Når hjertet vrenger seg …

Fredag er en sånn grei dag på jobben, det skjer noe med stemningen og de fleste går rundt og gleder seg til å ha fri i helgen, kanskje komme litt bort og tenke på noe annet. Det er bra, men noen ganger snakker vi om at dette henger sammen med en ønske om å komme seg bort fra arbeidsplassen fordi man ikke trives eller om det bare er den samme gamle greia at man skal ha litt fri og slappe av så man er opplagt til å møte nye utfordringer i uka som kommer.
Det er dette jeg hadde tenkt å skrive litt om i dag, men så har jeg nettopp sett på nyhetene at «dommen» har falt i Sigrid-saken og nå har jeg rett og slett ikke lyst til å gjøre noen ting …

Jeg nevner i en rekke tekster på disse sidene at jeg syns det er trist at det finnes så mange som ikke lar mennesker får lov til å være mennesker – tekster som primært retter seg mot arbeidslivet men som definitivt er overførbart til øvrige arenaer og spesielt når det handler om mennesker som går så langt at de utfører handlinger som tar livet av andre mennesker.

Det er menneskelig å reagere med avsky og hevn og annet når man opplever mennesker som vrenger hjertet sitt og styrer handlingene sine fra den mørke siden.
Det er en del av dette med å være menneske.

Det meldes på nyhetene at det ikke finnes noen enkeltbevis, men retten mener en samlet vurdering ikke gir tvil om at 38-åringen drepte Sigrid og at tiltalte har opptrådt som det står beskrevet i tiltalen …

Jeg så en mamma og en pappa i en rettsal mens de ventet på at dommen skulle forkynnes, tenker at de må ha en vanvittig indre styrke der de sitter i samme rom som et menneske som har tatt livet av datteren deres på en bestialsk måte, bevisene er så klare som de kan bli men mannen på den andre siden klarer ikke å gjøre rede for seg så da kan vi ikke annet enn å ta han i hånda og leie han ut til en tilværelse med rent sengetøy og kanskje noen blomster i vinduskarmen for alt jeg vet.

Det er fredag, himmelen er blå og solen skinner, i hvert fall her hvor jeg befinner meg. Naturen inviterer med flotte farger og jeg skal gå meg en tur i skogen, jeg bor sånn til at jeg kan gå en tur i skogen og høre skogens ro i løpet av ti minutter.
Jeg skal finne meg en stubbe, kanskje en stein eller kanskje jeg bare setter meg rett ned.
Jeg trenger å være alene.
Jeg tror det er mange mennesker som kan ha godt av det en gang i blant …
Jeg blir noen ganger skremt over mitt iboende hat for mennesker som utfører stygge handlinger mot andre mennesker og spesielt saker som dette med tanke på at jeg også er pappa til to jenter. Jeg håper at jeg aldri vil få oppleve noe sånt slik at jeg må vrenge hjertet mitt og utføre handlinger som kanskje ikke kan forsvares i en rettsstat.
Jeg tror jeg deler disse tankene med de fleste, men blir likevel skremt av tanker som jeg håper aldri vil bli noe annet enn mørke tanker samtidig som jeg vet at Gud i Himmelen eller Faen i Helvete vil gi meg den styrken som jeg trenger.
Det er med andre ord best at jeg får lov til å være litt alene, men jeg tror ikke … eller jeg har lyst til å påpeke at dette ikke er skrevet i affekt.
Det er sånn jeg er, og det er kanskje noe jeg blir bura inne for en dag for alt jeg vet …

Dette er favorittsangen til Sigrid, regner med at hun har trådløst der opp i skyene så hun kan høre sammen med alle de andre englene …

.

– Det er dette det handler om
– Når gråt du sist

10 kommentarer

 1. Jeg er ikke sånn. Jeg tror ikke jeg noen gang har hatt et ønske om å bryte ut slik og «utføre handlinger som kanskje ikke kan forsvares i en rettsstat.». Jeg vet ikke hvorfor, men jeg har det ikke i meg, tror jeg. Dog, mange vil trolig si at det skyldes at jeg ikke har barn.

  I dag er det 4 års dagen for drapet på en god venn av meg. Jeg har fremdeles ingen interesse for om han som ble dømt til 5 års fengsel nå er kommet ut. Jeg hadde ikke en gang den gang et ønske om at han skulle sitte så lenge som mulig.

  Den som er borte kommer uansett ikke tilbake.

  Liker

 2. Det virker som om prinisppet for «hevn» er totalt fraværende i det norske rettsvesenet, med dertil ekstra vekt på å få domfelte på rett kurs. I slike saker som dette, synes jeg det blir feil.

  Liker

 3. Rettsystemet er helt feil når den domfelte får mer fokus enn ofrene – også med visshet om at ofrene hverken kommer tilbake eller kan lege sine sår.
  Det er riktig som du sier, Morten: Det handler om å la mennesker være mennesker, og jeg har erfart at mennesker med et stort hjerte også har en stor «bakside», på godt og vondt.

  Jeg skulle gjerne vært med deg i skogen i dag, men bor på en annen kant av landet. Tar meg en tur ned til sjøen i stedet og skal kaste noen steiner, det er sånn jeg pleier å reagere når jeg opplever noe som jeg ikke syns er bra med god terapi i å se på ringene som dannes, strekker seg ut og blir borte.

  Takk for at du deler dine sterke tekster.

  Liker

 4. Gud, så vakkert ……….
  Jeg fikk lyst til å skrive et eller annet, men jeg får det ikke til og velger derfor å legge inn et symbol som jeg ser at det er flere som har gjort.

  Klem fra Hedvig

  Liker

 5. Nydelig vàr video som fylgde dine urolige, sterke ord.
  Alle følelsar er lov å kjenne på.

  Livet, Døden.Kjærleiken.

  Marieklem

  Liker

 6. Enig med de andre. Dette var en fantastisk tekst. Jeg kan forstå hevntanker også, og hadde nok hatt en del av dem hvis noen gjorde noe mot min datter. Men det kan vel ikke forsvares. Jeg skulle likevel ønske vi hadde mot til å dømme syke mennesker, for jeg synes det bare gjør smerten verre når psykiatere nesten setter retten ut av spill. Syke må gjerne få behandling, men ikke som et alternativ til straff.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s