Ta deg en bolle

Det finnes en del mennesker som hevder at språket vårt er i ferd med å bli ødelagt, og jeg er nesten sikker på at dette er de samme menneskene som kritiserer ungdommen nå til dags.
Dette har nemlig vært sagt i alle år.
Alle språk lever og alt som lever trenger næring.
Sånn er det bare.

Det dukker stadig opp nye uttrykk og begreper fra alle kanter.
Bokstavelig talt.
Det som er litt morsomt med sånne uttrykk, ja nå er de jo egentlig morsomme i seg selv og det er jo derfor de brukes, men det som er litt ekstra morsomt er når man hører noen som tydeligvis ikke vet hva de egentlig betyr.
Det finnes en artig bok som er skrevet av Ulf Gleditsch som heter «Det får’n si», det er en slangordbok fra 1952 og er vel antageligvis bare å få tak i på loppemarked, og her er oversettelsen til riksmål ganske klar selv om han egentlig ikke skriver om opprinnelsen – «De er lite ønsket».
Ha, den skal jeg bruke neste gang jeg treffer en såpekoker eller en taskenspiller …

Det er lett å videreutvikle dette begrepet, og variasjonene er ganske mange. Jeg kjenner en fyr som viser til at denne «bolla» er en klump med hasj som skal legges i pipa, og da blir jo forståelsen rimelig grei med tanke på at man blir oppfordret til å gjøre noe som får deg til å roe seg ned.

På den annen side, så har jeg en Pondusdigger i bekjentskapskretsen som mener at dette henger fra vikingene og ble brukt når en av gutta var så høy på sopp og trange skinnbukser at han ble oppfordret til å finne en busk å … ja, jeg er nesten fristet til å bruke begrepet «stryke laksen» …

Visste du forresten at de fleste slangbegreper har sin opprinnelse fra det som defineres som lavstatusgrupper?
Litt usikker på hvorfor, men de fleste mennesker liker jo å briefe med at de tør å bevege seg på fremmede arenaer hvor de treffer noen som krydrer tilværelsen litt.

Ok, folkens.
Det er fredag og noen skal vel snart på rævva i gir …?

.

Dersom du ser forstyrrende reklame i videosnuttene som jeg pleier å avslutte innleggene mine med, så finnes det en løsning – klikk her for å komme til teksten fra IDG/PCWorld som viser deg hvordan du kan fjerne søppelet.

5 kommentarer

  1. Opprinnelse er artige greier, og unge par som flytter sammen i dag, med nyinnkjøpt induksjonskomfyr, vil kanskje ikke forstå verdien av å «koke på ettervarmen». Ord og uttrykk er på vei både inn og ut, og bevegelse er bra!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s