Hvis og kanskje

– «Skjer’a?»
– «Nei …»
– «Ikke hørt noe?»
– «Nei», sukket hun.
– «De sa at de skulle ringe meg når de visste om noe eller … de sa at det kanskje var litt stille, og sånt … men de ba meg om å følge med på sidene deres, da … »
– «Lenge siden?»
– «To uker … er det lenge?»
Jeg nikket, flyttet blikket mot den lysende tavla som fortalte at det var to minutter til t-banen kom.
– «Hvilke andre aktiviteter gjør du?»
– «Nei», nølte hun.
– «Prøver å trene litt, da … på Elixia …»
– «Jeg tenkte mest på hva du gjør i tillegg til at du har snakket med dette ene vikarbyrået … regner med at du snakker med flere vikarbyråer?»
– «Kan jeg det, da?»

Mandag morgen, jeg står på perrongen og venter på denne hvite tuben som skal frakte meg ned til sentrum og et kundemøte etterfulgt av en hyggelig lunsj og et foredrag. Jeg har egentlig stengt butikken for i år, men av og til så dukker det opp noe som virker morsomt og da hiver jeg meg på. Nå sto jeg ved siden av en dame som også var klar for morsomme ting, men som tydelig ga inntrykk av at hun hadde gått feil og ikke fant veien tilbake. Vi hadde truffet hverandre for noen uker siden, og det var da jeg hadde bedt henne kontakte et vikarbyrå som jeg visste jobbet med stillinger som var relevant for hennes nedslagsfelt.
– «Du må ut», hadde jeg sagt.
– «Du må fortelle dem hva du kan og at dette er noe som kundene deres trenger, det nytter ikke å bare punche inn noen ord og tall i noen bokser og vente på at noen skal skaffe deg en jobb».
Det var tydelig at det bare var det hun hadde gjort.
Hun hadde kjøpt et lodd og nå ventet hun på trekningen.
– «Jeg har registrert meg i CV-basen deres …»
– «Ja, og det er bra», svarte jeg.
– «Da vet du hva du skal svare når de begynner å jatte om det, men du må passe på at det er du som beholder eierskapet, ta ansvar … du har sendt av gårde en god pasning og nå må du gjøre deg spillbar så du får ballen tilbake, du må skape en målsjanse og kline til».
Hun nikket.
– «Kanskje jeg skal ringe dem …»
– «Ikke si kanskje», svarte jeg.
– «Du skal ringe og spørre hvordan det ligger an».
– «Jeg vil jo ikke mase», avbrøt hun.
– «Mase», snøftet jeg.
– «Dette er mennesker som tjener penger på sånne som deg og som bruker mesteparten av sin egen tid på å mase på andre … du må ikke glemme at dette er selgere og ikke karriererådgivere».
– «Se», avbrøt hun.
– «Der kommer t-banen …»

Jeg anbefaler seriøse jobbsøkere til å benytte seg av vikarbransjen som et godt utgangspunkt på veien tilbake til arbeidslivet, men poengterer viktigheten av å velge selskaper som dekker faget som de selv behersker. Bruk fritekstsøk på nettet med vissheten om at de største aktørene – som ikke nødvendigvis er så bra selv om de er store – vet hvordan de skal toppe resultatlistene. Jeg nevner også at det er vanskelig å anbefale noen selskaper foran andre da den eneste forskjellen utgjøres av menneskene som jobber der, det vil si relevant erfaring og ikke minst bransjeforståelse og nettverk. Det er litt for mange mennesker i denne bransjen som har lyst til å jobbe med mennesker og sånt hvor hele pakka begrenser seg til skriblerier i en lysegul personalmappe eller et referansenummer i et personalarkiv eller aller nådigst en linje i et excel-ark. Noen av dem viser en oppførsel som bekrefter at det viktigste er å tjene penger så fort som mulig, som regel de samme menneskene som tror at det er lønner seg å forenkle og til og med effektivisere bort de viktigste elementene i en bransje som tross alt bygger på menneskelige relasjoner …

