Når man ikke vet hva man vil ha, men vil ha det

Jeg holdt et foredrag i forrige uke om stillingsannonser, og det er et tema som det går an å snakke ganske mye om. Jeg pleier å ta med meg noen aktuelle tekster i tillegg til noen litt eldre eksempler på hva som er bra og hva som ikke er bra, og når jeg bruker begrepet «bra» så er det med vissheten om at den skal være bra for en aktuell målgruppe. Det blir akkurat på den samme måten som når man går rundt og sier at man har en bra CV. Det betyr null og niks om den som har skrevet den syns den er bra siden det er opp til den som skal vurdere den som må kjenne etter om teksten treffer eller ikke.
Dette er det mange som glemmer.
Tenk over det neste gang du leser korrektur.
Det skal handle om stillingsannonser, og du har sikkert lagt merke til hvordan de ulike annonseportalene renner over med dette som kalles «dummy-annonser» fra bemanningsbransjen. Noen kaller det profileringsannonser, og det er fordi det ikke dreier seg om konkrete stillinger men en anledning for selskapet til å vise seg fram og gjøre et forsøk på å fylle opp CV-basen. Jeg kan ikke få sagt nok ganger hvor mye jeg forakter denne måten å jobbe på, ikke bare for at det er et hån mot seriøse jobbsøkere men også fordi dette er aktører som vanner ut faget med å servere fjas.

Pauseunderholdningen i nevnte foredrag gikk ut på at deltagerne skulle finne fram noen stillingsannonser som var egnet til plenumsdiskusjon, og ukens kaktus går til et vikarbyrå som kanskje er ukjent for de fleste men det er fordi de nettopp har byttet navn. De har publisert en annonse hvor de «søker etter deg som har en bachelor» hvor kompetansekrav begrenses til «eventuell arbeidserfaring» og «norsk kunnskaper» hvor sistnevnte leker seg med en orddeling som ikke akkurat innfrir retningslinjene for normale skriveferdigheter. Teksten sier ingenting om hva vedkommende skal jobbe med bortsett fra å liste opp noen forskjellige fagretninger. Bekreftelsen på at dette er en «dummy-annonse» er klar med tanke på at de bruker mer plass på å fortelle om sin egen fortreffelighet enn annen informasjon som burde være interessant for en seriøs jobbsøker. De ønsker tydeligvis å fremstå som utrolig spennende, siden dette er et begrep som smøres ut hele fem ganger i den samme annonsen. Blir det mer spennende enn dette så vet ikke jeg, men når man klikker der man skal klikke for å søke på jobben så får man en feilmelding som forteller «En kritisk feil har oppstått».
Det henger kanskje sammen med all spenningen.
Kanskje det ble litt for mye …

Jeg har tidligere skrevet en del tekster om viktigheten av et konkret budskap når seriøse jobbsøkere skal formidle sin kompetanse i søknad og CV, man må være krystallklar på hva man kan bidra med og ikke minst kvalitetssikre historien. Det kan følgelig bli oppfattet som rimelig paradoksalt når de på den andre siden og som enkelte oppfatter som «eksperter» viser seg fram på en måte som kanskje beviser at de ikke tar oppgaven sin like seriøst …

Dette ble en sak for Malin, kommende journalist på utkikk etter spennende (!) prosjekter, praksis og muligheter for å utfordre komfortsonen sin med vissheten om at dette er en viktig del av denne rollen som hun ser i sin egen krystallkule, denne gangen gikk hun undercover og rett inn i rollen som jobbsøker med bachelor. Vi ser at de som har utformet den aktuelle annonseteksten ikke har tatt seg bryet med å føre opp telefonnummer på kontaktpersonen sin til de som eventuelt har noen spørsmål, dette fremkommer heller ikke på nettsiden deres og kontaktpersonen har et navn som hun deler med ganske mange og er følgelig litt vrien å spore opp. Vi velger sentralbordet som er raskt framme med et returspørsmål om hva henvendelsen gjelder.
– «Jeg har sett en stillingsannonse, og har noen spørsmål i forbindelse med innholdet i denne …»
– «Vi har mange stillingsannonser».
– «Ja, det ser jeg», avbryter Malin.
– «Men dette gjelder den som …»
Og der ble det sentralbordets tur til å avbryte, og selv om vi visste hva som ville komme så innrømmer vi likevel en viss … ja, hva skal man si … tristhet?
Vi gjentok denne øvelsen et par ganger, skjult nummer og stemmeforandringer, men ble ikke klokere. Kanskje det var en dårlig dag å ringe på, men det som er sikkert er at man må være klar over at det finnes aktører som ikke er interessert i å legge forholdene til rette for seriøse jobbsøkere. Jeg har ikke tall på hvor mange av disse aktørene som bruker CV-baser som et salgsargument i møte med kundene sine, som om dette er en slags Sareptas krukke eller en formel som skal garantere en sikker leveranse. Jeg liker nemlig ikke tanken på at det finnes aktører som ikke har noe annet å fare med, men skjønner at jeg må venne meg til vissheten om at det alltid vil være aktører på de fleste arenaer som ser sitt snitt til å jage en rask gevinst.

Det er endelig mandag, og jeg har vært på julefrokost på skolen til min yngste datter hvor jeg fikk servert flotte historier spekket med innlevelse og målrettede budskap. Jeg la spesielt merke til en av gutta som sto fram uten jukselapp med feilkomponerte setninger og som på et tidspunkt merket at han var i ferd med å komme litt ut av det, han beholdt roen og improviserte med sine egne ord og en selvbeherskelse som burde vekke beundring hos mange voksne.
Han får ukens julestjerne.
Han visste hva han ville ha og fikk det..

Dersom du ser forstyrrende reklame i videosnuttene som jeg pleier å avslutte innleggene mine med, så finnes det en løsning – klikk her for å komme til teksten fra IDG/PCWorld som viser deg hvordan du kan fjerne søppelet.

4 kommentarer

 1. Meget god tekst, utrolig at det fremdeles finnes sånne som ikke bryr seg om hvilke spor og signaler man legger fra seg, ikke minst når det kommer fra aktører som skal oppfattes som seriøse.
  Blir spennende å se hvor lang tid det tar før annonsen du linker til blir redigert eller fjernet :)

  Jeg tilfører gjerne at jeg syns denne konkrete vinklingen er et hån mot de som har brukt tiden sin på andre ting enn å pugge gamle tekster.

  Liker

 2. For mykje spenning er ikkje bra *ler*
  Ei heller ikkje så bra reklame for firmaet dette, håpar du har lagt inn eit «spor» til dei :)

  Julefrukost høyrest skikkeleg kosleg ut. Og ja, desse «små» viser ofte talent som dei kan få god nytte av seinare i livet, men nokre treng litt meir tid og blomstrar seinare.

  «Syng meg sanger», -nydelig, ekte, nært.

  Liker

 3. Morten er smart, ser at han har droppet å nevne selskapsnavnet fra den opprinnelige teksten så det ikke blir fanget opp av c****** så de får redigert og ødelagt poenget i den viktige teksten.

  Malin :)

  Liker

 4. Veldig fin artikkel Morten, det er utrolig mange dårlig annonser på Finn.no og andre steder! Jeg har vært i kontakt med en del rekrutterings firmaer i den siste tiden for å tilby en tjeneste på nettopp dette og det er skremmende hvor liten interesse de har for å gjøre noe annet enn å slenge inn en annonse på Finn å håpe på det beste!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s