Trykkfeil i studiekatalogen?

Noen ganger lurer jeg på hva det er med journalister som brenner for å skrive om alle som ikke får seg jobb i dette landet – denne gangen er det NA24 som skriver om en nyutdannet jente (23) som forteller at hun har søkt på mellom 70 og 100 jobber uten at hun har fått jobb.
Velkommen til den virkelige verden, jenta mi.
Livet er nok litt annerledes enn hva man kan lese i en studiekatalog.

Jeg vet ikke hvordan hun går fram når hun søker, men det sier seg nesten selv at hun bør endre taktikk selv om hun ikke har holdt på i mer enn to måneder. Nå har hun valgt å stå fram i media for å belyse hvor vanskelig det er for unge, nyutdannede å få seg jobb.
Wake up and smell the coffee …

Dette er et eksempel som føyer seg inn i rekken av triste skjebner som får lide på bekostning av dårlige veiledere på skolene som definitivt burde ha blunket med lysene når man velger en hylle uten bærekraft.

Jeg er egentlig litt lei av å kommentere sånne tekster, men akkurat denne fikk jeg fra en av mine største beundrere, noe som helt sikkert er en sannhet med en del modifikasjoner men jeg kunne ikke dy meg for å skrive akkurat det.
– «Du, Morten», begynte hun, vi kan jo for ordens skyld kalle henne Malin, og de som følger med på disse sidene vet sikkert hvem hun er.
– «Du har jo nesten blitt en sånn … hva er det man kaller det … en sånn rikssynser når det kommer til sånne tekster, hvor mange kommentarer har du på VG-siden din nå?»
Jeg svarte ikke.
Eller, hun fikk et smil.
– «Skal du intervjue meg igjen?»
– «Nei», svarte hun kort og trakk på skuldrene.
– «Skal på jobb … må rekke t-banen, men du kan jo taste ned noen setninger så kan vi se på det sammen litt senere».

Det får bli med dette.
Det er ikke så mye mer å si om sånne saker, egentlig.
Jeg bør vel kanskje skrive noen ord om denne rådgiveren fra NAV som uttaler seg i den samme teksten med beskrivelser av tilbudet som jobbsøkere kan forvente, men med vissheten om at det begrenser seg til jobbsøkerkurs hvor man trener på søknadskriving og CV og antageligvis noen formaninger om å være positiv, så lar jeg det passere. Det som jeg lurer på, er hvorfor i all verden det ikke er noen som skriver om utdanningsinflasjonen, indoktrineringen eller hvordan den nye generasjonen bør riste på krystallkulen sin?

Man kan for eksempel begynne med å fjerne tekstene i studiekatalogene som forteller om alle drømmejobbene som finnes der ute. Når man først er i gang, så bør man strekke litt gaffa over kjeften på noen av disse «rådgiverne» som forsøker å trøste frustrerte jobbsøkere med at de kan komme tilbake og ta opp fag og forbedre karakterene sine.
Det går som det går når man lar seg forføre av noen som tjener gode penger på å fortelle at hvem som helst kan bli hva som helst.
Grøss.

Det finnes ingen bedre tips enn å starte med en vurdering av forutsetninger og muligheter.
Det handler om å begynne i den riktige enden.
Det er nemlig en stor forskjell på hva folk ønsker å bli, og hva samfunnet har behov for.
Sånn er det bare.
Kunnskapsdepartementet kan fortelle om utfordringen med å rekruttere tilstrekkelig antall studenter til fag som samfunnet trenger, – et ganske kjipt dilemma for en del mennesker i verdens rikeste land med tanke på at du må stille deg spørsmålet om du bør utdanne deg etter hva som kan garantere jobb eller hva som interesserer deg mest. Jeg tror at et valg basert på interesse vil øke sjansen for å fullføre, ikke minst med tanke på at vi topper statistikken for studenter som hopper av eller detter ut eller kall det hva du vil, men da må man også minne seg selv på at den som er med på leken og de tingene der.
Sånn er det bare.
Jo, en ting til, – når man skal søke jobb så må man gjøre det ordentlig :)

Teksten er tastet inn i samarbeid med Malin (15), fremtidig journalist

Men for all del, – jeg digger drømmere som får det til.
Det handler om tro, håp og kjærlighet.
Dagens musikksnutt og knallsterke video er et godt eksempel på dette – her har dere FENDER HEIST med «Fighter».

4 kommentarer

 1. Jeg har inntrykk av at det er et rush av unge som søker mot Media & Kommunikasjon. Det kan jeg godt forstå. Men de som allerede er i mediabransjen advarer unge mot å søke dit fordi det nesten ikke finnes faste jobber – bare midlertidige jobber/frilansoppdrag. Dette gjelder også seriøse aktører som NRK. Noen bør sette arbeidsforholdene innen mediabransjen under lupen!

  Liker

 2. Hei Morten.

  Artig innlegg, og et viktig tema! Til dagen jobber jeg som rekrutterer i bemanningsbyrå, og leverer personell primært til oljerelaterte bedrifter. Jeg kan LOVE deg jeg treffer på mange unge drømmende mennesker, som fra sine veiledere er blitt lovet gull og grønne skoger etter endt utdannelse innenfor denne sektoren.

  De stiller til intervju med glitrende øyne, flotte og full av selvtillit, høflige og forberedt. De forventer høy lønn og fleksibel arbeidstid. De er verdensmestere, klar for en hver utfordringen, kler for erobre verden! Mang en gang går de fra intervjuet med en litt mer krummet rygg, forhåpentligvis mer forberedt på veien frem til en god og stabil jobb. Som kan ta litt tid!

  Synes det er flott at nyutdannede har selvtillit og står på, er litt pågående, men for dems egen skyld må de få litt informasjon om at en jobbsøker prosess kan ta tid.

  Alt handler om forventninger:)

  Ha en fin dag! Hilsen Kristin

  Liker

 3. Jeg tror vi kommer skjevt ut på så mange vis. Når det gjelder barn og unge, utdannelse og arbeid. Mye av «skylden» skal nok både foreldre og skoleverket ha.
  Jeg skrev om det store barnebedraget vi har bedrevet de siste årene. Det føyer seg kan hende litt inn i din tankegang.
  Ha en fin kveld :)

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s