Hilsen fra Sverige

Jeg husker at jeg skrev en tekst om denne patetiske utdanningsinflasjonen for en stund siden som viste seg å bli bekreftet av rapporter og statistikk fra både SSB og NHO. Jeg har skrevet om kompetansemas og karakterfjas og master disaster og stort sett konkludert med at dette er noe du kan sette en tykk og svart strek over dersom du ikke kombinerer det med personlig egnethet som gjør at du oppfattes som riktig i forhold til de omgivelsene som du skal bevege deg i.

Dagens ord er ikke ment som noen videreføring selv om det sikkert finnes noen som ser sammenhengen, men jeg fikk lyst til å klippe litt fra en svensk undersøkelse som styrker mitt mantra om viktigheten av at ansatte passer inn. Det er som vanlig Ukeavisen Ledelse som har pirret kompetanseløkene mine med å kopiere fra en tekst som forteller hvor fokuserte ledere er av formelle ferdigheter når de skal ansette noen at de glemmer å gjøre jobben riktig siden det først er i ettertid at de forstår at det viktigste er om personen passer inn i organisasjonen eller ikke.

Gapet mellom rekrutteringskriteriene og kriteriene for vurdering av kandidaten i etterkant ser ifølge denne undersøkelsen ut til å være stort. Dermed er det kanskje ikke så rart hvis lederne blir misfornøyde med de rekrutteringene de gjør.
Sukk …
Svenskene ligger litt foran oss, så det drøyer vel en stund for sannheten kommer fram til oss.
Jeg har for øvrig tatt meg fri i dag.

2 kommentarer

  1. Siden du har tatt deg fri så tar jeg meg friheten til å kommentere siden det er så lenge siden sist. Du skriver mye bra om personlig egnethet og hvordan mangel på sådan gjør at formell kompetanse blir overflødig. Da tenker jeg at feilansettelser skjer fordi kompetanse er mye lettere å måle enn personlig egnethet, for hvordan kan man konkret vurdere om en kandidat gjennom personligheten sin er egnet for en gitt stilling når man bare har et intervju eller to til rådighet? Når jeg skriver kompetanse sikter jeg mest til den formelle kompetansen som utdanning og arbeidserfaring. Jeg vet at du opererer med et utvidet kompetansebegrep hvor f.eks. motivasjon er et sentralt ord.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s