Kald pust fra øst

Næringslivet i verdens dyreste land flommer over av utenlandske selskaper. Vi digger amerikanske profiler og italienske og franske merker, men har fremdeles en slags iboende skepsis til enkelte nasjoner som fremdeles feiltolkes med stereotypiske fremstillinger. Jeg tror russerne er en av dem som vi kanskje ikke er helt klare for her hjemme, og det er kanskje noe som henger igjen fra den tiden for lenge siden men ikke så lenge siden men lenge før vi ble verdens rikeste land og det var noen som sa at vi måtte passe oss for russerne.
De var rå og brutale.
De var skikkelig skikkelig slemme, og det fantes til og men noen her hjemme som reiste ut av landet for å kjempe andre lands krig mot denne ukjente styggedommen som litt senere skulle bli en alliert i kampen mot de som virkelig var slemme og som vitterlig beviste at de var det gjennom sine grusomme handlinger. Deretter fulgte mange år med en stillestående kald krig og oppfatningen om manglende ansvarsfølelse og likegyldighet for ivaretakelse av ressurser. Tradisjonelt sett har en betydelig del av norsk samarbeid med Russland skjedd på en viss avstand med påstander om sendrektig russisk byråkrati, dårlig infrastruktur og korrupsjon.
Det går en ganske interessant serie på FOX som heter Meet the Russians hvor vi følger forskjellige mennesker i deres hverdag og virke, og her snakkes det litt om denne motreaksjonen til kommunismen hvor statseid eiendom ble gitt bort som en del av masseprivatiseringen, den raske overgangen til kapitalismen sto ikke i stil til lover og regler og da går det som det går. Jeg kjenner ikke så mange mennesker i min nærhet som har russisk samarbeidserfaring å vise til, og har vel egentlig ikke tenkt noe særlig på denne store nasjonen i øst.
Inntil nå.

Jeg fikk en henvendelse gjennom LinkedIn fra en dame som jobbet som Senior Recruiting Manager i et russisk rekrutteringsselskap og som hadde blitt tipset om at jeg var en person som de kanskje burde samarbeide med.
Jeg sendte et raskt svar tilbake som bekreftet min interesse, og så ringte hun like etter.

Jeg vet ikke hvor mange av dere som har blitt kontaktet av hodejegere, men når man jobber med dette selv så blir man litt ekstra «på». Jeg har fått et gjentagende spørsmål en del ganger, og det er hva som skal til for å bli kontaktet av hodejegere.
– «Gjør en god jobb», svarer jeg.
– «Gjør deg synlig».
Det handler om å legge fra seg positive visittkort på forskjellige steder, for dyktige hodejegere jobber på den måten at de tar referansesamtalene først og da sier det seg selv at det er smart å ha et omfattende bransjenettverk hvor flinke mennesker kommer med anbefalinger om andre flinke mennesker. Det er dette som fagmennesker kaller research og de som virkelig er gode på dette og som har holdt på en stund, trenger faktisk ikke å snakke med mange for å komme dit de vil.
– «We know how you work», fortsatte hun.
– «Your referrals are telling us that this is exactly what we are looking for and we will discuss this opportunity on Skype tomorrow».
Nå hadde det for øvrig vært fint om jeg var litt flinkere til å skrive med sånn lydskrift, for russere som snakker engelsk er ganske kult å høre på.
Jeg er ikke så begeistret for møter på Skype, men greit nok.
Greit nok var tydeligvis greit nok, og noen dager senere ble jeg invitert til et møte på et hotell i sentrum.
Tre mot en.
Greit nok, det også.
Kald pust fra øst ble litt mildere når hun fortalte at de jobbet med en kunde som skulle etablere seg i Norge og ønsket seg en rekrutteringspartner med lokal forankring. Lokal forankring er bra, og de snakket om arbeidsmetodikk og fremdriftsplan og jeg kunne ikke annet enn å være imponert over deres gode research. Det var som å høre mine egne ord, det var bare det at det hørtes mye kulere ut når det ble sagt av russiske damer.
Jeg skal ikke påberope meg noe om russisk effektivitet siden jeg ikke har noe å sammenligne med, men jeg ble presentert en deadline på fire uker og da var det ikke annet å gjøre enn å legge fra seg alt annet, holde pusten og dykke ned i den kalde materien.

