Angst

Av og til skal du gjøre ting som du gruer deg til å gjøre. Det betyr ikke nødvendigvis at du ikke har lyst til å gjøre det eller at det er noen som tvinger deg, men det handler om noe som du skal gjøre som du av en eller annen grunn gruer deg til. Det kan være et besøk til tannlegen eller til svigermor, et jævla kjøpesenter eller til et jobbintervju eller kanskje du skal holde et foredrag eller så er det noe annet som du vet om som gir deg en litt guffen følelse.

Ukeavisen Ledelse presenterer fem grep for å bryte ned dette med nervøsitet, men personlig så syns jeg det kan være greit å legge til at det kan være lurt å se på noe av denne nervøsiteten som noe positivt. For det første så viser den at du er et menneske og for det andre så pleier den å gjøre deg litt ekstra skjerpet.
Det er bra.
Teksten trekker fram selvtillit, jeg er ikke helt sikker på hvorfor den gjør det, for selvtillit er ikke nødvendigvis noe som henger sammen med en greie som gjør at man ikke kan bli nervøs.
Blås i det.
Bagatell.
Teksten er som vanlig klippet fra et annet sted, og det første tipset går ut på at du skal brenne av noe av det fysiske stresset. Jeg er ikke helt sikker på denne, det er i hvert fall ikke noe som jeg pleier å gjøre men på den annen side så pleier jeg heller ikke å føle så mye fysisk stress.
Det andre tipset handler om at man skal spise, og jeg … eh, er litt usikker på denne også, jeg.
Det tredje tipset er bra, – det handler om å være forberedt på ting som kanskje ikke funker og her pleier jeg å si at dette egentlig er noe som handler om det meste i livet når alt kommer til alt.
Det kan være lurt å ha en plan B.
Tips nummer fire handler om å etablere gode rutiner, gjøre seg kjent med fasiliteter og sånne ting. Egentlig en selvfølge, spør du meg, og det siste tipset handler egentlig om konsekvensen av det tredje tipset, nemlig plan B.
Ja ja, ble vel ikke så mye klokere av denne.
Eller roligere, er kanskje bedre å skrive.
Bare det å få seg til å skrive om angst på en fredag kan jo få noen og enhver til å bli nervøs for hva som kommer, men så er det jo fredag den trettende og det finnes jo noen som henger seg opp i sånne ting.
Når alt kommer til alt så handler det bare om å være forberedt, da har man en viss formening om hva som skal skje og da pleier man som regel å føle seg litt tryggere. Husk likevel på at det er helt greit å være nervøs, og som nevnt så er det med på å gjøre deg litt ekstra skjerpet.

Det er fredag og det fantes en tid hvor vissheten om akkurat det var synonymt med bytur og hærverk, det vil si knusing av barkrakker og pikehjerter, og av og til så dukket det opp situasjoner preget av en viss nervøsitet når «hun» sto der borte og bare ventet på et initiativ. Nå kan man jo aldri være helt sikker på at hun – eller han, du får stryke det som ikke passer – egentlig står og venter på et initiativ eller om du bare syns at det ser sånn ut, men du tenker på hva du skal si, hva som er den ultimate sjekkereplikken, det blir en pinlig pause mens hjernen bobler og koker uten at den klarer å slippe løs noe som kan ligne på en velkomponert formulering og du tenker at det er ganske merkelig at alle disse ordene som høres fine ut i drømmer og på fransk film blir så vanskelig å si når man i en virkelig tilstand prøver å få de ut. Tipset er enkelt, og jeg er helt sikker på at du vet det selv. Her kan jeg godt snike inn en liten digresjon, og det er det paradoksale med at det finnes mennesker som er villig til å strekke seg ganske langt og betaler ganske dyre dommer for dette svaret som du sitter på selv, og det er jo noe så enkelt som at du skal være deg selv.
Dersom det ikke funker, så er det ikke noe vits å mase noe mer med det.
Sånn er det bare.
Det er smart å finne fram til en eller annen positiv energikilde, noe som det kan være lett å nevne i sammenheng med en setting med barkrakker, men jeg tenker mest på disse alternative oppleggene som jeg nevner innledningsvis og da kan det være greit å dra fram favorittsjokoladen din eller et blikk på et bilde av en du er glad i eller som minner deg om noe som var ganske morsomt eller så har du helt sikkert en fin sang som gir et positivt kick.
Det med sjokoladen er kanskje ikke så smart før du skal til tannlegen, men det skjønte du kanskje.

Det er bare du som vet hva som funker for deg.
Jeg vet hva som funker for meg, spesielt på en fredag :).

Dersom du ser forstyrrende reklame i videosnuttene som jeg pleier å avslutte innleggene mine med, så finnes det en løsning – klikk her for å komme til teksten fra IDG/PCWorld som viser deg hvordan du kan fjerne søppelet.

9 kommentarer

 1. Vi som har levd en stund skiller ikke på angst og nervøsitet hvor førstnevnte ikke er noe annet enn en diagnose for pyser ;)
  I hvert fall i denne sammenhengen.

  Sorry Morten, bare måtte kommentere den.
  God helg, uten angst på mandag :)

  // Harald

  Liker

 2. Har fulgt sidene dine en stund og det fanger meg litt at jeg stort sett er enig i det meste av det du skriver, tror du treffer denne «mannen i gata» med fortellerteknikken din og dette innlegget er ikke noe unntak. Jeg leste en annen tekst om angst og hvordan så mange mennesker vokser opp med denne «diagnosen» som egentlig ikke er noe annet enn en slags flukt for ikke å strekke til i et samfunn som stiller så sinnsykt høye krav til hva man skal prestere.Tror det er mange som bør stikke fingern i jorda og finne ut om de ønsker å være med på dette eller ikke.
  Som du sier i en del andre tekster: man har alltid et valg.

  Mvh
  Malika Rehn

  Liker

 3. Ja, ja. Engstelse og nervøsitet er vel ikke ukjente ingredienser i et menneskeliv. Hadde vært merkelig om noen aldri skar innom de begrepene.
  Og når man har levet en stund, har man som regel funnet noen strategier som virker.
  Sjokolade? Ja bevares.
  Fin lørdag til deg, forhåpentlig med et minimum av engstelse og nervøsitet :)

  Liker

 4. Popquiz har stått på i stova mi her, men skrudde av når eg såg videoen her, nostalgiske minner :)

  Ja kva er angst i oss og kva er nervøsiteten, ikkje alltid så lett å skille, men angsten er vel den som ofte set stopp for handlingar vi ynskjer gjennomføre, iallefall dersom vi ikkje greier handtere den.
  Tenkjer det er vanskeleg å gå gjennom livet utan å ha kjennt på både det eine og det andre :)

  Takk for milliontipset, Å være seg sjølv. Ja, det er det beste. Og om han/ho,- stryk det som ikkje passar ( :) ) på «barkrakken» ikkje finn det interessant nok, bra nok, ja så er det kanskje hans/hennars tap.
  Anne Grete Preus syng bl.a i sangen Gjenkjent :

  I våre dager teller bare nummer en
  Og alle vet at to og tre og fire glemmes
  Og den som får oss til å tro han leder
  Oss til toppen stikker av med alt
  Men det tar tid å bli god og enda lenger å
  Kjenne seg trygg under huden
  Og i våre dager tør de færreste
  Å satse på det
  Er det derfor vi nøyer oss med
  Drømmen om en rask suksess

  Og tenker
  Å se meg vet jeg tar en stund
  Gjenkjent kan en bli på et sekund

  God laurdag vidare !
  Marieklem

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s