Det er hullene som lager smaken

Jeg skal rippe litt opp i dette med hull i CV, jeg opplever stadig jobbsøkere som minner med på viktigheten av å ha svaret klart når spørsmålet kommer.
Jeg sier rett ut at dette hullet er med på å gi deg en viktig erfaring, en erfaring som antageligvis – for ikke å si forhåpentligvis – har gjort deg til akkurat den du er i dette øyeblikk. Og det er jo det som er interessant å vite i en ansettelsesprosess, det er mange som glemmer at det stort sett dreier seg om et «her og nå-perspektiv» hvor det er den du er akkurat nå som gjør det interessant å snakke med deg.
De som ikke ser den eller skjønner den, kan slenge seg i veggen …

Dette «rippet» ble initiert av min yngste datter som lurte på hvorfor det egentlig er huller i osten, og de som følger med på disse sidene vet at jeg har en tendens til å finne tekstboostere fra mange ulike arenaer.

Det er snakk om en ganske komplisert biologisk modningsprosess når osten blir til ost som vi kjenner den, det er mikro-organismer og enzymer som er tilsatt ystemelken som omdanner den ferske og smakløse ostemassen til en ost med gradvis kraftigere smak og smidigere konsistens. Hullene dannes under modningen, en jobb som gjøres av spesielle melkesyrebakterier som bryter ned melkesukker til diverse syrer og karbondioksid. Hullene skyldes rett og slett at bakteriene lager karbondioksid og * pffft * så lager de disse karakteristiske hullene i osten.
Jeg er litt usikker på denne pffft-lyden, men se på det som en slags kunstnerisk frihet.
Sammen med karbondioksid dannes det som sagt en del andre stoffer som fikser lukt og smak i osten, og derfor kan man se på hullene for å avgjøre om osten er bra eller ikke. Hvis hullene er for små, så betyr det at det er produsert for lite karbondioksid, og da er det sannsynligvis produsert for lite av de andre aromastoffene også.
Det betyr at osten ikke er noe god.
Det betyr at det er hullene som lager smaken.
Tenk på den, du!

Nå er det ikke sånn at jeg oppfordrer noen til å konstruere huller, for all del, men jeg vil at du skal flytte fokus fra dette hullet og til det som virkelig betyr noe. Det kan være at du opplever at den som sitter på den andre siden av bordet i en vanskelig intervjusituasjon pirker og driller og griller, men da er det ditt ansvar å trekke samtalen ned på et konstruktivt nivå for å underbygge din påstand om at du er riktig person til den aktuelle stillingen.
Det er jo derfor du har kommet deg til dette intervjuet.
Det er lett å føle seg litt underdanig i en intervjusituasjon, mest med tanke på at den eller de som sitter på den andre siden av bordet har en viss makt, men du skal samtidig være klar over at det finnes mange mennesker der ute som ikke er så flinke som du kanskje tror.
Det finnes mennesker som rett og slett ikke vet hva de driver med.
Det er ganske mange av dem, og du skal ikke se bort i fra at du kan treffe en av dem i din egen jobbsøkerprosess.
Tenk på den også, når du først er i gang …

Jeg er ganske lei av sånne «eksperter» som forteller i de fleste medier at man ikke skal ha hull i CV, og det er kanskje flere enn meg som har lagt merke til at det stort sett et mennesker fra bemanningsbransjen som forteller om dette. Man kan lure på hvorfor, og jeg spurte en ung jente fra et bemanningselskap en gang om det rett og slett var fordi de ikke er gode nok til å selge varer som ikke kommer fra samlebåndet.
Det kom ikke noe svar.
Det kom kanskje en nervøs rykning, men det er vel ikke annet å forvente …
Hver gang jeg leser disse «ekspert-tipsene» så er det ingen som forteller hva man skal gjøre når hullet først er der.
Det er jo det som er poenget, er det ikke?
Grøss …

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s