spiller mot hverandre og det er da det begynner å bli litt skummelt. Man kan lure på hvorfor det er sånn, men jeg opplever det som noe som ligner mistenkelig på at de skal vise seg for hverandre og da er det ofte sånn – dessverre – at man ikke tør å være seg selv og man skal i hvert fall ikke være hyggelig, nei for vi er jo ikke her for å leke butikk, og du får opplevelsen av at det ikke er to mot en men et eller annet som gjør hele tilværelsen litt kjip.
– «Jeg har gode spørsmål … så du, kandidaten ble helt satt ut …»
– «La du merke til at jeg ikke sa så mye, jeg bare boret blikket i han og beviste at det ikke bare er å komme her og komme her …»
Jeg lurer på hva som egentlig bor i sånne mennesker.
Jeg lurer på om de har det godt med seg selv.

Jeg nevner i flere av mine tidligere innlegg at du skal ha historien din klar, du skal bekrefte hvorfor du sitter i denne stolen og hvorfor du oppfatter deg selv som riktig kandidat. Det er lett å bli vippet av pinnen, ref dette med grill og drill og litt pirking her og der, men hold deg fast til historien din og fortell dem hvilken verdi du kan tilføre selskapet. Du må huske på at det er mange selskaper der ute som har mennesker som utformer en kravspesifikasjon eller en stillingsannonse etter en eller annen mal som kanskje er laget av noen som er litt usikre på hva de holder på med og da blir resultatet som det blir. Dessuten så finnes det noen mennesker som har en tendens til å bli litt opphengt i å gjøre ting riktig i forhold til hva som er beskrevet i den blå permen som står på hylla.
Det kan være at de skal erstatte en som har sluttet som de ønsker å kopiere eller aller helst klone eller en som de rett og slett trenger for at de skal vokse videre. Uansett hva som ligger bak, så sitter du der for å vise at du er du og at du har med deg noe av dette i kompetansesekken din. Du sitter der for å formidle dette, og dersom du får et spørsmål som du oppfatter som litt på siden eller noe som skal forsøke å sette deg ut eller hva som er greia med å spille kjedelige toner som gjør at dansegulvet tømmes og menneskene trekker seg tilbake til de mørke hjørnene sine, der hvor det er fritt og de tror at ingen ser dem og de kan være alene og finne en slags trøst som ikke er noe annet enn et kort og lykksalig øyeblikk som antageligvis ikke varer lenger enn til neste kandidat dukker opp som de skal plukke fra hverandre, det er da du skal kjøre på og presentere dine egne rytmer i stedet for å sitte og nynne med på de samme kjedelige sangene.

Jeg vet at det finnes en del mennesker der ute som ikke liker at stillinger lyses ut gjennom rekrutteringsselskaper, de syns det er bedre å komme fram til dit de skal i stedet for å gå via et ekstra ledd.
Feil tanke.
Vel og merke dersom man snakker om et seriøst rekrutteringsselskap.
Jeg får ofte spørsmål om jeg kan komme med noen anbefalinger om hvem som er bra eller bedre enn andre eller hvem som kanskje ikke er like bra, og da er svaret nei. Det er du som selv må finne et selskap som dekker din næring og ta kontakt med en ansatt som skjønner språket som føres i dette miljøet. Les deg opp på nettsidene deres, de fleste har informasjon om sine ansatte som du i tillegg vil finne på LinkedIn.
Gjør research og finn en felles plattform.
Poenget med at jeg nevner dette i denne teksten, er at dette er mennesker som kan identifisere ditt potensiale for en bredere masse.
Dessuten så er de fleste hyggelige.
I hvert fall de som vet hva de driver med og vet at arbeid med mennesker inkluderer arbeid med mennesker.

Det er endelig fredag, folkens – det er i hvert fall det i skrivende stund selv om det kanskje ikke er det når du sitter og leser dette. Jeg nevnte i teksten min i går at jeg tror verden hadde blitt et litt bedre sted å leve hvis vi køler på med litt mer funky soul, dagens alternativ er god og gammeldags huskestue fra en eller annen svunnen sydentur som … ja, skal spare dere for detaljer men spe på med litt smil og latter og en dæsj med kjærlighet så blir dette bra.
Jeg skal være DJ i morgen, og regner med å fylle dansegulvet med denne:

10 kommentarer

 1. Takk for motivasjon på en fredagsmorgen, Morten!
  Du har en skrivekunst og en innlevelse i setningene dine som jeg ikke ser maken til og dagens tekst bør gå ut til alle som sitter og skal ansette noen, eller aller helst til de som ikke burde gjøre det?

  Kul musikk, du hadde fått meg til å danse til den på festen din :)

  Klem, Anita

  Liker

 2. Det er stor kunst å servere viktige poenger med den snerten som du fargelegger sidene dine med.
  Får litt sånn «setter kaffen i halsen-følelse» når jeg jeg leser men i denne sammenhengen så er det bare et tegn på at dette er bra.

  Ha det gøy på festen i morgen, skulle gjerne vært der og danset ♥

  HM

  Liker

 3. Ah, det er så dritbra, Morten!
  Men musikken, da mann – en fantastisk video som minner meg på at det var jo akkurat sånn damene danset på den tiden.

  Please, bring me back in time – takk og god fredag!

  – ders ;)

  Liker

 4. Hei på en fredag!
  Det er en stund siden jeg har kommentert her inne, men denne teksten kan jeg ikke slippe ukommentert. Det er som om jeg ser deg foran meg når jeg leser hva du skriver og husker hvordan du sto og snakket foran en måpende forsamling som du imponerte med din kunnskap og dine krystallklare og konstruktive ord og meldinger.

  Jeg håper at jeg en dag kan få jobbe sammen med deg!
  God helg!

  Neelam @~)~~~~

  Liker

 5. Utrolig bra tekst, noe av det bedre som finnes på karrierefronten. Det er sterke ord som skaper gode bilder, det vil si god formidlingsevne.
  Det er bra og det trengs!

  Hilsen Rae

  Liker

 6. Jeg hadde sånn rød kjole, kjøpt på H&M og fristet av en plakat med helfigur av Kylie Minogue.
  Gud bedre, for en fantastisk tid. Jeg tror jeg danset på den samme måten, også :)

  Teksten din er som vanlig klar og klok.
  Ønsker deg en fin helg og så er jeg rimelig sikker på at du får dansegulvet til å koke.

  Hedvig

  Liker

 7. «jeg lurer på hva som bor i sånne mennesker..» Ja det kan man lure på hvis poenget er å psyke ut kandidaten i stedet for å bli kjent med vedkommende. Balanse og likeverd er like viktige verdiord i et intervju som på andre områder i livet, og det kan godt ivaretas selv om det er tre personer på ene siden av bordet og en på den andre. Du satte meg på ei historie, men den kommer senere …Fortsatt god søndag!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s