Vårt påfølgende oppfølgingsmøte var på det samme hotellet, og jeg la merke til at han som serverte oss ved lunsjbordet virket litt reservert og på grensen til avvikende og fordomsfull.
Det er sånne ting man merker med en gang.
Nå er det jo sånn at enkelte russiske damer ser ut som … russiske damer, og de har kanskje et litt annerledes syn på hva det vil si å ta seg ut i sosiale settinger.
De minner meg litt om rosabloggere, og det er ingen god ting å bli minnet om.
Forskjellen var at de ikke hadde rosa tåke i hodet sitt, men jeg må likevel innrømme at jeg følte meg litt mer som en kunde og ikke en tilbyder if you know what I mean og det var kanskje det som var grunnen til kelnerens … la meg bruke begrepet «skepsis», men så visste jo ikke han at dette var dyktige forretningsfolk som oppfattes som litt mer aggresive når det kommer til dette med å gjøre forretninger, og da er det rimelig greit å vite at man står trygt med en god utdannelse fra livets skole.
De er tøffe.
Greit nok, det også.
Den som er med på leken må tåle steken.
Jeg presenterte syv kandidater til tre ulike toppstillinger innen finans, personal og salg- og markedsføring.
Det gikk bra.
Resten av historien vil du antageligvis lese om i DN eller en annen blekke en gang på nyåret.

Hodejegere lever i en litt annen verden enn de som jobber med tradisjonell rekruttering – vel og merke de som er gode – men det er ingen ting i veien for at du kan forsøke deg med et eget utspill. Du må bare være klar over at din egen research er avgjørende for om det blir en god samtale eller ikke, du må finne en som jobber med noe som du jobber med og så må du rett og slett ha historien din klar. Du må også være klar over at det finnes noen som tror de er veldig kule uten at de egentlig bør ha noen god grunn til å tro det og så finnes det noen som rimer med den stereotypiske fremtoningen om eldre menn med grått hår og stripete dress i dype skinnstoler, litt sånn psykologaktige typer som graver i personligheten din og som får kaffe servert av en kvinnelig assistent som er veldig trainee i tøyet og som lukter master fra US eller UK i tillegg til noe BI-greier.
Ta det for det som det er verdt.
Den beste metoden for at du skal bli kontaktet av flinke folk er rett og slett så enkelt som å være dyktig. Det er de som ikke tenker på å bli kontaktet som helst blir kontaktet, og det henger kanskje sammen med at de er opptatt av å gjøre en god jobb der de er.

Fokuser på arbeidsoppgavene dine.
Det er realkompetansen som er det viktigste.
Nettverk er noe man aldri kommer seg unna og da dreier det seg om å være synlig i aktuelle fora som er interessant for nettopp deg og din kompetanse – dette kan være ulike temasamlinger, seminarer og brukergrupper.

Du må for all del passe deg for smiger fra noen av disse hodejegerne – vel og merke de som kanskje ikke er like gode på research – siden det kan vise seg at stillingen ikke er så interessant som du først ble forespeilet fordi deres iver med å ha noe å vise fram til oppdragsgiveren sin kan være litt større enn dine egne preferanser. Vær også klar over at det er noen som kan finne på å ringe til deg for å få nye tips om kandidater, det er et tegn på at de jobber men noe spennende, og jeg har opplevd at det finnes noen som går i vranglås og som ikke forstår hvorfor de skal komme med tips eller uformelle referanser.
Ikke gjør det.
Dette betyr at du står på lista deres, og neste gang kan det være deg som blir prikket inn.
Tenk på det.

.

Dersom du ser forstyrrende reklame i videosnuttene som jeg pleier å avslutte innleggene mine med, så finnes det en løsning – klikk her for å komme til teksten fra IDG/PCWorld som viser deg hvordan du kan fjerne søppelet.

Én kommentar

  1. Akkurat som nordmenn er i ferd med å bli, vi er nyrike og bortskjemte og stiller høye forventninger til alle rundt oss når vi er på ferie for å digge oss sjøl.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s