Skjønnhet kommer innenfra

Jeg har vært på et inspirerende foredrag om employer branding med fokus på den viktigste nøkkelen, nemlig differensiering. Du har sikkert lagt merke til hvordan ulike bedrifter presenterer seg i stillingsannonsene sine med tanke på hva de «står for» og hva de tilbyr sine ansatte og sånne ting.
Det meste er egentlig bare fjas.
Eller, litt feil å si akkurat det, men jeg bruker det begrepet fordi det er så få som klarer å komme fram til noe annet som virkelig gjør en forskjell. Tenk over hva du leser når du ser en stillingsannonse som du føler treffer deg på en eller annen måte, forhåpentligvis er det arbeidsoppgavene som er den første gjenkjennelseseffekten men så begynner du kanskje å tenke på hva som skal til for at du egentlig har lyst til å begynne der.
Det skal treffe dine motivasjonstriggere, og det er jo nettopp det som er poenget med employer branding.
Da er det viktig å forstå at mennesker tiltrekkes av forskjellige ting.
Du kan gjøre en kjempejobb et sted, mest fordi du trives med menneskene rundt deg og er trygg på arbeidsoppgavene dine, får noen nye utfordringer og … ja, rett og slett har det ganske bra.
Det betyr ikke nødvendigvis at du kommer til å gjøre det like bra et annet sted.
Faktorene er endret.
Det er med andre ord ikke lett å beskrive hva som er bra og hva som kanskje ikke er like bra, det er en vurdering som leseren må foreta selv. Man må også huske på at det som du syns var bra for noen år siden, kan være noe som ikke betyr så mye for deg i dag.
Mennesker er i endring.
Verdibildet forandrer seg.

En av foredragsholderne har en god tekst på sine firmasider hvor han beskriver hvordan de fleste bedriftene i Norge er bygget på et hierarki der suksess er synonymt med å nå toppen og tjene mye penger og ha mye makt. Sannheten er at det ikke er alle som trigges av dette, det er ikke alle som har lyst til å røske opp i eget verdibilde for penger og makt og det er en godt bevart hemmelighet at mange selskaper går glipp av gode kandidater på grunn av disse tvangstankene.
Jeg anbefaler denne øvelsen:
Spør deg selv hvorfor du går på jobb …

Jeg har nevnt i tidligere tekster at det finnes en del selskaper som konstruerer et kulturbilde og visjon og verdier på lukkede styrerom og presenterer et resultat hvor de forteller at de ønsker å fremstå som sånn eller sånn mens de i virkeligheten ikke har filla peiling på hvordan de faktisk blir oppfattet. Jeg er klar over at dette kan være en frase eller en litt ullen fremstillingsform, men greia er at det er mange som gir inntrykk av at det ikke har så mye å si hvem du er bare du fremstår som noe bestemt.
Skjønnhet kommer innenfra.

Jeg har sett en del stillingsannonser i mitt liv, – en ting er hva de ulike selskaper mener de kan tilby, men noe helt annet er dette med hvilke kompetansekrav som de får seg til å liste opp.
Det er trist.
Det er for lite fokus på «hvem» de ønsker inn i den aktuelle rollen, og det er jo det som er poenget.
Min oppfatning av en god tekst er en som rett og slett ikke lister opp formelle «krav», men som kan få kandidaten til å se sitt eget speilbilde når vedkommende har annonseteksten foran seg og leser hva oppgavene går ut på.
– «Dette kan jeg …»
– «Dette har jeg lyst til å gjøre …»
Deretter må man fortelle bedriften hva de kan bidra med for å bevise at de kan svare på spørsmålet som de kommer til å stille – «hvorfor skal vi ansette deg?»
Jeg har ikke sett så mange av disse annonsene.
Jo, ved nærmere ettertanke så kan jeg trekke fra en tekst jeg husker fra Hard Rock Cafe som viste logo og en eneste setning: You know who you are and where to work
Genialt.

Ja, og så var det fredag, da …
Lev lurt, tenk fine tanker og gjør noe med dem.
Jeg har sagt det før og sier det igjen – jeg tror verden hadde blitt et litt bedre sted å leve hvis vi køler på med mer funk …
– «Over til Bergen … her er BABA NATION»

4 kommentarer

 1. Herreminhatt. Likar so godt dine innlegg.. Kvifor er det ikkje fleire som har forstått desse tinga.. Stillingsannonser, intervjumetoder, rekrutteringsprosess.. Det handlar jo om å prøve og få tak i rette menneska til rette jobbane.. Også stor sans for ditt innlegg; mennesker som rekrutterer mennesker :)Klart ein må vere sikker på at folk har rette papir, men samtidig er det ikkje alltid papir som viser kunskapen.. Takk for mykje gode innspel, tankar og refleksjonar!

  Liker

 2. Det er så bra, Morten!
  Du treffer blink igjen med dine gode tekster og meninger om mangt, er sikker på at mange kjenner seg igjen i det du refererer til med tanke på å finne motivasjonstriggere i samsvar med eget verdibilde.

  God helg!

  Anita :)

  Liker

 3. Ei tekst med mange moment, fin !

  Dei få gongane eg har vore på leit etter ny arbeidsstad synest eg at stillingsannonser viser seg nokså standaristerte. Lite som seier noko om den eller den arbeidsstaden, bortsett frå dei vanlege «frasene» om kva verdier dei arbeider etter. Viktig det, men det vert sagt lite om korleis ein vil oppnå at desse vert etterlevd.Sjølvsag prøver eg finne informasjon om arbeidsstaden sjølv, via nettet eller om eg er så heldig, spør nokon som arbeider der, men det er først når ein er «innanfor» ein opplever kvardagen.

  Eg har vore på jobbintervju, der eg vart «grilla» av 7 stk. Dei fekk mykje informasjon om meg. Eg fekk lita tid, eller kanskje først og fremst lite mot, til å spørje tilbake kva eg kunne forvente av rammer, endring, støtte,etc i bedrifta som eg alt var ein del av, men som eg no skulle «stige» litt i graden i,Eg fekk jobben.
  Eg har vore på jobbintervju der 2 pluss meg var til stades. Litt bedre rammer for informasjonsflyt. Jobbane har eg fått.
  Eg har søkt jobbar via elektroniske søknader, på arbeidsstad eg tenkjer hadde vore midt i blinken for meg, “Dette kan jeg …”
  – “Dette har jeg lyst til å gjøre …”Eg har ikkje nådd fram med den eg er. Eg har ikkje kome til intervju og fått spørsmålet : “hvorfor skal vi ansette deg?” Eg har ikkje fått jobbane.

  Mitt oppsigelsesvern er sterkt. Eg kan skifte arbeidsstad om eg kjenner at det vert det rette for meg. Eg har tenkt, og tenkjer på det der eg no er ; Har dei fått den personen dei trudde dei ville få ? Er eg den arbeidstakar bedrifta og medarbeidarane mine ynskjer ? Gjer vi kvarandre best mulig ?

  «Mennesker er i endring.» Ja.
  «Verdibildet forandrer seg.» Tja. Det spørs litt tenkjer eg, kva verdiar det er snakk om. Eg tenkjer vi er nokså konstante.

  Ein kommantar kanskje på sida dette, men eg sender den likevel :)

  Ha ei finfin helg med soul og funk i seg Morten !

  Marieklem

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s