Jeg kjenner en del mennesker i vikarbransjen, av og til så treffer jeg på noen nye i forskjellige settinger og da er det interessant å snakke litt om hvordan de jobber.
– «Det viktigste er prosessen», var det en som sa men jeg var litt usikker på hva hun mente når jeg hørte hvordan hun snakket om dette med prosesser.
– «Effektivitet», sier en annen.
– «Rask levering …»
– «Til riktig pris …»
– «Kvalitet».
– «Stor CV-base».
– «Liten risiko for feilansettelser …»
Det pleier å komme noen andre luftige argumenter også, men jeg syns det er litt rart at ingen nevner hvordan de jobber med kandidatene. Jeg blir også litt forundret over hvor nedlatende mange av disse «konsulentene» oppfører seg i møte med mennesker som kan være inntektsbringende for deres egen virksomhet eller til og med potensielle kunder i framtiden.
– «Registrer din CV i basen vår så tar vi kontakt med deg hvis det dukker opp noe …»
Det magiske ordet i denne setningen er «hvis», og det er et begrep som er like ullent som «kanskje».
Det som uansett er viktig for en seriøs jobbsøker er å ta eierskap til sin egen prosess.
Det forutsetter aktivitet og ikke minst oppfølging.
Fokus og struktur.
Jeg er også fristet til å trekke fram seleksjon, og det henger litt sammen med det som jeg nevner litt lenger opp om at du må snakke med noen som skjønner hva du kan. På den annen side så er det lurt å snakke med så mange som mulig, mest med tanke på at de du snakker med vil snakke med andre, ikke bare kunder men kollegaer og samarbeidspartnere – vel og merke dersom du har gjort et godt inntrykk og har fortalt historien din på en god måte.
Tilfeldigheter og omstendigheter er sterkt undervurdert.
Tenk over den.
Det er likevel ikke så smart å skyte spredte skudd med hagle, og du skal være klar over at det er antageligvis disse du leser om når en eller annen gjøk sipper i media etter å ha søkt på trehundreogsekstifire jobber.
Grøss.

Jeg anbefaler at du bruker litt tid på dette.
Jo flere lodd du kjøper, desto større sjanse er det for at du får med kake hjem …
Det handler om å være på riktig sted til riktig tid.
For alle parter, egentlig.

Dagens musikksnutt har ingen verdens ting med teksten å gjøre, i hvert fall ikke som jeg vet om, men det er mandag og da vet jeg at det er noen av dere som trenger en dytt for å komme i gang og det er ikke på grunn av snø i veibanen, for å si det på den måten …
Her er WOMACK & WOMACK med «Teardrops» – tenk på naboen når du spiller, de vil også høre :)



.

Dersom du ser forstyrrende reklame i videosnuttene som jeg pleier å avslutte innleggene mine med, så finnes det en løsning – klikk her for å komme til teksten fra IDG/PCWorld som viser deg hvordan du kan fjerne søppelet.

2 kommentarer

 1. Bra innlegg Morten!
  De gangene jeg har fått jobb er når jeg har møtt opp egen person med en nystriglet CV i handen, andre ganger har det vært ren flaks, så det ligger kanskje noe i det.

  Liker

 2. Ei finfin tekst.Å søkje ein jobb for første gong,eller mange gongar, hardt arbeid.

  «Det som uansett er viktig for en seriøs jobbsøker er å ta eierskap til sin egen prosess.
  Det forutsetter aktivitet og ikke minst oppfølging.
  Fokus og struktur……..Tilfeldigheter og omstendigheter er sterkt undervurdert.
  Tenk over den.»

  Ein kan bytte ut ordet jobbsøker og setningane dine vert like viktige og kan gjelde på mange områder i livet.

  Min mandag, tung og sløv.Hjalp ikkje med musikken her heller, kanskje fordi de alt har blitt tirsdag :)
  Godnatt

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s