Jævla drittsystem!

Aftenposten har en fin tekst som handler om frustrasjonen som jeg tror de fleste har opplevd med IT-systemer som ikke funker eller som ikke funker sånn som vi ønsker. De refererer til en svensk forfatter som har skrevet en bok som heter «Jævla drittsystem!» og den har umiddelbart kommet på ønskelisten min.
Snart jul, ikke sant …

Jeg startet arbeidskarrieren min i IT-bransjen og føler sånn sett at jeg setter meg raskt inn i de fleste verktøy som benyttes på en arbeidsplass, men på den annen side så har jeg også sett en del verktøy som det er mer tidkrevende å bruke enn vanlige konvensjonelle metoder.
Da må man si fra.
Sånn kan man ikke ha det.
Når man bruker mer tid på å bruke verktøyet enn å få jobben gjort, så er det noe som er helt galt.
De kjipeste verktøyene er logger, sånne hvor man skal skrive hva man har gjort for det kan jo være at det kommer noen etterpå som lurer på hvorfor man gjorde ditt eller datt i stedet for datt eller ditt. Det sier seg selv at det ikke er bra når et menneske bruker lenger tid på å bruke et verktøy for å fortelle hva som er gjort eller hva som skal gjøres i stedet for å bruke tiden på selve oppgaven. Det er i sånne tilfeller det kan klikke litt for meg og jeg tror også det er i sånne tilfeller at man kan skape grunnlag for noe som i ettertid kan oppfattes som beslutningsvegring.
Når det brenner på dass må man få rævva i gir.

Dårlige verktøy skaper frustrasjon og stress og det raserer arbeidsmiljøet. Det finnes sikkert noen som mener at det er menneskene som har skylda som ikke klarer å bruke verktøyene riktig, men majoriteten av disse er antageligvis de som tjener penger på å selge lisenser og supportavtaler.
Forfatteren av boken som teksten viser til har laget en liste over hvilke systemer som irriterer mest i arbeidshverdagen, og det kommer sikkert ikke som noen overraskelse at det er reiseregningssystemer og tidsrapporteringssystemer som topper.
Grøss.
Det er også interessant å påpeke hvordan skolevesenet forsøker seg med systemene sine, og det blir jo litt spess når brukervennligheten er så dårlig at elever og lærere kommuniserer via sms og facebook i stedet.
Jeg lurer for øvrig på hva han skriver om elektroniske rekrutteringsverktøy

Godt verktøy er halve jobben, men det stilles krav til brukeren.
Motorsagulykker pleier ikke å se bra ut.
Dette kravet må inkludere delaktighet i kartleggingsfasen, det vil si de som skal bruke verktøyet, for det sier seg selv at det er for sent å snakke med kjentfolk når ansvaret har havnet på pulten til en økonom på innkjøpsavdelingen. Poenget er at det finnes litt for mange mennesker der ute som ser sitt snitt til å tjene raske penger på å selge dritt som man egentlig ikke trenger. Det paradoksale er at de fleste argumenterer med begrepet «effektivisering» mens det i virkeligheten dreier seg om å tilfredsstille en eller annen som har et stort behov for innsyn i hva noen gjør eller ikke gjør.

Jeg har nevnt det før og sier det så ofte jeg kan, – la flinke folk få gjøre jobben sin i fred.

Det er tirsdag og dagens musikksnutt har ingen ting med noen ting å gjøre.
Det er bare en kul sang.

2 kommentarer

 1. Man skal da være effektiv, sies det. Og så kjøper man inn, det ene ubrukelige verktøyet etter det andre.
  Jeg vet ikke jeg om jeg vil bruke effektivitetsmåleren på en del av dagens «verktøy» av ulike slag.

  Det blir omtrent som kjøkkenmaskiner som skal gjøre kjøkkenarbeid enklere for den som befinner seg der. Når sammenkoblinger og leting etter forsvunnede komponenter tar lengre tid enn å foreta arbeidet på «gamlemåten» er det noe galt.
  Og man mister kompetanse.
  Dagens grineri over kjøkkenmaskiner over :)
  Ha en fin dag :)

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s