Kreativ?

Det finnes en del mennesker som hevder at de er kreative og så finnes det heldigvis noen som virkelig er det.
Det finnes også noen som gir tydelig uttrykk for en viss usikkerhet for hva som egentlig ligger bak dette begrepet, og jeg så en tekst i Aftenposten hvor de hadde stanset noen tilfeldig forbipasserende mennesker for å sjekke hvor kreative de var ved å se hva de kunne gjøre med en binders.
Eh …
Jeg leser meg ned til dit hvor en fyr på BI har funnet ut at det er individuelle forskjeller når det kommer til kreativitet.
Wow.
Jeg kommer nok aldri til å slutte å la meg imponere av hva man kan lære på BI …
Jeg var heller ikke klar over at det gikk an å være professor i kreativitet, men alt er jo mulig i verdens rikeste land når det kommer til dette med skole og utdanningsretninger. Det sies at kreativitet er en grunnleggende egenskap hos noen mens den hos andre er som en slags muskel som kan læres opp.
Jeg er helt enig i den første påstanden, men jeg er … la meg bruke begrepet «litt usikker» på den andre som eksemplifiserer med at man kan øve på kreative metoder hvor man bevisst tenker utenfor boksen for å stimulere koplinger mellom nevroner i hjernen som igangsettes ved kreativ tenkning.
Bare sånn for ordens skyld, så er det denne professoren som sier det. Det er den samme professoren som sier videre at dette er en muskel (!) som er ettertraktet hos mange arbeidsgivere, noe han begrunner med å vise til stillingsannonser hvor det søkes etter kreative og nyskapende mennesker som tar initiativ.

Jeg er sikker på at du har sittet sammen med noen andre på et møte eller et seminar eller et helt annet sted hvor dere har blitt enige om at «nå skal vi være kreative, dere …»
– «Ja da …»
– «Du begynner …»
Det sier seg selv at det ikke pleier å bli så veldig kreativt.

Ingebrigt Steen Jensen er en mann som er kjent for sine kreative krumspring, jeg har stor sans for denne mannen og han refererer til enkelte kjøreregler hvor den viktigste er at det ikke er noen som får lov til å drepe ideskapningen ved å ha et negativt utgangspunkt. Han forteller at kreativiteten kan deles inn i to faser hvor den første er å få fram alle innspillene etterfulgt av en diskusjonsfase hvor man vurderer det som har dukket opp. Det vil med andre ord si at det må være lov å komme med innspill som enkelte kanskje ikke vil være så veldig begeistret for, og det kan henge sammen med at det finnes mennesker som sammenligner nye tanker med forandringer og det syns de er skummelt.
Jeg er egentlig ikke noen tilhenger av å analysere kreativiteten eller måle eller strukturere den på noen som helst måte, og i hvert fall ikke pakke den inn i prosesser eller retningslinjer eller noe annet.
Dette er rett og slett en positiv egenskap som skal få lov til å løpe fritt.

De fleste begreper, titler og betegnelser har en tendens til å bli vannet ut over tid.
Sånn er det bare.
Kreativitet kommer opprinnelig fra «creare» som kan oversettes med en skapende tenkemåte som gir en spesiell evne til å fange og uttrykke en visjon som ofte blir betegnet som innovativ, oppfinnsom og fantasifull. Jeg liker det siste best, det er bare å se på barna som bekrefter påstanden om at alle mennesker er kreative i utgangspunktet, i hvert fall en liten stund før trøtte foreldre eller pedantiske pedagoger åpner kjeften. En eller annen, husker ikke hvem, fortalte en gang at dette kan ha en sammenheng med at barna ikke har de samme bekymringene eller hemningene som forstyrrer kreativiteten. Det er det som er litt kjipt med å bli stor, eller større eller voksen og man lar seg tvinge inn i et fast mønster for å fremstå så lik de andre som mulig. Hvordan var den setningen som jeg pleier å repetere til det kjedsommelige når jeg er inne på disse tingene … jo, man blir født som en original og bruker mesteparten av oppveksten sin til å bli en dårlig kopi.
Dersom du har noen kreative sjeler i din nærhet, så ta godt vare på dem.
Kanskje det er deg, for alt jeg vet …
Jeg vet om noen lesere som jeg definitivt vil definere som kreative, – dette blir en liten digresjon kanskje, men jeg fikk lyst til å tipse om nettsidene til Ingrid dos Santos fra Fredrikstad som gir en pekepinn på kreativitet.

Når man snakker om kreative mennesker, så dukker det som regel opp kunstnere, forfattere, arkitekter, kokker, musikere og dansere og så finnes det noen som også mener at alle disse som kommer opp med gode og funksjonelle løsninger på et problem eller en utfordring kan oppfattes som kreative.
Akkurat den er jeg litt usikker på.
Det blir liksom noe annet, på en måte.
Det er nesten en liten tankevekker at kreativitet i dagens verden har en tendens til å bli oppfattet på lik linje med noen av de tingene man gjør uten at man skjønner hvorfor man gjør det og som ikke er noe annet enn noe som henger igjen som en form for overlevelsesinstinkt.
Det har lite med kreativitet å gjøre, mener nå jeg.
Tilbake til denne bindersen som i utgangspunktet minnet meg på disse menneskene som skal forsøke å fremstå som kreative i en jobbintervjusituasjon ved å legge den på bordet – bindersen, mener jeg – og spørre kandidaten om hvordan vedkommende vil forbedre denne oppfinnelsen.
Noen tror nemlig at det går an å vippe på en kreativitetsbryter og *klikk* så er det form og farge og full pakke.
Man oppnår ganske lite med sånt fjas.
Man kan risikere å oppnå det helt motsatte, men det tenker de kanskje ikke på å sitt eget jag etter å fremstå som noe helt annet enn hvem de er i virkeligheten.
Ja.
Det var vel egentlig det vi hadde i dag.

Jo, en ting til: GRATULERER MED DAGEN, THEA!
Denne er til deg:

.

Dersom du ser forstyrrende reklame i videosnuttene som jeg pleier å avslutte innleggene mine med, så finnes det en løsning – klikk her for å komme til teksten fra IDG/PCWorld som viser deg hvordan du kan fjerne søppelet.

4 kommentarer

 1. «Dette er rett og slett en positiv egenskap som skal få lov til å løpe fritt»

  Du kan få sagt det, Morten!
  Det er derfor jeg digger sidene dine, for du sier alt som det er.

  Og så må jeg få lov til å si at jeg liker One Direction selv, denne sangen og ikke minst videoen er utrolig bra men jeg får ikke lov av datteren min å si det høyt :)

  Marthe

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s